Çocuklarda Kabızlıkla Başa Çıkmak İçin 7 Tavsiye

Çocuklarda Kabızlıkla Başa Çıkmak İçin 7 Tavsiye

Son Güncelleme: 03 Haziran, 2018

Bu makalede çocuklarda kabızlıkla başa çıkmak için yedi ipucu sunuyoruz. Bu sorun pek çok farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir.

Çocuklarda sindirim sistemi yetişkinlere göre daha hassastır. Çocuğun dengeli bir diyet yapması da biraz zordur, çünkü genellikle sebze ve sağlıklı gıdalar yerine tatlı ve yağlı yiyecekler isterler.

Elbette bu durumun sindirim süreci üzerinde büyük bir etkisi vardır. Çocuklar sağlıklı organlara sahip olsa da, bir çocuk yeterince lif yemez veya bol su içmezse komplikasyonlar oluşabilir.

Bu nedenle, bu sorunları önlemek için çocuklara iyi bir beslenme düzeni uygulamanın önemini öğretmek önemlidir.

Çocuğunuza meyve salatası gibi sağlıklı yiyecekler vermeye çalışarak işe başlayabilirsiniz. Çocuğunuz bunu tamamen reddederse, yeni seçenekler sunmak için çikolata parçaları ya da sos eklemeyi deneyin.

Çocuklarda kabızlıkla başa çıkmanın sırları

Çocuklarda en yaygın görülen sindirim sorunlardan biri kabızlıktır.

Ancak çocuklardaki kabızlık, beslenmelerinin dışında, diğer faktörlerin oluşturduğu stres nedeniyle de gelişebilir.

Aşağıda size çocukluk kabızlıklarıyla mücadele etmenin yedi yolunu anlatacağız. Çocuk doktoruna veya acil servise gitmekten kaçınmaya yardımcı olabileceğinden, bu tür ev ilaçlarını bilmek faydalı olacaktır.

dili maviye boyanmış kız

1. Aşırı şeker alımını dikkate alın

Daha önce de belirttiğimiz gibi çocuklar şekerli şeylere çok bağlı olabilirler, çünkü tatlılar onlar için çok çekici yiyeceklerdir.

Bununla birlikte, bir çocuğun 6 yaşından küçük olması durumunda, işlenmiş şekerin sindirimi konusunda sorun yaşaması normaldir.

Bu nedenle annelerin yaptıkları yaygın bir hata, çocuklarındaki kabızlığı geçirmek için çare olarak reçelleri kullanmaktır.

Bu reçeller ve jöleler şeker bakımından zengindir, bu nedenle sindirilmeleri kolay değildir ve aynı zamanda daha fazla gastrointestinal problemlerin gelişmesine de yol açabilirler.

Annelerin çocuklarında kabızlığa çare olarak en çok başvurduğu reçel çeşitleri olan erik reçeli veya kuru erik püresinin, 2 yaşının altındaki çocuklar için çok güçlü bir bileşik olduğu da unutulmamalıdır.

Bu reçeller gaz, kolik ve karın ağrısına neden olabilir.

Zengin lifli meyveler kullanmanızı ve reçelin evde hazırlanmasını öneririz, böylece tamamen organik bir ürün olduğundan emin olabilirsiniz.

2. Sabah üzüm yedirin

Çocuklarda kabızlıkla savaşmak için kullanılabilecek bir başka ipucu üzüm olmalı, çünkü bu meyve sindirimi kolaylaştırarak sindirim sürecine yardımcı olur, böylece kabızlığı ortadan kaldırmak kolaylaşır.

Bu meyvenin tüm faydalarını alması için çocuğunuza sabahları soyulmamış 6 ila 8 üzüm verin. Kahvaltı yapmadan önce tükettirin ve 20 dakika bekleyin.

Buna ek olarak, kronik kabızlığı önlemek için çocuğunuzun tekrarlayan herhangi bir hassasiyetten etkilenmediğinden emin olmanız gerekir, çünkü bu genellikle tekrarlayan bağırsak problemlerinin sebebidir.

3. Lif bakımından zengin bir beslenme düzeni

İyi sindirime sahip olmak, esas olarak lif alımına bağlıdır, çünkü bu, kolondan atıkların daha akıcı bir şekilde taşınmasından sorumlu olan besindir.

Bu yüzden çocuklarda kabızlığa iyi gelen şeylerden biri, tam tahıllardır.

Çocuğunuza tam tahıllarla çilek, kivi veya armut gibi bir meyve salatası da sunabilirsiniz.

Bu sayede çocuğunuz meyve ve tahıllardaki lifleri alarak güne başlayabilir.

Bir çocuğun tüketmesi gereken lif miktarının, yaşlarına 5 eklenerek belirlenebileceğini unutmayın. Yani bir çocuk 9 yaşındaysa, önerilen lif miktarı 14 gramdır.

4. Bu yiyeceklerden kaçının

Şüphesiz kabızlığı artıran ve hatta bu soruna neden olan belirli yiyecekler vardır.

İşte bu yüzden, bunları çocuklarımıza aşırı miktarlarda yedirmekten kaçınmalıyız.

Çocuk, sürekli olarak şeker yememelidir. Dondurma, peynir, yağlı süt, pirinç ve beyaz ekmekten kaçınmalıdır.

5. Bol su içirin

Çocuklarda kabızlıkla savaşmanın en iyi yollarından biri, bol su içmektir.

Su içmek vücudumuza ihtiyaç duyduğu sıvıyı sağlar ve aynı zamanda sindirimi de büyük ölçüde etkiler.

Bir yetişkinin yeterli su alması zordur, çocuklar için ise bu, çok daha güçtür. Ç ocuklar genellikle daha eğlenceli buldukları tatlı içecekleri tercih ederler.

Bu nedenle, su şişelerini favori karakterleri ile kullanmayı tercih edebilirsiniz; ambalaj dikkat çekiyorsa, çocuklar için daha cazip hale gelecektir.

pet şişeden su içen kız

6. Zeytinyağı ve ılık su ile masaj yapın

Bu, çocuklarda kabızlığa karşı çok etkili bir reçetedir. Her zaman işe yarayan bir hile ya da ev ilacıdır.

Çocuğunuz kabızlıktan muzdaripse, vücudunu tamamen rahatlatmak için en az 15 dakika süren ılık suyla banyo yaptırın.

Daha sonra, karın bölgesine dairesel hareketlerle masaj yapmak için zeytinyağı kullanın.

Bu bağırsak akışını iyileştirecek ve kabızlığı ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

7. Stresi dikkate alın

Çocukluk kabızlığının nedenlerinden biri stres olabilir, çünkü çocuklar bu hissi sfinkter kontrolü ile ilişkilendirir.

Bu nedenle, onlara çok sert davranıp azarladığınızda ya da çok fazla şey istediğinizde bağırsak sorunları yaşamaları normaldir. Bu durumda, yapabileceğiniz en iyi şey nedenin bu olabileceğini göz önünde bulundurarak, çocuğunuzun en kısa sürede sakinleşmesi için onunla konuşmak olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Boilesen SN, Tahan S, Dias FC, Melli LCFL, de Morais MB. Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence? J Pediatr (Rio J). 2017 Jul-Aug;93(4):320-327.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.