Hamile Olduğunuzda Bebeğinizi Günde Kaç Kez Hissetmeniz Gerekir?

Hamileliğin ilk haftalarında müstakbel anne, karnında sadece bazı küçük hareketler hisseder. Fakat yavaş yavaş bu hareketler tekme ve sürtmelerle birlikte yoğunlaşır. Bu yazımızda size, hamilelikte bebeğin günde kaç kez kendini hissettirdiğinden bahsedeceğiz.
Hamile Olduğunuzda Bebeğinizi Günde Kaç Kez Hissetmeniz Gerekir?

Son Güncelleme: 29 Mayıs, 2018

Hamile olduğunuzda karnınızdaki bebeği hissetmek bir kadının yaşayabileceği en güzel deneyimlerden biridir. Bu aynı zamanda çocuğunuzun ileride sahip olacağı sağlık durumu ile ilgili de size bir işaret verecektir. Bu nedenle, birçok anne karnındaki bebeğin hareketlerinin hangi sıklıkta olması gerektiğini çok merak eder.

Bebeğin günlük olarak hissedilen hareketlerinin frekansı birçok jinekolog için önemli bir veri oluşturmaktadır. Tabi bu durum, bütün gün tetikte bekleyerek bu hareketleri takip etmek anlamına gelmez. Ancak bu hareketlerin kontrolü, bebeğin durumu ile ilgili bize bazı ip uçları sunabilir.

Bebeği Hissetmek: Hamilelik Süresince Değişen Hareketler

Hamileliğin başlarında müstakbel anne henüz hiçbir şey hissetmez. İlk haftalarda sadece bazı küçük hareketler ve zaman zaman meydana gelen hafif sürtünmeleri hissetmek ise normal bir durumdur.

Bu tür hareketler, hamileliğin ortalarına doğru artacaktır. Sürecin son çeyreğinde ise, bu hareketlerin her saat düzenli olarak hissedildiği görülmektedir. Bu konuda tecrübe edilecek her şey, aslında günün hangi saati olduğu ve bebeğin tercih ettiği alışkanlıklara bağlı olarak farklılık göstermektedir.

Bazı zaman dilimlerinde bebek daha aktif, diğer zamanlarda ise uyuduğu ya da dinlendiği için daha sakin olacaktır. Bu sebepten dolayı, günün bazı bölümlerinde bebeğin tekmesinin hissedilmemesi ya da herhangi bir reaksiyon göstermemesi oldukça doğal bir durumdur.

süt içen hamile kadın

Günlük Hareket Sayısını Tutmak

Günümüzde, annelerin rahimdeki bebeğin günlük ne kadar hareket ettiğini saymaları tavsiye edilen bir şeydir. Bu sayede, bebeğinizin gelişimi ile ilgili olarak her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edebilir ve bu hareketlerin hangi düzen ve frekans içerisinde gerçekleştiğini öğrenme şansını yakalayabilirsiniz.

Bebeğinizin hareketlerini takip ederek saymak demek, gün içerisinde her hissettiğiniz hareketi bir deftere kayıt etmeniz anlamına gelmemektedir. Bu bağlamda, sadece annenin bebeği son hissettiği andan diğerine kadar geçen zamanı hesap ederek takip etmesi önemle tavsiye edilmektedir.

Hamilelik döneminde her bebeğin kendine özgü davranış biçimleri bulunmaktadır. Bu davranış biçimlerini etkileyen önemli faktörlerden biri de gün içerisindeki zaman dilimleridir. Bebeklerin genellikle akşam 9 ile gece 1 saatleri arasında oldukça aktif olduklarına yönelik genel bir gözlem verisi bulunmaktadır.

Hareket Sayısının Doktorla Birlikte Tutulması Neden Önemlidir?

Temel olarak, doktorunuzun bebeğin hareketlerinin düzeni konusunda bilgi sahibi olması önemlidir. Özellikle hamileliğin son haftalarında bu bilgi, doktorlar için önemli veriler içermektedir. Bu dönemde bebeğin bir gün ve daha fazla süreyle hareketsiz kalması endişe edilecek bir durumun varlığının göstergesi olabilir.

