Çocuğum Okulda Neden Başarısız?

Çocuğum Okulda Neden Başarısız?

Son Güncelleme: 28 Mayıs, 2018

Bir çocuk okulda başarısızsa, genelde çaba göstermedikleri için onu suçlarız. Aile ve toplum olarak göz önüne almamız gereken pek çok şey var.

Bu makalede, okulda başarısızlığa yol açan bazı nedenleri ve faktörleri gözden geçireceğiz. Bu durum, eğitim sistemi tarafından belirlenen minimum akademik gereksinimlerin karşılanmadığı anlamına gelmektedir. Birçok ülkede, çok sayıda çocuk bu standartları karşılayamamaktadır.

Her şeyden önce, okulda başarısızlıkla okulu bırakmak arasında ayrım yapmak gerekir. Ayrılan öğrenciler gerekli akademik standartlara ulaşabilir, ancak kendi kararları nedeniyle zorunlu orta öğretimi tamamlamaz.

“Başarısızlık” terimi kendi içinde tartışmalıdır. Resmi eğitim niteliklerine sahip olmayan bireylerin hayatları boyunca bir bütün olarak başarısız olduklarını ima eder. Ayrıca, suçlu olan öğrencinin kendisi olduğu fikri de gelir.

Aslında, öğretmenler, ebeveynler, eğitim sistemi ve devletin hepsi okulda başarısız olunmasında bir role sahiptir.

Akademik başarısızlığın en önemli nedenlerinden bazılarını inceleyelim:

kütüphanede anne ve kız

Okulda başarısızlığın nedenleri

  • Öğrencinin motivasyonu veya ilgisi eksikliği. Bu, ilkokul veya lise seviyesinde, ilkokul veya lise öğrencilerine göre daha yaygındır. Motivasyon eksikliği olan öğrenciler, rehber olarak rollerini yerine getirmeyen ebeveynlere sahip olma eğilimindedir. Onlara doğru yolu öğretecek kimse yoksa, çocuklar ve gençler kolaylıkla yoldan çıkarılabilirler.
  • Entelektüel eksiklik. Bilişsel sınırlamaları olan öğrenciler, eğitim sistemi içindeki asgari şartları karşılamayanların şaşırtıcı derecede küçük bir yüzdesini temsil etmektedir. Araştırmalar, öğrencilerin yaklaşık % 2’sinin kavramları, işlemleri ve bilgileri işlemeye çalıştıklarını göstermektedir.
  • Öğrenme engelleri. Disleksi ve matematik öğrenmede zorluk, okul çağındaki çocuklar arasında sık görülen konulardır ve okuldaki başarısızlık vakalarının büyük bir kısmına katkıda bulunur.
  • Görüş problemleri. Garip görünse de, dar görüşlülük veya diğer göz problemleri okulda büyük bir hayal kırıklığına yol açabilir.
  • Aile ve sosyo-kültürel geçmiş. Yaşadığımız şartlar okulda veya işte çalışma yeteneğimizi etkileyebilir. Bu, daha yüksek niteliklere sahip ebeveynlerin çocuklarının okulda daha iyi performans göstereceği anlamına gelmez. Ancak bu bağlantıya itiraz eden çalışmalar var.

Yetersiz öğretim. Her işte olduğu gibi, iyi öğretmenlerin yanında kötü öğretmenler de vardır. Bir öğretmenin bilgiyi açıkça aktarma, öğrencilere adil davranma ve sınıfını yönetme becerisi, öğrencilerin performansında büyük bir fark yaratabilir. Ancak bu ikincil bir durumdur: bir öğrenci okulda başarısız olduğunda, kötü bir öğretmen çok nadiren tek sebeptir.

Okulda başarısızlığa yol açan diğer faktörler

Yukarıdaki nedenlere ek olarak, bir çocuğun okuldaki performansını etkileyebilecek başka faktörler de vardır.

Göz önünde bulundurulması gereken ilk faktör duygusal bağlamdır. Bu, bir çocuğun kişiler arası ilişkilerini (aile üyeleri ve akranlarıyla), duygusal dengesini, duygularını ve davranışlarını kontrol etme yeteneğini de içerir.

Diğer bir etki, çocuğun ailesi içindeki eğitim başarısına vurgudur. Ebeveynlerin bir örnek oluşturmaları ve okul çağındaki çocuklara destek sağlamaları gerekmektedir. Çocuklarının çabasına empatiyle yaklaşıp başarılarına değer vermelidir.

Çocuklara okulun zaman kaybı olmadığı gösterilmelidir. Daha iyi bir geleceğe giden yolu görebildikleri takdirde eğitime değer verirler.

Ebeveynler için başka bir ders, çocukların sadece notlarına dayanarak ne kadar öğrendiklerini ölçmemektir. Okul sınavlardan çok daha fazlasıdır: Başkalarıyla birlikte olmayı, sosyalleşmeyi, akıl yürütmeyi ve sorunları çözmeyi öğrendiğimiz yerdir.

Bu düşünceyle, eğitimi bir bütün olarak görmemiz ve istatistiklere fazla kapılmamamız gerekir.

ders çalışan kız

Son olarak, sosyo-ekonomik koşullar okuldaki çocukların performansında yadsınamaz bir rol oynamaktadır. İngiliz yazarlar Richard Wilkinson ve Kate Pickett’in eşitsizlik üzerine etkili bir çalışması olan ruh seviyesine göre, bir toplumdaki yoksulluk seviyesi ile çocuklarının eğitim düzeyi arasında çok yakın bir ilişki vardır.

“Çocuklara okulun zaman kaybı olmadığını göstermemiz gerekiyor”

Eğitimdeki başarısızlığın rakamlara yansıması

Bazı istatistikler okulu bırakan öğrencileri de içeriyor olsa da, okulda kaç çocuğun başarısız olduğunu anlatan bazı rakamlar var.

Avrupa’daki resmi kurumlar tarafından yapılan araştırmalar, İspanya ve Portekiz’in en kötü durumda olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar, son on yılda çarpıcı bir şekilde düşmüş olsa da, okulda başarısız olan öğrencilerin oranı yaklaşık %20.

Bu arada, İsveç’te öğrencilerin sadece% 7’si standartlara uymuyor ve Hırvatistan’da (% 2.8), Slovenya’da (% 5), Kıbrıs’ta (% 5,3) ve Polonya’da (% 5,3) bu sayı daha da düşük.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.