Olumlu Düşünceyi Artıracak 5 Yöntem

Her durumda olumlu düşünmeye çalışmak hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça zor olabilir. Bunu başarabilmek için, zihninizi yeniden eğitebilir ve olumlu düşünmek için kendinizi teşvik edebilirsiniz.
Olumlu Düşünceyi Artıracak 5 Yöntem

Son Güncelleme: 08 Mayıs, 2019

Olumlu düşünmeyi seçmek ve olumsuzlukları görmezden gelmek yeterli olmayacaktır. Hedeflere ulaşmak için bunu davranış biçimi haline getirmeyi öğrenmelisiniz.

Çocuklar, küçük yaşlardan itibaren olumlu düşünmeye yardımcı olan yöntemleri öğrenmelidir. Bu, onların kişisel gelişimlerine katkı sağlayan önemli bir araçtır.

Hepimiz zaman zaman olumsuz düşünürüz ve bazı kuşkularımız vardır. Bununla birlikte, hayatımızda çok fazla olumsuzluk varsa, farklı hedeflere ulaşmaya yönelik umutlarımızı yok ederiz.

Yetişkinler zihinsel konuşmalarına, yani kendi kendine konuşmaya odaklandıklarında, olumsuz düşüncelerin daha yoğun bir şekilde ortaya çıktığını fark ederler. Bir başkasıyla iletişim kurulduğunda durum böyle değildir.

Zihinsel konuşmalarda düşünceler genellikle olumsuzdur ve suçlama, endişe ve korku içerir. Dile getirilmese dahi, bu düşünceler eylemlerimiz üzerinde bir etkiye sahiptir. Aslında, eylemlerimiz doğrudan düşüncelerimize bağlıdır. Eğer olumlu düşünebilirsek, eylemlerimiz de daha iyi olmaya başlar.

Aşağıda, çocuklarınıza her zaman olumlu düşünmelerini aşılamanıza yardımcı olacak bazı yöntemlerden bahsedeceğiz. Bunu başarmak zor görünebilir ancak öyle değildir. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren bu beceriye sahip olabilir.

Eğer çözüm sunamıyorsanız olumsuz konulardan bahsetmeyin

Ailenizdeki yetkili kişi olarak, evinizde geçen konuşmalar üzerinde söz sahibi olabilirsiniz. Konuşmaları nasıl yönlendirebilirsiniz? Konuştuklarınız olumlu şeyler mi yoksa olumsuz mu? Yapıcı mı konuşuyorsunuz yıkıcı mı?

Yapmanız gereken ilk şey bu soruların cevabını bulmaktır. Kendi düşüncelerinizi analiz edemediğiniz müddetçe değişiklik yapmanız mümkün olmayacaktır.

Yetişkinler bazen çocukken yaşadıkları kötü olayların bir sonucu olarak olumsuz konuşma eğiliminde olurlar. Bu talihsiz olaylar ve kötü hisler adeta zihnimize kazınmıştır.

bahçede anne ve kız

İç sesinizin sürekli sizi eleştirdiğini ve kusurlarınıza dikkat çektiğini fark etmiş olabilirsiniz. Belki de kendinizi “Ben yeterli değilim”, “Hiçbir şeyi doğru yapamam” gibi cümleler kurarken yakalamışsınızdır.

Ailenizden biri, bir şeyi yapamayacağını söylüyorsa ona her zaman destek olun ve onu her zaman cesaretlendirin. Zor ve çaba gerektiren durumlarda bile cesur davranmaları için onları yüreklendirin.

Tarihe bakıldığında, en başarılı insanların gerçekten zor şeyleri yapmaya cesaret ettiklerini ve asla vazgeçmediklerini görebiliriz.

Olumlu ifadeler kullanın

Olumlu ifadeler tekrarlamak, zaman içerisinde bilinçaltımızdaki kodları değiştirmemize ve yeni bir düşünce tarzı geliştirmemize yardımcı olur.

Olumlu ifadeler kullanmak çok önemlidir. Bu ifadeleri gerçeğe dönüştürebilmek için, sesli bir şekilde tekrarlayın ve inanın.

Söylediğiniz şeyleri gerçekten hissetmezseniz, sadece okumak bir işe yaramayacaktır. Çocuğunuza olumlu ifadeleri tekrarlamayı da öğretin. Hep birlikte aileniz için motive edici cümleler oluşturabilirsiniz.

Olumlu senaryolar üretin

Bu yöntem oldukça basittir. Bir durumla ilgili düşünüyorsanız ona mutlu son yazın. Mükemmel olması için uğraşmayın. Önemli olan size kendinizi iyi hissettirmesi. Güzel şeyler düşündükçe, bunları hayatınıza çekebilirsiniz. Bunu ailecek de yapabilirsiniz. Tek sınır kendi hayal gücünüzdür!

Örneğin, ailenizden birinin hedeflerine ulaştığını hayal edebilirsiniz ve bu durumda nasıl hissedeceğinizi yazabilirsiniz. Böyle düşünmek zihninizdeki blokajları çözer ve çocuğunuza olumlu düşüncenin gücünü öğretir.

Ailenizden biri, bir şeyi yapamayacağını söylüyorsa ona her zaman destek olun ve onu her zaman cesaretlendirin. Zor ve çaba gerektiren durumlarda bile cesur davranmaları için onları yüreklendirin.

Yolunuza çıkan olumsuzluklardan etkilenmeyin

anne baba kız

Sizi ve ailenizi olumsuz etkileyen dış faktörleri belirlemek çok önemlidir. Dikkatli olmazsanız bu durumlar düşüncelerinizi değiştirebilir ve farkında bile olmadan olumsuzlukları içselleştirebilirsiniz.

Bu nedenle, dışarıdaki ve evinizin içindeki olumsuz etkiler konusunda dikkatli olmak en iyisidir. Genellikle, bu olumsuzluklar arkadaşlarınızdan gelir. Bu nedenle, bir kişinin sizi olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız,  onunla olan iletişimini mümkün olduğunca azaltmalısınız.

Etrafınızda, duygusal olarak sağlıklı kişiler biriktirmeye çalışın. Onların olumlu düşünceleri de sizi etkileyecektir. Olaylara farklı yönlerden baktığınızı fark edeceksiniz.

Şu anda kalın

Kendinizi geleceğe dair planları düşünerek yormayın. Çok fazla düşünmek olumlu olmanızı engeller. Onları en az beklediğiniz anda, ihtiyacınız olan şeylerin size geldiğini göreceksiniz. Sonunda, zihninizin olumsuzluklardan uzaklaştığını fark edeceksiniz.

“Geleceği düşünmek yerine, her zaman bugün atabileceğiniz adımlara odaklanın. Geçmişte ya da gelecekte takılı kalmanın size bir faydası olmayacaktır.”

İç konuşmalarınızı değiştirin, anksiyetenizden kurtulun ve şu ana yönelik adımlar atın. Gelecekte olacakları kontrol edemezsiniz ancak daha iyi bir yarın için bugün kendinizi değiştirebilirsiniz.

Bu yöntemleri uygulamak, düşünce sisteminizi değiştirerek kendinize daha iyi bir gelecek inşa etmenize yardımcı olacaktır. Çocuklarınızın sizi gözlemlediğini, düşünce ve hareket şeklinizi taklit ettiğini unutmayın. Çocuğunuzun olumlu düşünmesini istiyorsanız, bunu önce kendiniz başarın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.