Bebekler boyut olarak büyük oldukları bazı durumlarda, hamileliğin bitmesine yakın dönemlerde göbek kordonunun dolanması sonucu nefessiz kalma riskiyle karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu tarz durumlarda bazen bebek, hayatta kalabilmek için anne rahminde hareket etmeyi bırakır. Bu tür vakalarda doktorlar genellikle acil sezaryen doğum yöntemine başvurmaktadırlar.

Anne olmaya hazırlanan kadınlar için ufaklıkların günlük hareket rutinlerinin nasıl olduğunun öğrenilmesi önemle tavsiye edilen bir durumdur. Bebeğin hareketlerinde meydana gelebilecek fark edilir derecedeki değişiklikler bazı problemlerin ortaya çıktığının habercisi olarak görülebilir.

hamilelik sorunları

Bebeğin Hareketlerini Takip Etme Konusunda Bazı İp Uçları

Bebeğin hareketlerinin takip edilmesi doğru bir biçimde yapılması gereken bir işlemdir. Burada temel amaç, ufaklığın hareketlerinin düzgün ve sağlıklı bir şekilde takip edilerek dikkate alınması gerekliliğidir.

Bu bağlamda, en ideal yöntem annenin yatağa uzanarak sol tarafına doğru yatmasıdır. Bu yöntemin, özellikle gün içindeki herhangi bir yemek sonrasında yapılması tercih edilen bir durumdur. 

En ideal ölçme yöntemi, bebeğin en az 10 kez hareket ettiği periyotların takip edilmesi temeline dayanmaktadır. Eğer günlük olarak yapılırsa, bebeğin rutin hareket frekansı öğrenilebilir ve böylece olağan dışı bir durum olduğunda bunun kolayca farkına varabiliriz.

Eğer Hamileysem, Bebeğin Hareketini Günde Kaç Kez Hissetmeliyim?

Bebekler, anne rahminde annelerinin hissedebileceği 40’tan fazla değişik hareket sergileyebilirler. Bu hareketler, ufaklık kollarını ve bacaklarını esnettiğinde, rahim içinde yüzdüğünde ya da diğer birtakım hareketler yaptıklarında meydana gelmektedir. Vurmalar, dürtmeler ve tekmelemeler bu tür hareketlerin birer parçasıdır.

Bu hareketlerin büyük bir bölümü, bebeğin dışarıdan gelen seslere ya da annesinin hareketlerine yaptığı birer reaksiyondur. Bunlara ek olarak, annenin yemek yemesi de bebeğin daha fazla hareketlenmesine neden olabilir. Özellikle şekerli gıdalar alındığında bu tür durumlara daha sık rastlanması olasıdır.

Hamileliğiniz süresince gün içerisinde bebeği birkaç kez hissetmeniz, ortaya çıkabilecek olumsuz bazı durumlarda onun hayatını kurtarmanızı sağlayabilir. Bu durum özellikle 28. haftadan sonra daha fazla önem taşımaktadır. Herhangi bir şüpheli durumda paniğe kapılmamak ve bir jinekoloğa danışmak en doğrusu olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bradford, B., & Maude, R. (2018). Maternal perception of fetal movements in the third trimester: A qualitative description. Women and birth : journal of the Australian College of Midwives31(5), e287–e293.
  • Jimenez A, Jimenez J, Garsía S, Rosas H. Frecuencia de Movimientos Fetales Percibidos por la Madre en el Tercer Trimestre del Embarazo Normal. Ginecol  Obstet. Perú. 1999; 39 (17): 67-70.
  • Kjenn Liv. GUÍA PARA AYUDAR A LAS EMBARAZADAS A SEGUIR LOS MOVIMIENTOS FETALES. 2022.
  • Lai, J., Nowlan, N. C., Vaidyanathan, R., Shaw, C. J., & Lees, C. C. (2016). Fetal movements as a predictor of health. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica95(9), 968-975.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Control prenatal del embarazo normal. Prog Obstet Ginecol. 2018;61(05):510-527.
  • Cabanyes Truffino J. El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano. Rev Pediatr Aten Primaria. 2014; 16( 63 ): e101-e110.
  • Serrano Berrones M, Beltrán Castillo I, Serrano Berrones J. Perfil biofísico para conocer el bienestar fetal. Revista de Especialidades Médico-Quirúrgicas. 2012;17(4):300-307.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.