Çocuğunuzun Duvarlara Çizim Yapmasını Önlemeniz İçin 5 Tavsiye

Duvarlara çizme alışkanlığı çocuğunuzun henüz yeterince gelişmemiş motor koordinasyonundan kaynaklanır. Kısacası çocuğunuz bir masaya oturup kağıda çizim yapmaktan rahatsızlık duyar.
Çocuğunuzun Duvarlara Çizim Yapmasını Önlemeniz İçin 5 Tavsiye

Son Güncelleme: 16 Nisan, 2019

Çocukların duvarlara çizim yapmalarını engellemek için kullanılabilecek standart bir yöntem yoktur. Bu problemin çözümü, yaratıcı ve sağduyulu olmaktan geçer.

Ebeveynler olarak çocuklarımızı azarlamak yerine, sorunlara çözüm bulmaya odaklanmalıyız. Çözüme odaklanırsak, çocuklarımız bizi daha iyi anlayacaklardır. Böylece, kendilerini kısıtlayan “kötü karakterler” olmaktan da kaçınmış oluruz.

Normal gelişim aşaması

Çocuklar, duvarlara çizim yapmayla karakterize olan, iki yaş civarında sanatsal bir döneme girmeye başlar.

Bu aşamada, çocuklar duvarları kendileri için ideal bir tuval olarak görürler. Çünkü bir şeyler çizerken ellerini veya boyalarının ucunu duvarla kolayca destekleyebilirler.

Tabii ki, ebeveynler olarak çocuklarımızın bir sanatçı edasıyla gerçekleştirdiği bu eylemlerden etkileniriz.

Ancak, çocuklarımızın sanatsal aktiviteleri nedeniyle evin duvarlarını düzenli olarak boyamak zorunda kalmak pek hoşumuza gitmez.

çizim yapan kızlar

Çocuğunuzun duvarları boyamasını önlemek için 5 ipucu

1. Yazı tahtası benzeri duvar kağıtları

Bu duvar kağıtları farklı boyut seçeneklerine sahiptir ve büyük kırtasiyelerde bulunabilir. Ayrıca internet üzerinden alma şansınız da vardır.

Tamamen bir yazı tahtası etkisi yaratan pürüzsüz bir yüzeye sahiptirler. Renkli kalemler bu duvar kağıtları üzerinde çok iyi iş görür.

Bu duvar kağıtları herhangi bir düz yüzeye uygulanabilir. Çocukların duvarlara çizim yapmalarını önlemek için idealdirler.

Bu duvar kağıtlarını yapıştıracağınız yerle ilgili bir tavsiyede bulunacak olursak, sanatsal ilhamlarının en çok geldiği yer olan çocuk odasına uygulamak ideal bir seçim olacaktır.

2. Kara tahta

Kara tahtalar bu durumlarda oldukça yaygın kullanılır. Ama eğer çocuğunuz alerjikse veya astımı varsa, bu seçenekten kaçınmalısınız. Tebeşir tozu, sağlığına zararlı olabilir.

Çocuğunuz yukarıda belirtilen hastalıklardan muzdarip değilse, kara tahtalar idealdir. Çünkü çok fazla bakım gerektirmeden tekrar tekrar kullanılabilirler.

Çocuğunuz 3 ile 4 yaş arasındaysa, kara tahta ona kendisini ifade edebileceği bir alan sunar. Çocuklar bu yaşlarda, akıllarındaki şeyi çizmek için kara tahtayı bir araç olarak kullanabileceklerini anlayabilirler.

3. Kolay temizlenebilen boyalar veya pastel boya

Leke bırakmadan kolayca temizlenebilen bazı boyalar bulunur. Bu boyalar, duvarın tozunu alır gibi kolayca temizlenebilir.

Ayrıca kuru veya hafif ıslak bir bezle kolayca temizlenebilen özel boya kalemleri de bulabilirsiniz. Bu seçenek, çocukların duvarlara çizmesini engellemez. Ancak sizi, duvarları tekrar tekrar boyatma zorunluluğundan kurtarır.

