Çocukların Konsantrasyonlarını Arttırmak için Guillour Metodu

Çocukların Konsantrasyonlarını Arttırmak için Guillour Metodu

Son Güncelleme: 15 Kasım, 2018

Oluşturan çizgiler arası takip oyunları ile kullanılan Guillour (Giyur) Methodu çocuklarda oluşabilecek konsantrasyon eksikliğini gidermeye yarayan bir yöntemdir. Bu metodun uygulanması ile çocuklarda uzamsal zeka ve el-göz koordinasyonunda ilerleme kaydedilebilir.

Bazı çocuklar yaptıkları işten başlarını hiç kaldırmadan görevlerini hızlı bir şekilde bitirebilmektedir. Bunun ile birlikte diğer bazı çocuklar ise herhangi bir eylem ya da ses neticesinde yaptıkları işe olan konsantrasyonlarını kaybedebilmektedirler.

Guillour Metodu, bahsettiğimiz bu ikinci gruptaki çocuklar için oldukça ilgi çekici bir seçenektir. Çocuklardaki konsantrasyonu arttırmak için geliştirilen Guillour Metodu bir ayna kullanılarak yapılan gözlemlere dayanır.

Bu metot özen ile hazırlanmış çizgi-takip egzersizlerinden oluşturulmuştur. Bu metotta çocuklardan bazen ayna gördükleri doğrultuda çizgileri takip etmeleri istenirken bazen de ters istikamette çizmeleri istenir.

Metottaki bazı egzersizler aynadan bakmadan çizgi labirentten çıkma oyununu içerirler.  Bu etkili ve ilgi çekici metot hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için makalemizi okumaya devam edin.

Guillour Metodu ile Hangi Özelikler Gelişir?

Çizgi ve takip içerikli oluşturulan egzersizler bir ayna karşısında gerçekleştirilirler. Katılımcı çocuk önündeki çizilmiş egzersize değil bu egzersizin aynadaki yansımasına bakarak bazen aynı şekli çizmeye çalışır bazen de çizgi takibi gerçekleştirir.

Ayna ile çalışmak çocuğun şekildeki simetri ve alan ilişkisine odaklanmasına neden olur. Buna ek olarak da aynanın yarattığı zorluk çocuğu şekildeki en küçük detaylara bile odaklanmaya zorlar. Egzersizi tamamlamak için çocuğun aynada gördüğü şekil ya da şekilleri tekrar çizmesi, gizli şekilleri ya da gizlenmiş yolları bulması gerekir.

Guillour Metodu

Guillour Metodu’nun Faydaları

  1. Guillour Metodu katılımcı çocuğu, beyninin her iki yarım küresini de eş zamanlı olarak çalıştırması konusunda teşvik eder.
  2. Beyin ile sinir sistemi arasındaki ilişkiyi geliştirir.
  3. Egzersizdeki çizgi takip oyunu çocuğun el-göz koordinasyonunu kuvvetlendirir.
  4. Katılımcı çocuğun aynada gördüğü yansımayı bire bir olarak kağıda geçirmeye çalışması konsantrasyon yeteneğini geliştirir.
  5. Guillour Metodu kalımcılarının gözlem kabiliyetlerini geliştirir.
  6. Egzersizi uygulayan katılımcının daha kapsamlı bir şekilde düşünme zorunluluğu bu kişinin sorun çözme yeteneğini arttırır.
  7. Çocuklardaki özsaygıyı arttırır.
  8. Kaygılı olma hissini azaltır.
  9. Kişinin herhangi bir durum ya da olaya karşı olan dikkatini arttırır.
  10. Katılımcının okuldaki başarısını arttırır.

Beynin iki yarım küresinin ilgi alanları ve işleyişleri

Herhangi bir şey üzerinde konsantre olmaya çalıştığımızda çok belirgin bir şekilde tek bir konuya odaklanırız. Bu süreçte beynimizin her iki yarım küresi de tam güçleri ile çalışırlar.

Beynin sol yarım küresi mantıksal, analitik ve sözel eylemlerden sorumludur. Sağ yarım küre ise analojik, uzaysal (mekânsal) ve sözel olmayan eylemleri kontrol eder.

Guillour Metodu’nun içerdiği egzersizler kişideki konsantrasyon seviyesinin arttırılmasına ve kişinin beyninin her iki yarım küresi arasındaki bağın kuvvetlenmesine fayda sağlarlar. Bu fayda aynı zamanda kişideki kaygı hissinin azalmasına da sebep olur.

Buna ek olarak psiko-motor uyarım ile el-kol becerisinin değişken kullanımı sağlanır.

