Çocuklarınızın Sosyal Becerilerini Geliştirmek İçin 5 Formül

Çocuklarınızın Sosyal Becerilerini Geliştirmek İçin 5 Formül

Son Güncelleme: 17 Şubat, 2019

Sosyal beceriler çocukların gelişiminde önemli bir rol oynar. Çocuklarınızın sosyal becerilerini geliştirmek ve çevrelerindeki dünyayla ilişki kurmalarına yardımcı olacak beş formülü öğrenmek için okumaya devam edin.

Sosyal beceriler, çevremiz içinde iyi performans göstermemizi , başkalarıyla etkili ve uygun şekilde etkileşime girmemizi sağlayan davranışların bir birleşimidir.

Bu beceriler önemlidir, çünkü bizi başkalarına daha da yakınlaştırırlar. İnsanlar sosyal varlıklardır, bu nedenle diğer insanlarla iletişim, grubun bir parçası olduğumuzu hissetmemize yardımcı olur. Sonuç olarak, kişiliğimizin tam gelişiminin önemli bir parçasıdır.

Eğitim sistemi içerisinde izolasyon, yıkıcı davranış ya da yetersiz sosyal becerilerden ya da uyumsuzluklardan kaynaklanan sorunlardan kaçınmak için kişisel gelişim desteklenir.

Çocuklarınızın sosyal becerilerini geliştirmek

Sosyal beceri türleri

Sosyal becerileri, bir kişinin kullanması gereken kaynaklara göre sınıflandırabiliriz. Başka bir deyişle, temel ve karmaşık sosyal beceriler vardır.

İlki daha az kaynak gerektirir ve sonuç olarak başarması daha kolaydır. Bunlar ikincisi için temel teşkil eder.

Çok fazla sosyal beceri türü var ama bunları büyük başlıklar altında gruplamak istiyoruz:

  1. Güven. Buna öz saygı ve öz kontrol de dahildir. Bu önemlidir, çünkü çocuğunuzun kendi yeteneklerine inanmasına, kendilerini duygusal ve davranışsal olarak kontrol etmelerine yardımcı olur.
  2. İletişim. Bu, kendi görüşünü etkili ve saldırgan olmadan savunabilme becerisidir. Konuşma, dinleme ve cevaplama anlamına gelir ve birinin başkalarını etkileyecek şekilde konuşma yeteneğini tanımlayan ikna etme gücüdür.
  3. Bağ kurma. Bu sonuncusu, kişinin empati duymasını, ayrıca kendisinin ve başkalarının duygularını anlayıp kontrol etmesini içerir. Aynı zamanda, başkalarını hissetme şeklimizi ifade eden anda mevcut olma becerisini gerektirir.

Her kategoride birçok sosyal beceri örneği vardır.

“Arkadaşlığın kuralı, iki kişi arasında karşılıklı anlayış olması, her birinin karşısındakinin eksikliklerini giderip fayda sağlaması, daima arkadaşça ve samimi sözler kullanarak konuşması anlamına gelir.”

çocuklarınızın sosyal becerilerini geliştirmek

Çocuğunuzun Sosyal Becerilerini Geliştirmek İçin Formüller

Çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirmek için neler yapabilirsiniz? şu beş formülü takip edin:

  • Duyguları öğretin. Çocuğunuzun duygulara bir isim koymasına yardımcı olun. Duygularınızı görmelerini ve kendi duygularını tanımalarını kolaylaştırın. Duyguları tanıma, anlama ve yönetme yeteneği çocuğunuzun empati duygusunu geliştirmesine ve kendilerini yöneterek başkalarına yardım etmenin yollarını öğrenmesine imkan verecektir.
  • Sosyal etkileşimleri teşvik etmek. Çocukların başkalarıyla etkileşime geçmelerine yardımcı olacak sosyal çevrelere ihtiyaçları vardır. Onlara bunu yapma konusunda güven verin, aynı zamanda bu konuda kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olun.
  • Başarılarını takdir edin. Desteğinizi ve gururunuzu hissetmek, çocuğunuzun kendisine inanmasını sağlayacaktır. Onaylamadığınız bir şey yaptıklarında, onlara eleştirdiğiniz şeyin çocuğunuz değil, yaptığı eylem olduğunu açıklayın.
  • İşbirliği gerektiren durumlar bulun. Çocuğunuzu, kendilerini entegre hissetmelerine yardımcı olacak grup etkinliklerine katılmaya ve herkesin katkısını gerektiren sorunları çözmenin yollarını bulmaya itin.
  • Bağımsızlığı teşvik edin. Özerklik, çocuğunuzun size minnettar olacağı bir beceridir. Tek başına gerçekleştirilebilecek ve yapılması gereken etkinlikler olduğunu hissedecektir. Bu, özgüvenin geliştirilmesine yardımcı olacaktır.

Kaçınılması gerekenler

Çocuğunuzun doğru yolda olup olmadığı konusunda kendinizi bunaltmayın. Doğal olarak çevreleriyle etkileşime girmeye çalışacaklar. Bu nedenle, yalnızca bu etkileşimleri kolaylaştırmanız ve ne yapacaklarını bilmediklerinde yardımcı olmanız gerekir.

Çocuklarınızın sosyal becerilerini geliştirmek için aşırı korumacı olmanıza gerek yok. Hayat çatışmalarla, zor problemlerle ve karmaşık duygularla doludur ve bu şeylerle yüzleşmek gerekir. Ne hissedebileceklerine bir ad verin ve olası çözümleri bulmalarına yardımcı olun.

Çocuğunuza saygı gösterin. Çocuğunuz kendisi olduğu için sevilmeyi hak ediyor. Onlara değer vermek ve saygı duymak anahtardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lacunza, A. B., & de González, N. C. (2011). Las habilidades sociales en niños y adolescentes. Su importancia en la prevención de trastornos psicopatológicos. Fundamentos en humanidades, 12(23), 159-182.
  • Monjas, M. I. (2000) Programa de Enseñanza de Habilidades de Interacción Social (PEHIS) para niños y niñas en edad escolar Madrid: Ciencias de la Educación Preescolar y Es- pecial CEPE
  • Rogoff, B. (1993). Aprendices del pensamiento. El desarrollo cognitivo en el contexto social.Barcelona: Paidos
  • Valencia, L. I., & López, G. C. H. (2010). El desempeño en habilidades sociales en niños, de dos y tres años de edad, y su relación con los estilos de interacción parental. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 8(3), 1051-1076. https://www.redalyc.org/pdf/2931/293122000007.pdf
  • Vigotsky, L. (1979). El desarrollo de los procesos psicológicos superiores. Barcelona: Grijal- bo

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.