4. Yaratıcılık ve sorumluluk

Bazı çocuklar, her ne kadar önceden belirlenmiş bir çizim alanı veya bir kara tahtaları olsa da, duvarları kendi kişisel tuvalleri yapma dürtüsüne engel olamaz.

Çocukların belirlenen alanın dışına çıkmalarını önlemenin bir yolu, onları yaptıkları şeylerin temizliğine dahil etmektir. Ancak davranışlarından dolayı bir ceza olarak değil, doğal sorumlulukları olarak yaptırılmalıdır.

Çocuğun çizdiği şeylerin temizliğine katılması, eğitici ve didaktik bir faaliyettir. Bir ceza değildir. Çocuğu davranışlarının sonuçlarından haberdar etmek önemlidir. Bu aynı zamanda çocuğunuza sorumluluğun önemini de öğretecektir.

Çocuklar, evde uyum içinde bir arada yaşamayı sağlayan temel kuralları öğrenmelidir. Buna, kendi kirlettiklerini temizlemek de dahildir.

çizim yapan çocuk

5. Büyük sayfalar

Uzun süre kullanılabilen, yazı tahtası benzeri duvar kağıtlarından bahsetmiştik. Ancak, bu seçeneği beğenmediyseniz veya bunu alabilecek durumunuz yoksa, büyük kağıt sayfaları da kullanabilirsiniz.

Bu büyük sayfalar şeffaf bant kullanılarak duvara yapıştırılabilir. Bunu yapmak, çocuğunuzun evin diğer duvarlarına çizim yapmasını önleyebilir. Ayrıca ona çizim yapabileceği bir alan sağlar.

Böylece, çocuğunuz ortalığı kirletmeden sanatsal dürtülerini açığa çıkarabilir.

Bu büyük kağıt sayfaların tek dezavantajı düzenli olarak değiştirilmesinin gerekmesi ve tekrar kullanılamamasıdır. Ancak, bazı anneler bu sayfaları yeniden kullanmak için özel bir teknik geliştirdiler.

Çocuk sayfanın her iki tarafını da kullandıktan sonra, kullandığı boya ile sayfanın üzerine el baskısı yaparak sayfaya el izlerini bırakır. Bu şekilde, çocuk aynı kağıdı 3 kez kullanmış olur. Bu aynı zamanda çocuğa sanatsal ruhunu ifade etmesi için farklı bir yol sunar.

Ek öneriler

  • Daha önce de belirttiğimiz gibi, çocuklar yalnızca eğlenceli olmasından dolayı duvara çizmezler. Bunu yaparlar, çünkü pürüzsüz ve dikey bir yüzeye çizim yapmayı daha rahat bulurlar. Zamanla, çocuğunuzun motor becerileri gelişecektir. Sanatsal ruhunu ifade edebileceği ve ona ayrılmış bir alan yaratmanız önemlidir.
  • Renkli tebeşirler ve pastel boyalar çocuğunuzun çizimleri için en iyi seçeneklerdir. Çocuğunuza keçeli kalem veya boya vermekten kaçının. Unutmayın ki çocuklar sadece duvarları değil, aynı zamanda mobilyaları da çizerler. Tebeşir ve pastel boyanın temizliği diğer malzemelere göre daha kolaydır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández-Sánchez, E. V., Garcia-Herrera, D. G., Álvarez-Lozano, M. I., & Erazo-Álvarez, J. C. (2020). Desarrollo de técnicas grafo-plásticas con recursos educativos no estructurados. Revista Arbitrada Interdisciplinaria Koinonía5(1), 411-429.
  • Pin, V., & Marilyn, G. (2017). Las técnicas de pintura y el desarrollo de la psicomotricidad fina de los niños y niñas de inicial 2 de 4 a 5 años en la unidad educativa “El Carmen” del cantón El Carmen, provincia de Manabí, periodo 2016-2017. (Doctoral dissertation).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.