Ergenlik Döneminde Sibernetik Suçlar
Şüphesiz, çevrimiçi zorbalık ve siber zorbalık kavramlarını daha önce duymuşsunuzdur. Bununla birlikte, internetin, cep telefonlarının ve diğer dijital teknolojilerin kötü kullanımından kaynaklı pek çok suç türü vardır. Bu yazımızda, sibernetik suçlarla alakalı bilmeniz gerekenleri anlatacağız.
Son yıllarda, Bilişim ve İletişim Teknolojileri (BİT) günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Akıllı Tv, telefon, tablet veya bilgisayar, gün içerisinde sürekli bir elektronik cihaza bağlıyız.
Bu durum, özellikle teknolojiyi bazen amacının dışında kullanan gençleri etkiledi ve sibernetik suçlar ergenlik çağındaki gençlerde her geçen gün daha yaygın hale geldi.
Ergenlik çağında sibernetik suçlar
Günümüzde ve çağımızda, gençlerin hayatı teknolojinin farklı türleriyle sarılı durumda. Pek çok genç cep telefonlarına veya farklı sosyal medya platformlarına tamamen bağımlı halde yaşıyor.
Bilişim ve İletişim Teknolojilerini (BİT) amacının dışında kullanmanın riskleri göz önüne alındığında, bu durumun çok ciddi sonuçları olabilir.
Maalesef, mevcut BİT’ler çocuklarda anonimlik ve dokunulmazlık hissi gelişmesine yol açabiliyor. Bunun sonucundaysa, çocuklar ekran arkasında antisosyal davranışlar sergiliyor ve hatta sibernetik suçlar bile işleyebiliyorlar.
Sibernetik suçların türleri
Gençlerin işlediği çoğu sibernetik suç, para sızdırma, seks, tehdit ve aşağılama ile ilişkilidir. Bu suçlar aşağıdaki şekilde kategorilendirilir:
- Seksüel zorlama: Bu, kızın veya erkeğin uygunsuz fotoğraflarını kullanmakla onu tehdit etmek ve zorbalık uygulamak anlamına gelir. Suçu işleyen kişi, fotoğrafı yasal veya yasa dışı yoldan elde etmiş olabilir. Bu tür suçlarda genellikle fotoğrafların halka gösterileceği veya kişinin yakınlarına gönderileceği iddia edilir.
- Sexting: Bu kavram, mesajlaşma, email veya sosyal medya araçlarını kullanarak erotik mesajlar, fotoğraflar veya videolar göndermek anlamına gelir. Bununla birlikte, kişilerin izni olmadan bu içeriklerin yayılması bir suçtur.
- İnternetten insanları taciz etme: İnternet üzerinden kişileri taciz etme, yeni teknolojiler aracılığıyla kişinin isteği dışında onun hayatını takip etme ve kişiyi taciz etme anlamına gelir.
Diğer sibernetik suçlar
- Cinsel temas amacıyla çocukları kandırmaya yönelik planlı eylemler: Burada, kötü niyetli yetişkinler çocukları kandırmak ve onlarla bir arkadaşlık kurmak için birtakım eylemlerde bulunur. Ancak, asıl niyet cinselliktir. Eninde sonunda, yetişkin kişi söz konusu gençten pornografik ve erotik fotoğraflar ve videolar istemeye başlar.
- Ele geçirme: Bu, bir başkasının elektronik aletlerinin kontrolünü ele geçirme amacıyla yazılım üzerinde değişiklik yapılmasıdır. Böylece kişinin kimlerle irtibatta olduğu ve nerede bulunduğu gibi şeyler keşfedilebilir. Bu tür sibernetik suçlar, özellikle ergenlik çağındaki çiftler arasında yaygındır.
- Siber zorbalık kişiyi internet, telefon ve diğer dijital teknolojiler aracılığıyla sürekli tehdit etme ve küçük düşürme anlamına gelir. Bu, sadece okul saatlerinde değil gece veya gündüz her an meydana gelebilir. Bu zorbalık seksüel zorlama veya siber taciz gibi sibernetik suçları içerebilir.
Siber zorbalığın farklı ifade ediliş biçimleri
Cristobal Torres, José Manuel Robles ve Stefano de Marco’ya göre, aşağıdaki davranışlar siber zorbalığın farklı ifade ediliş biçimleridir:
- Kurbanın uygunsuz fotoğraf veya videolarını (bunlar gerçek veya photoshop olabilir) paylaşmak.
- Kurbanın utanç verici ve komik fotoğraflarını internet sitelerine yüklemek.
- Kurban gibi davranarak konuşmalara saldırgan biçimde katılmak.
- Kişinin mail adresini belirli sitelere vermek böylece yabancılardan spam iletiler almasına sebep olmak.
- Gizliliğini ihlal etmek amacıyla kişinin mail şifresini ve sosyal medya hesaplarının şifrelerini çalmak.
- Kişiyi uygunsuz, saldırgan veya sadakatsiz davranışlarla suçlayarak sosyal medyada dedikodu yaymak.
- Elektronik aygıtlar kullanarak kurbana tehdit mesajları göndermek.
- Kurbanı sık sık kullandığı sosyal medya platformları ve internet sitelerinden takip etmek.
Anne babaların bu tür suçlar hakkında çocuklarıyla konuşması ve internet kullanımını mümkün ölçüde gözlemlemesi gerekir. Bu sayede, çocuğunuzu kurban olmaktan koruyabilir ve saldırgan olmalarını önleyebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Betancourt, A. (2014). Prevención del acoso escolar: Bullying y Ciberbullying. Costa Rica: Instituto Interamericano de Derechos Humanos.
- Calmaestra, J., Escorial, A., García, P., Del Moral, C., Perazzo, C., y Ubrich, T. (2016). Yo a eso no juego. Bullying y cyberbullying en la infancia. Madrid: Save the Children.
- Pérez de Miguel, P. (2014). La violencia de género a través de las nuevas tecnologías (Trabajo de fin de grado). Universidad de Jaén, Jaén.
- Torres, C., Robles, J. M., y De Marco, S. (2013). El ciberacoso como forma de ejercer la violencia de género en la juventud: un riesgo en la sociedad de la información y del conocimiento. Madrid: Delegación del Gobierno para la Violencia de Género.