D Vitamininin Önemi

D Vitamininin Önemi

Son Güncelleme: 17 Mart, 2018

Bebeğiniz, hem fiziksel hem de bilişsel olarak sürekli büyüyor. İşte bu nedenle bugün, D vitamininin çocuğunuzun sağlığındaki önemini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

D vitamini, çocuğunuzun sağlıklı ve düzgün gelişimi için oldukça gereklidir.

D vitamini, vücutta kalsiyum başta olmak üzere bazı önemli minerallerin emilimine yardımcı olduğundan dolayı çok yararlıdır. Aynı zamanda dişleri ve kemikleri güçlendirmeye de yardımcı olur.

D vitamini tıpkı bir hormon gibi davranır ve vücutta birçok farklı işlevi vardır. Kan damarlarının ve beynin düzgün çalışmasını sağlar.

Bu provitamin, aynı zamanda kalp sağlığı, bağışıklık sistemi ve solunum sistemi söz konusu olduğunda da mükemmel bir faktördür.

İnsan vücudunun kendi D vitaminini doğal olarak üretebileceğini akılda tutmak gerekir. Bunun için, sık sık güneşli ve açık havalarda dışarı çıkmak gerekir.

Tıbbi gözetim altında D vitamini tüketmek neden önemlidir?

Bu provitamin, vücutta sinir sisteminin ve kemik yapılarının korunması ve düzgün işleyişinde önemli bir rol oynar.

Besinlerdeki D vitamini miktarı bellidir. Bu miktar besin kaynağına bağlı olarak değişir. Gıdalarda hem yapay hem de doğal olarak bulunabilir.

Bu nedenle, harekete geçmeden önce çocuk doktorunuzun tavsiyelerini mutlaka dikkate almanız gerekir. D vitamini ile ilgili çocuğunuzun yaşam kalitesini etkileyebilecek bazı önemli faktörler vardır:

  • D vitamini eksikliği, ishalin yanı sıra çeşitli böbrek ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir.
  • Ayrıca eksiklik kemik mineralizasyonu azalabilir ve bu da kemik kırıklarına neden olabilir.
  • Çocuklarda Raşitizm görülebilir.
  • Çocuğunuzun cildinin güneşe aşırı maruz kalmasından dolayı cilt kanseri gelişebilir.

D vitamini kaynağı olan besinler

tezgahta duran yumurtalar

Provitaminlerin bulunabileceği birkaç lezzetli yiyecek var. Bunlara birkaç örnek verecek olursak:

  • Yoğurt
  • Balık
  • Portakal suyu
  • Süt
  • Tahıllar
  • Peynir
  • Yumurta (sarısı)

Bu besleyici yiyeceklerin her birini tükettikten sonra bebeğiniz harika hissedecek!

İçerdiği D vitamini oranı, besinin türüne bağlı olarak değişir. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak porsiyonlarını artırıp azaltmalısınz.

Konu ile ilgili detaylar

çilekli ve yulaflı yoğurt

Elbette kendinize bir çok kez, vitaminlerin aslında ne olduğunu sordunuz. Cevap; onlar vücudun gelişmesine yardımcı olan ve gıdalarda bulunan çeşitli mineral veya maddelerdir.

Tüm vitaminler aşağıdaki gibi belirli görevleri yerine getirirler:

  • Sütteki D vitamini diş ve kemik gelişimine yardımcı olur. Bu element ayrıca tahıllar, balık, karaciğer ve yumurtada da bulunur. Bu nedenle saydığımız bu yiyecekler ufaklığımızın diyetinde mutlaka bulunmalıdır.
  • Süt, karaciğer, portakal ve koyu yapraklı sebzeler A vitamini kaynağıdır. Özellikle havuç, gece görüşünü önemli ölçüde artırıcı etkiye sahiptir.
  • C vitamini yara iyileşme sürecinde yardımcı olur ve turunçgiller, kırmızı biber, brokoli ve kivide bulunur.
  • Enerji üretmek için B vitamini gereklidir. Çocuklarınız için gerekli olan miktarı sağlamak adına et, yumurta, deniz ürünleri ve tam tahıllı gıdalar tüketmek önemlidir.

Güneş ışığı

Doğa, insan vücudu için büyük yararlar sunar. Güneş ışığı da bunlardan biridir. Bu nedenle doktorlar, yeni doğan bebeklerimizi yaklaşık 20 ila 30 dakika boyunca güneşe çıkarmamızı tavsiye ediyor.

Bebeklerin sabah saat 7:00 – 10:00 veya 16:00 – 18:00 saatleri arasında güneşe çıkarılmaları tavsiye edilir.

Onların güneş ışığına çıkma zamanları ve süreleri her çocuğun ihtiyacına göre özel olarak ayarlanmalıdır.

6 aylıktan küçük bebekler doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır, çünkü güneş onların hassas ciltlerine zarar verebilir. Bu yaştaki bebekler hala anne sütüyle beslendikleri için gerekli tüm D vitaminini bu kaynaktan alırlar.

Hem çocuklar hem de yetişkinlerde D vitamini eksikliği bulunabilir, bunu önlemek için sağlıklı bir diyet uygulamak önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kahwati LC., Palmieri Weber R., Pan H., Gourlay M., et al., Vitamin D, calcium, or combined supplementation for the adults: evidence report and systematic review for the US preventive services task force. JAMA, 2018. 319 (15): 1600-1612.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.