Çocuk için eğitim konusunda nasıl karar verebiliriz?

Çocuğunuzun alacağı eğitim konusunda karar vermek ebeveynler olarak sizi en çok zorlayacak aşamalardan biri olacak. Haydi bu süreçle beraber yüzleşelim!
Çocuk için eğitim konusunda nasıl karar verebiliriz?

Son Güncelleme: 03 Nisan, 2019

Eşler bir aile kurmaya ve ebeveyn olmaya karar verdiğinde çiftlerin hikayeleri daha içten bir şekilde iç içe geçmeye başlar. Ebeveynlerin ne gibi bir eğitim sahibi oldukları aile kurma sürecinde daha belirgin hale gelir.

Ebeveynlerin inançları, korkuları ve özlem duydukları şeyler geri döndürülemez şekilde çocuklarında da yer alacaktır. Bu yüzden çiftlerin birlikte karar vermeleri gereken en büyük zorluklardan birisi çocuklarının nasıl bir eğitim alacağı konusunda olacaktır.

Karşılaşabileceğimiz engeller neler?

Ebeveynler çocuklarının nasıl bir eğitim alacağına karar verdiği zaman şu tip iki seçenekle karşı karşıya kalırlar:

  • Ebeveynlerin çocuklarını nasıl yetiştirecekleri konusunda tamamen fikir ayrılığında olduğu durum. Bazı durumlarda ebeveynlerin nasıl eğitim aldıkları birbirlerinden farklı olabilir. Bu durumda iki eş de çocukları için en iyisini istedikleri için değiştirmesi güç bir durumla karşılaşırlar ve iki eş de kendi fikirlerini diğerine dayatma konusunda ısrarcı olabilir. Bu noktada ebeveynler fikir uyuşmazlığından dolayı yeni kurdukları aile için neyin iyi olacağını kestiremeyebilirler.
  • Ebeveynlerin anlaşmaya varabildikleri fakat ebeveynlerden birinin daha serbest davrandığı durum. Bu durum ise çiftler arasında sıklıkla gerilim yaratan durumlardan biridir. Birçok durumda kurallar konulmuş olsa da ebeveynlerden biri kuralları uygulamak konusunda diğerine göre daha katı davranabilmektedir. Bu durum çocukta çok fazla güvensizlik duygusu yaratabilir. Çünkü çocuklar doğru fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişim için net ve sevgi dolu sınırlar ve kurallara ihtiyaç duyarlar.

Çocuk ebeveynlerden birbiriyle çatışma içinde mesajlar aldığında ya da ebeveynlerinin kendi önünde nasıl kavga ettiklerini duyduğunda net referanslar içermeyen duygulanımlarda bulunabilirler. Bu durumda çiftler aralarındaki farklılıkları kendi avantajlarına döndürmeyi öğrenmelidirler.

ailede kavga

Çocuğunuzun alacağı eğitim konusunda karara varmak için stratejiler

  1. Daha önce kendi aldığınız eğitim hakkında eşinizle konuşun ve ebeveynler olarak çocuğunuza sunmak istediğiniz eğitime karar verin. Belirli bir modeli tekrarlamamız gerekmiyor. Şimdi yeni bir aile kurduğunuz için aslında kendinizi rahat hissedebileceğiniz yöntemlere başvurmanız sizin yararınıza olur.
  2. Çocuğunuz için çizeceğiniz sınırlar konusunda karar verin. Önce kendi aranızda konuşun ve daha sonrasında çocuğun kuralları net bir şekilde öğrendiğinden emin olun. Bunun yanında kuralları yerine getirmediklerinde sonuçların ne olacağını belli edin.
  3. Ebeveynlerden birisi ve çocuk arasında yüzleşmeye dayalı bir olay olmuşsa diğer eşin kenara çekilmesinde fayda var. Dinleyin ve çocuğunuzla konuşmak için onunla yalnız başınıza kalabileceğiniz anı bekleyin. Eğer bu konuşma tartışmayla sonuçlanırsa ki tartışma çıkması kaçınılmazdır; sakin bir şekilde diyalog halinde kalmaya çaba gösterin. Ve şunu unutmayın: burada amaç çocuğunuzun esenliği olmalı.
  4. Çocuklarımızla yaptığımız gibi eşler arasında da sınırlarımızın ne olduğunu belirlememiz oldukça sağlıklı bir alışkanlık olarak karşımıza çıkar. Bir eşin çiğnemek istemediği sınırların ne olduğu hakkında diğer eşin haberi olmasında fayda var.

Daha fazla strateji

  1. Sorunlar için asla çocuklarınızı suçlamayın. Günün sonunda anne ve baba arasında bir sorun çıktığında en çok acı çeken çocuk olacaktır. Kendinizi çocuklarınızın yerine koyun ve ebeveyn olmadan önce hayatı idealize etmeyi bırakın: sizin yaşadığınız anlaşmazlıkların sebebi çocuklarınız değil!
  2. Çocuklarınızın anne ve baba olarak sizin onlar için en iyisini istediğinizden haberleri olmalı. Bir takım olduğunuzu çocuğunuza hatırlatmayı unutmayın. Elbette bazen anlaşmazlıklar olacaktır. Fakat yine de çocuğunuzun ikinize de güvendiğini hissetmelisiniz ve bu süreçte onu en iyi nasıl eğitebileceğinizi de öğreneceksiniz.
  3. Eğer bir anlaşmazlık olduysa ve çocuğun gözü önünde anlaşmaya varmadıysanız bu dünyanın sonu değil. Durum analizi yapmak için eşler olarak beraber oturup durumu kendi avantajınıza çevirin. Böylelikle benzer bir anlaşmazlık doğduğunda nasıl hareket etmeniz gerektiği konusunda bir fikriniz olur.
mutlu aile

Ego savaşlarına girmenize hiç gerek yok! Ebeveynlik her zaman haklı olmak ya da eşinizden daha iyi ya da üstün olmakla ilgili değil. Ebeveynlik beraber çözüme ve anlaşmaya ulaşabilmekle ilgili.

Bu duruma çocuğunuzun eğitimi de dahil. Bunun yanında yeterli vizyon ve empatiye sahip olursak tüm ailenin yararına hep birlikte yeni yollar açabiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguirre Saez De Eguilaz, A. (2015). CLAVES PARA EDUCAR EN IGUALDAD. Qurriculum, n.28;
  • Ríos Garcís, A. L. (2013). Educar en valores, la solución a la violencia doméstica. El Heraldo.
  • Amor Pérez, N., & Díaz, M. V. (2013). La familia. Mendive, ISSN-e 1815-7696, Vol. 11, No. 3, 2013 (Ejemplar Dedicado a: Julio-Sept.), Págs. 291-307. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.