Doğum Sonrası Obsesif Kompulsif Bozukluk

Doğum Sonrası Obsesif Kompulsif Bozukluk

Son Güncelleme: 03 Temmuz, 2018

Postpartum yani Doğum Sonrası Obsesif Kompulsif Bozukluk (POCD), adından da anlaşılacağı gibi bir kadının doğumdan sonra yaşadığı bir dizi düşünce ve davranış deneyimidir.

Diğer Obsesif Kompulsif Bozukluklarda olduğu gibi bir kadının günlük hayatı birçok alanda etkilenir.

Doğum Sonrası Obsesif Kompulsif Bozukluğun Nedenleri

POCD’nin nedenleri konusunda bir fikir birliği yoktur, ancak bazı uzmanlar doğumdan sonra gerçekleşen hormonal ve fiziksel değişimlerin bu bozukluğun ortaya çıkmasında etkili olabileceğini düşünmektedir.

POCD yaşayan kadınlar, irrasyonel düşüncelerden kaynaklanan tekrarlayan (kompulsif) davranışlar edinir ve bu durum, büyük rahatsızlıklara (obsesyonlar) neden olur.

Diğer birçok durumda olduğu gibi POCD’nin nedenleri bir dizi çevresel, genetik ve biyolojik faktör olarak kabul edilmektedir. Öte yandan, bazı faktörlerin de insanları POCD geliştirmeye meyilli kıldığına inanılmaktadır.

posrtpartum obsesif kompulsif bozukluk

Risk faktörleri

  • Ailenin sağlık geçmişinde obsesif kompulsif bozukluk olması
  • Duygu durum bozuklukları: stres, anksiyete, depresyon, vb.
  • Travmatik veya çok stresli olaylar
  • Doğum sırasındaki zorluklar ve doğum sonrası rahatlama eksikliği

POCD’nin görülme sıklığı

Yeni annelerin yaklaşık % 3’ünün Doğum Sonrası Obsesif Kompulsif Bozukluk geliştirdiği tahmin edilmektedir. Daha önce anksiyete ya da depresyon tanısı konmuş olan kişiler de bunu geliştirmeye eğilimlidirler.

Genel olarak, POCD genellikle doğum sonrası depresyonla karıştırılır. Bu nedenle, bozukluk göz ardı edilir ve hangi sıklıkta görüldüğünü doğru olarak ölçmek mümkün değildir.

Tüm POCD vakalarının aynı olmadığına dikkat edilmelidir. Bazı kadınlarda, hafif bir şekilde ortaya çıkabilirken diğerlerinde kendini daha aşırı bir şekilde gösterebilir.

Önleme

Doğum Sonrası Obsesif Kompulsif Bozukluğun nasıl önleneceği henüz bilinmemektedir, ancak kuşkusuz, sağlıklı bir yaşam tarzı ve iyi bir kişisel bakım (özellikle zihinsel bakım) önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

Bir profesyonelden POCD teşhisi alındıktan sonra tedavinin gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu şekilde, tedavi tatmin edici sonuçlara sahip olabilir ve erken bir iyileşme sağlanabilir.

Doğum Sonrası Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri

Bebek bakımı konusunda aşırıya kaçma. Dolayısıyla, aşırı koruma, aşırı temizleme ve benzeri davranışların gelişimi.

  • Uykusuzluk hastalığı
  • Dinlenme eksikliği (sürekli bebeğe baktığı için)
  • Aşırı koruma. Mesela anne, başına bir şey geleceğinden korktuğu için çocuğu sürekli olarak kollarında taşıyabilir.
  • Ritüeller ve tekrarlayan davranışlar: sürekli olarak cüzdanınızın içini kontrol etmek, biberonu gerektiğinden daha fazla sterilize etmek, aynı yeri veya aynı nesneyi birkaç kez temizlemek.
  • Eşya istifleme. Anne böylece eşyalarını kaybetmeyeceğini veya ihtiyaç duyduğu şeylerin her zaman elinin altında olduğunu bilerek huzur duygusu hisseder.
  • Mükemmelliyetçilik. Her şey mükemmel olmazsa bebeğin incineceği korkusuyla sürekli stres, kaçınma davranışları (bebeğe zarar vermekten kaçınmak için), bıçak veya keskin nesneler kullanmamak, toksinlerden korktuğu için çeşitli ürünleri kullanmamak, vb.

Bu belirtilerin varlığı, kadının yaşam kalitesinde bir azalmaya neden olabilir. Rutini, buna karşı koymak için aldığı önlemlerden etkilenir ve kişisel ilişkileri ciddi şekilde etkilenir.

doktor hasta birlikte

POCD tedavisi

Çözüm ararken, sevdiklerinizin desteği önemlidir. Kadının belirli sorumlulukları başkasına devretmesi de çok faydalıdır. Bunlar küçük eylemler olabilir.

Örneğin, bebeğin büyükannesi yardım ederse, anne huzur içinde uyuyabilir, çünkü bebeğine bakan sorumlu biri vardır.

Tabii ki, POCD hastası olan bir kadının bebeğini bırakması kolay değildir, bu yüzden sabırlı ve kararlı olmaları gerekir. Ancak o zaman kendilerine yardım edebilirler.

Bir psikoloji uzmanından düzenli yardım, POCD’un aşamalı olarak aşılmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, terapi başladıktan sonra, tavsiyeleri uygularken tutarlı olmak önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.