Çocukların konsantrasyonlarını arttıracak diğer metotlar

Çocukların konsantrasyonlarını arttırmaya yarayan diğer bazı metotlar da mevcuttur:

  • Çiniler ve fretajlar (oyma işleri): Bu yöntemde kare sayma ve en küçük detaylara bile dikkat etme özelliği vardır. Katılımcıdan çiniden oluşturulmuş bir yolu baştan yapması ya da aynadaki yansımaya bakıp kopyalaması istenebilir.
  • Çapraz bulmacalar, kelime arama oyunları ve benzerleri… Bu uygulamalar çocukların konsantrasyonlarını ve sabırlarını geliştirmek adına çok verimli aktivitelerdir.
  • Yap-bozlar ve fark bulma oyunları. Bu oyunlar hem çocuklar hem de yetişkinler için son derece eğlenceli oyunlardır. Yap-bozlar çocukların çıkarımsal (tümdengelimli) mantık yürütmelerine ve sorun karşısında çözüm üretmelerine katkı sağlarlar. İki ya da daha çok resim arasındaki farkları bulma oyunu ise çocukların detaylara yönelik dikkatlerinin artmasına yardımcı olur.
  • Domino oyunu. Domino oyunu birçok faydası olan klasik bir oyundur. Eşdeğer resimler çocuğun stratejik kapasitesini arttırır.
  • Hafıza-kart oyunları. Çocukluğumuzun bu gözde oyununda amaç çocuğun hafızasını kuvvetlendirmektir. Oyun, çocukların hafızasını kuvvetlendirdiği gibi konsantrasyonlarının gelişimine de yardımcı olur. Bu kart oyunu pek çok farklı şekilde oynanabilir. Örneğin, oynayan çocuklar kartların sıralanma şeklini ezberlemeye çalışabilirler. Ya da kapalı kartlardaki şekilleri doğru bir şekilde eşleştirmeyi deneyebilirler.
  • Labirent oyunları. Çizili bir labirentten çıkmaya çalışılan oyunlar ilk bakışta gözümüze kolay görünebilirler ama bu oyunlarda bir noktadan sonra durum güçleşmeye başlar. Bu oyun sabretme yeteneğimizi geliştirmek adına çok önemlidirler. Labirent oyunları aynı zamanda çocukların çıkarımsal mantık yürütmelerine de yardımcı olurlar.
  • Mandala boyama. Dinlenmek nedir bilmeyen hareketli çocuklar için en ideal oyun mandala boyamaktır. Mandalalar sabır, konsantrasyon ve çaba isterler. Çocuğunuzun konsantrasyonunu arttırmak için onu sanata yönlendirmeniz akıllıca bir hamle olur.

Guillour Metodu özellikle hangi çocuklar için faydalıdır?

Guillour Metodu özellikle DEB ya da HDEB (Dikkat Eksikliği Bozukluğu ya da Hiper-aktiviteye bağlı Dikkat Eksikliği Bozukluğu) bulunan çocuklarda çok faydalıdır.

Bununla birlikte Guillour Metodu konsantrasyon eksikliği ya da bozukluğu sorunu olan her insan için uygulanabilir bir yöntemdir. Metot çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de uygulanabilir.

Guillor Metodu’ndaki egzersizler acele edilmeden yapılmalıdır. Diğer bir deyişle, katılımcı çocuk çizmeye başlamadan önce aynadaki yansımayı dikkatle incelemeli ve üzerine düşünüp taşınmalıdır. Katılımcılar aynadaki yansımayı iyice inceledikten sonra çizime başlayabilirler.

Katılımcı çocuk aynada gördüğü yansımadaki çizgilerin üzerinden parmağı ya da kalemi ile geçmeden önce yaptığı işe iyice odaklanmalıdır.

Çocuğunuzun öğrenme güçlüğü çektiğini fark eder etmez bu metodu uygulamaya başlamanız çok yerinde bir karar olur. Bu egzersizleri uygulamaya ne kadar erken başlarsanız olumlu sonuçlarını da o kadar erken alırsınız.”

Tavsiye edilen egzersizler

Guillour Metodu’nun en bilinen egzersizi aynanın karşısındaki masanın üzerine saydam bir çalışma kağıdının yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Çocuk masadaki çalışma kağıdı yerine aynadaki yansımasına bakar.

Katılımcı çocuk çalışma kağıdındaki şekillerin dış çizgilerinin üzerinden renkli kalem ile geçer. Çocuk, şekillere azami dikkat gösterirken sol elinin işaret parmağı ile farklı bölümlerin üzerinden geçer.

Sağ eli ile aynı olan şekillerin etrafını ve altını çizer. Solak çocuklar ise bu uygulamanın tam tersini gerçekleştirirler, yani sağ elleri ile farklı bölümlerin üzerinden geçerken sol elleri ile de aynı olan şekillerin çevresini ve altını çizerler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.