Ebeveynlerin Ayrılmaları Çocuklar için Zor Bir Süreçtir

Ebeveynlerin Ayrılmaları Çocuklar için Zor Bir Süreçtir

Son Güncelleme: 16 Temmuz, 2018

Ebeveynlerin ayrılma kararı almasının çocukları üzerinde çok büyük etkileri olur. Bu makalemizde ilişkinizde yaşadığınız ayrılığın çok büyük sorunlara neden olmasını nasıl önleyebileceğiniz konusunu işleyeceğiz.

Ailesinin ayrılması, başka hiç kimse onların sevgisinin yerini tutmayacağından dolayı çocuk için çok zorlu bir süreç olabilir. Ebeveynlerin ayrılmış olsalar bile çocuklarının eğitimi ve gelişimi ile beraber ilgilenmeleri çok önemlidir.

Ayrılık kesinleştiğinde ebeveynlerin bu konu ile ilgili hislerini ve düşüncelerini sadece diğer yetişkinler ile paylaşmaları gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Yani bu tarz bir durumda partnerinize karşı duyduğunuz kızgınlık ya da dargınlık gibi olumsuz hislerinizi çocuğunuz önünde dile getirmeyin. Olumsuz hislerin dile getirilmesi çocuğunuzun daha da fazla kırılmasına neden olur.

Zaman içerisinde çocuğun ilgisi her ne kadar ebeveynlerinden biri üzerinde toplansa da diğer ebeveyn bu durumu kişisel olarak üzerine alınmamalıdır. Böyle hassas zamanlarda çocuğunuzun ihtiyaçlarını anlamaya ve saygı duymaya çalışın.

Çocuk, içinde bulunduğu durumu iyi anlamalıdır

Ayrılık sürecince ebeveynler olumlu bir tavır sergilemeli ve konu hakkında konuşup karşı tarafı dinlemeye hazır olmalıdırlar. Çocuklarınızın konuyu anlayabilme yetilerini gözden geçirmeli ve onların fikirleri ile hislerini ifade etmelerine olanak sağlamalısınız.

Ebeveynlerinin ayrılığı çocuklar tarafından çok kuvvetli bir duygusal yoğunluk ile deneyimlenebilir. Bu neden ile de çocukların bazı noktaları iyi anlaması ebeveynlerinin sorumluluğundadır:

  1. Ayrılma kararı sadece ebeveynlerin kendi aralarındaki sorunlar ile ilgili bir durumdur

Çocuk, ebeveynlerinin ayrılmasından sorumlu değildir ve onların bu ortak kararını değiştirmek adına bir şey yapamaz. Ebeveynler içinde bulundukları durum nedeni ile üzüntü, öfke ya da hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular hissedebileceği gibi bu duygular çocuk tarafından da hissedilebilirler. Bu sebep ile çocukların konu ile ilgili fikir ve duygularının dinlenmesi çok önemlidir.

  1. Çocuk ne annesini ne de babasını kaybetmiş olmayacaktır

Ebeveynler, birbirlerini çocukları ile olan olumlu ilişkilerini korumak konusunda desteklemelidirler. Bu tarz olumlu bir yaklaşım çocuğun hayatındaki bu yeni döneme uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.

Ebeveyn ayrılıkları ve çocuklar
  1. Bir ilişki sevgi, saygı ve ortak amaçlar üzerine kurulur

Bir ilişkide başlıkta belirttiğimiz içerikler bulunmuyor ise ayrılık kararı her iki tarafın da hayatlarında ilerleyebilmelerini sağlayabilir.

“Hassas ayrılık süreci boyunca ebeveynler çocuklarının ihtiyaçlarını anlamalı ve saygı duymalıdırlar.”

Ebeveynlerinin ayrılığı çocukları için zorlu bir süreçtir

Değişiklik kavramı her zaman belli bir oranda stres içerir. Ebeveynlerin ayrılma kararının çocuğun içinde bulunduğu yaşa bağlı olarak farklı etkileri olabilir.

Aşağıda bulundukları yaş aralığına göre ebeveynlerinin ayrılık kararından çocukların nasıl etkilenebileceğine dair bir liste düzenledik:

0 ila 6 yaş aralığındaki çocuklar

Ebeveynlerinin ayrılığı bu yaş aralığındaki çocuklarda uyku bozukluklarına , gerilemeye, oluşan durumdan sorumluluk duymalarına ya da ebeveynlerden birine karşı öfkeli hareketler sergilemelerine neden olabilir.

Çocuğun, velayetini alamayan ebeveyn tarafından terk edildiğini hissetmemesi çok önemlidir. Her iki ebeveyn de çocuğun hayatında aktif bir şekilde yer almaya devam etmelidir.

Çocuklar, ebeveynlerinin ayrılığı konusunda hiçbir sorumlulukları olmadığını iyi anlamalıdırlar. Konu hakkında kendilerini asla suçlamamalıdırlar. Her iki ebeveynlerinin de nerede yaşadığını ve istedikleri anda onları görebileceklerini bilmelidirler.

6 ila 8 yaş arası çocuklar

Bu yaş aralığındaki çocuklar ayrılık kararı ile ilgili daha detaylı ve zor sorular sorabilir, üzüntülü bir hal sergileyebilirler. Sinirli tavırlar sergileyebilir, ebeveynleri ile çatışabilir ve okulda çeşitli sorunlar yaşayabilirler.

Bu tarz bir durumda çocuğunuzun size sorduğu soruları yanıtlamak için gerekli vakti ayırmanız çok önemlidir. Çocuğunuzun bir uzman yardımına ihtiyaç duyduğunu hissederseniz yardım istemekten çekinmemelisiniz.

Çocuğunuza devamlı ilgi göstermeye devam edin ve onun ayrılık konusundaki endişelerini ifade edebilmesini sağlayın. Çocuğunuza anne ve babasının ne olursa olsun her zaman onun yanında olacağını hissettirin.

8 ila 12 yaş arası çocuklar

Bu yaş aralığındaki çocuklar ebeveynlerinin ayrılma kararını öğrendiklerinde çeşitli olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Çocuk durum nedeni ile hissettiği duyguları saklayabilir ya da  ayrılmak isteyen ebeveynine karşı gelebilir.

Böyle bir durumda çocuğun duygularını saklamadan ifade etmesi teşvik edilmelidir. Çocuğun her iki ebeveyni ile de ayrılık öncesindeki normal ilişkisine devam etmesi sağlanmalıdır.

ayrılık deneyimleyen çocuk

Ebeveynlerin ayrılığı ergenlik çağındakileri nasıl etkiler?

Ergenlik çağındaki genç çocuklar akranlarından aldıkları devamlı desteğe daha yatkın olurlar. Ayrılık kararı alan ebeveynlerinden kendilerine karşı daha hoşgörülü olana yaklaşmaları sıklık ile yaşanır.

Bu aşamada uyuşmazlıkların ve yeni aile düzeninin açıklık ile tartışılması çok önemlidir. Ergenlik çağındaki çocuğunuzun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilmek için onun konu hakkındaki fikirlerini dikkate almalısınız.

Sonuç olarak ebeveynlerinin ayrılığı çocuklar için zorlu bir süreç olabilir. Ayrılma gerçekleşir ise her iki ebeveynin de çocukları ile ilgilenmeye devam etmeleri çok önemlidir. Çocukların her iki ebeveynleri ile de yakın olmaya ihtiyaçları vardır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.