Çocukların Kulaklarını Deldirmek İçin En Uygun Yaş Nedir?

Çocukların Kulaklarını Deldirmek İçin En Uygun Yaş Nedir?

Son Güncelleme: 20 Temmuz, 2018

Küpeler, mevzu bahis çocuk modası ve aksesuarları olduğunda en çok tartışılan konu başlıklarından biridirler. Küpe konusundaki görüşler ikiye ayrılmışlardır: Bazı ebeveynler bebeklerinin kulaklarını çok küçük yaşta deldirirlerken diğerleri ise kulak deldirmenin mümkün olduğunca geç bir yaşta yapılması gerektiğini savunurlar.

Bazı kültürlerde çoğu ebeveyn kızlarının büyüyüp kulaklarını deldirmeyi kendi isteği ile gerçekleştirmesini ya da gerçekleştirmemesini beklemeyi tercih ederler. İspanya ya da Latin Amerika’da ise geleneksel olarak kızların kulakları bebekliklerinde deldirilir.

Hatta bu ülkelerde ebeveynler kızlarının kulaklarını doğduktan sonraki ilk birkaç saat ya da gün içerisinde deldirirler. Bu kültürdeki inanışa göre bebeklerin kulaklarını o yaşta deldirmek ileriki yaşlarda bilinçli olarak deldirmeye göre daha az acı vermektedir.

Yeni doğmuş bir bebeğin kıkırdakları çok incedir. Bu özellikleri nedeni ile de onların delinmesi ve küpe takılması daha az acı verici olur.

Diğer yandan Birleşik Devletler’de ise küçük yaştaki çocukların ya da bebeklerin kulaklarının deldirilmesi sık rastlanan bir olay değildir. Hatta kulakları delik bir çocuk ile karşılaşınca şaşırabilen insanlar görebilirsiniz. Konuya dair bu bakış açısının aynısı İskandinav ülkelerinde, Belçika’da, Hollanda’da ve Kuzey Avrupa’daki diğer devletlerde de geçerlidir.

Kulak deldirmek için en uygun yaş nedir?

Açıkçası kulak deldirme konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bazı sağlık organizasyonları çocuk büyüyüp küpesinin sorumluluğunu alabilecek yaşa gelene kadar beklemenin daha doğru olacağını söylemektedirler. Ama diğerleri de erken yaşta kulak deldirmenin herhangi bir sakıncası olmadığını açıklamaktadırlar.

Çocukların Kulaklarını Deldirmek

The American Academy of Pediatrics (AAP) kulakların doğru bir şekilde delinmelerinin ve devamındaki bakımın önemine dikkat çekip uygulama doğru yapıldığı müddetçe herhangi bir sağlık sorunu yaşama riskinin oldukça düşük olduğunu açıklamıştır. Ama yine de AAP küçük yaştaki çocukların kulaklarının delinmesini önermemektedir.

AAP, çocukların kulaklarını deldirmeden önce en azından ilk tur aşılarının bitmesinin beklenmesini (yani ikinci yaşın sonunun) önermektedir.

Bunun ile birlikte kültürlerine derinden bağlı olan bazı İspanyol ve Latin Amerikalı anneler için iki sene beklemek son derece zordur.

Konu, her şeyden çok kişisel tercihler ile ilgilidir. Önemli olan kulak deldirme konusunda doğru bilgilenmek ve bebeği oluşabilecek sağlık sorunlarından korumaktır.

Çocuğunuzun kulaklarını güvenli bir şekilde deldirmek için ipuçları

  1. Eğer doğumdan hemen sonra, bebeğiniz henüz çok küçükken kulaklarını deldirmek istiyorsanız ve doğumun yapıldığı hastane ya da sağlık kuruluşu bu hizmeti size sunmuyor ise mutlaka çocuk doktorunuza başvurun. Bebeğinizin kulaklarını nerede ve hangi ekipman ile güvenli bir şekilde deldirebileceğinizi sorun.
  2. Kulak deldirirken kullanılan küpenin 14 karat altın olduğundan emin olun. Diğer materyaller alerjik tepkimelere ya da enfeksiyona neden olabilirler.
  3. Küpelerin herhangi bir şeye takılmayacak kadar ufak boyutta olmalarına özen gösterin. Bebekler hareketli canlılardır ve büyük boyutlu küpeler bu hareketler esnasında herhangi bir şeye takılıp yaralanmalarına sebep olabilirler.
  4. Kulak delme işlemini gerçekleştiren uzman temiz aletler kullanmalıdır. Bu uygulamayı gerçekleştiren uzmanın sağlık ve güvenlik kurallarını uyguladığından emin olun.
  5. Doktorunuza kulak deldirme işlemi sırasında lokal anestezi kullanılıp kullanılamayacağını sorun. Kulak deldirme her ne kadar bir iki saniyelik bir işlem de olsa bebeğinizin anlık bir acı hissi duymasına sebep olabilir. Bebeğinizin acı çekmesinden endişe ediyorsanız doktorunuzdan lokal anestezi kullanmasını rica edin.
kulağı delik çocuk

Bebekler ve küçük çocuklar için en doğru küpeler

  • Küpeler, alerji yaratmamaları için hipoalerjenik materyalden üretilmiş olmalıdırlar. Hipoalerjenik metaller 14 karat altın ve gümüş içerirler.
  • Ufak, nokta küpeler tercih edilmelidir. Çocuğunuzun kulağından sarkan ve etrafa takılabilecek küpeler takmasına engel olun.
  • Kalınlık: Küpenin bebeğinizin kulak memesine giren kısmı mümkün olduğunca ince olmalıdır.
  • Küpenin kulak memesine giren ucu bazı yetişkin küpelerinde olduğu gibi sivri değil yuvarlak olmalıdır.

Bebeğinizin kulak sağlığını nasıl koruyabilirsiniz?

  1. Bebeğinizin kulaklarını ne şekilde deldireceğinizi çocuk doktorunuza sorun. Oluşabilecek çeşitli sağlık sorunlarını engellemek adına doktorunuzun yanına bebeğinizin kulaklarını deldirmeden önce gidin.
  2. Bebeğinizin kulaklarını deldirdikten sonra herhangi bir sorun görmezseniz bu deldirme küpelerini çıkarmadan 6 hafta durabilirsiniz.
  3. Deldirdikten sonra parmak uçlarınıza sürdüğünüz az miktarda alkol ile bebeğinizin kulak memelerini her gün temizleyin. Bu işlem öncesinde ellerinizin temiz olduğundan emin olun!
  4. Nokta küpeleri günde en az bir kere bebeğinizin kulağındayken çevirin ama bu işlemi yaparken küpeyi sıkılaştırmamaya özen gösterin.
  5. Bebeğinize banyo yaptırdıktan sonra kulak bölgesini dikkatli bir şekilde iyice kurulayın ve bu bölgenin nemli kalmadığından emin olun.
  6. 6 haftanın sonunda delinen kulak memesi tamamen iyileşmiş olmalıdır. Bu andan sonra delme küpelerini bebeğinizin kulağından çıkarabilirsiniz.

Makalemizden edindiğiniz bilgi ve öneriler eşliğinde bebeklerinize küpe taktırırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda hazırlıklı olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.