Çocuklar İçin Tekvando'nun Faydaları

Çocuklar İçin Tekvando'nun Faydaları

Son Güncelleme: 26 Kasım, 2018

Bugünün yazısında tekvando’nun çocuğunuz üzerindeki sosyal, fiziksel ve psikolojik etkilerinden bahsedeceğiz. Bu disiplini iyi yapabilmek için, çocuğunuz sabrın ne olduğunu iyi öğrenmek zorundadır. Bu ve buna benzer birçok önemli değeri çocuğunuz tekvando gibi bir sporu yaparken öğrenebilir. 

Yaygın görüşün aksine, tekvando sporu şiddet içeren ya da çocuğunuzu agresif güdülere iten bir spor değildir. Aslında bakarsanız, iyi tekvandocu olmak için güçlü olmanız bile gerekmez.

Diğer sporlar gibi, anavatanı Kore olan tekvando sporu, çocuğunuzun bedenini ve fiziksel kapasitesini geliştiren bir spordur. 

Aynı zamanda Tekvando çok teknik bir spordur. Bu sebeple çocuklar vücutlarını kontrol edebilmeyi öğrenirler. Tekvando sporunun eğitimi süresince, çocuğunuz sosyal ve psikolojik birçok değeri de öğrenmek zorunda kalır.

Tekvando nedir?

Bu dövüş sporu felsefesini nezaket, bütünlük, sabır, irade gücü ve bıkmaz bir ruh kavramları üzerine kurmuştur.

Tekvando kökenleri bin yıl öncesine dayanan Kore orijinli bir dövüş sanatıdır. Ellerin, ayakların, dirseklerin, yumruğun ve hatta diz kapağının bile kullanıldığı teknikleri öğretir. Aynı zamanda kişisel korumayı da öğretir.

Fiziksel ve teknik düzeye ek olarak, tekvando beş prensibe bağlı olan bir felsefeyi öğretir: nezaket, bütünlük, sabır, irade gücü ve bıkmaz bir ruh.

Dünyada en çok bilinen ve yaygın olan dövüş sanatlarının başında gelir. Yapılan araştırmalara göre 144’den fazla ülkede 30 milyona yakın kişi tarafından yapılabilmektedir.

Aynı zamanda Tekvando Olimpik bir spor haline gelmiştir. 1998 yılında ilk defa Kore’nin başkenti Seul’da yapılmıştır. İlk Olimpik düzeydeki dövüş yarışmaları ise ilk defa 2000 yılında Sidney Oyunlarında olmuştur.

Tekvando yapabilmek için gereken ekipmanlar

Bu sporu gerçekleştirebilmek için, bir adet Dobok gerekli. Bu pantolon ve ceketten oluşan bir spor giysisi, yani dövüş sporlarının kimonosu diyebiliriz. Aynı zamanda Ti kullanmak da, yani Tekvando yapan sportmenin derecesini ya da düzeyini belirten kemer.

tekvando yapan çocuklar

Dövüş esnasında, polypropilen eldivenlerinin (dövüş eldiveni) ve koruyucu botların kullanılması sağlık güvenliği açısından önemli bir yer tutmakta. Aynı zamanda, dövüş yaparken özellikle ağız ve dili koruyan koruyucuları kullanmak da zorunlu.

Ek olarak, sportmenin düzeyine bağlı olarak, kafa kaskı, göğsü koruyan göğüs plakası, dizlik ve dirsek koruyucuları da kullanılabilmekte.

Tekvando’nun faydaları

Tekvando muhteşem fiziksel faydaları da beraberinde getirir. Ancak fiziksel faydaların yanında, çocuğunuzun karakterinde büyük değişime sebep olarak çocuğunuzu ehlileştirir.

Bu spor, Tekvandocular için muhtemelen yaşam biçimi haline gelmiştir. Bunu hem fiziksel hem de zihinsel balansı sağlamak için enstrüman olarak kullanırlar.

Tekvando insanoğlunu bütün duygularında bir farkındalık arayışına sürükler. Çocuklar içinse, hayatlarının en karmaşık dönemlerini atlatmalarına yardımcı olur çünkü onlara hayatları boyunca işlerine yarayacak önemli insani değerleri ve iyi alışkanları kazandırır.

Fiziksel faydaları

  • Kas gücünü artırır. Kardiyovasküler dayanıklılık sağlar.
  • Elastisiteyi, atikliği ve esnekliği artırır.
  • Çocuğunuzun koordinasyon ve denge yeteneklerini artırır.
  • Bedeni üzerinde kontrol sağlamayı ve bilgi edinmeyi sağlar. Tekvando öğrenimi kolay hareketlerin oldukça teknik düzeyde tekrarlanmasından oluştuğu için, bu daha sonra zor ve kompleks aktivitelerde işlerine yarayacaktır.

Psikolojik ve sosyal faydaları

Tekvando aynı zamanda çocuğunuzun karakterini ehlileştirmek ve olgunlaştırmak konusunda yardım eder. Yüksek enerjili olan çocuklar vücutlarından ve çevresinde olan bitenden daha farkında ve bilinçli olarak yetişir.

Utangaç ve içe kapanık çocuklar bile bu spor sayesinde güven, özsaygı ve girişkenlik özelliklerini edinmeye başlar.

  • Konsantrasyonu artırır ve disiplini öğretir.
  • Kendi bedenleri üzerine yoğunlaşacakları için, özgüven ve özsaygı edinirler. Ek olarak, çevresindeki insanlarla interaktif biçimde hareket etmeyi öğreneceklerdir.
  • Dürüstlük, sadakat, yoldaşlık, takım çalışması, saygı ve özgüven gibi duyguları öğrenir ve bunun gibi önemli değerlerin önemini anlar.
  • Tekvando aynı zamanda kültürel bir öğrenim için de güzel bir fırsattır. Bu şekilde, geleneksel bilgiye erişimi sağlar, kendi düşündüğü düşünme yollarından farklı olarak başka şekilde düşünmek zorunda kalır. Bu şekilde toleransı ve dayanışma duygularını öğrenir.
tekvando yapan çocuklar

Tekvando için ipuçları

Bu spor dalı iki kişinin birbiriyle dövüş yapmasına dayalı olsa da, tekvando sporu agresif bir spor değildir. Aslında tekvando’nun altında yatan fikir kendini korumadır, düşmanca saldırma değildir.

Ayrıca bu sporu tatbik edenler, öğrenim boyunca barışı ve toleransı öğrenirler. Bu sporun temel felsefesi budur. Bu çocuğunuzun doğal ve bitmek tükenmez bilmeyen enerjisini aktarabileceği bir kanaldır, özellikle hiperaktivite gibi sorunu olan çocuklar için.

Bu sporu uygulamanın ideal yaşı 4 civarıdır. Küçük yaşta başlamak, yapılabilecek en iyi şeydir çünkü tekvando oldukça teknik ve yavaş öğrenilen bir savunma sanatıdır.

Değişimler hemen bir gün spor yapmayla olmaz. Bu sporu başlangıç seviyesine getirip ilerletebilmek çok fazla efor, sabır ve disiplin meselesidir. Bu sporu öğrenirken çocuğunuz aynı zamanda bu değerleri de öğrenecektir.

Bu sebeple, çocuklar bu sporu yapmaya çalışırken ailenin de çocuğun yanında olması ve onu motive etmesi oldukça önemlidir. Ebeveynler çocuklarına bu değerleri dile getirmeli, sorumlulukları ve yapılması gerekenleri güzelce öğretmelidir. Eğer ilerleme kaydedemediğini düşünürse çocuk, anne baba araya girmeli ve onları spora devam etmesi konusunda desteklemelidir.

Ancak en önemlisi çocuğunuzun yaptığı şeyle mutlu olup olmadığı, tekvando yapılan çevreyi sevip sevmediğiyle ilgilidir. Eğer büyük bir ilgiyle sporu yapıyorsa ve her gün pratik yapmak için zaman ayırıyorsa doğru yoldasınız demektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.