Aile Gelenekleri: Nasıl Ortaya Çıktılar ve Neden Önemliler

Sadece bir rutinden çok daha fazlası olan aile gelenekleri, küçük hazineler gibidir. Bazıları miras kalırken diğerleri orijinaldir. Gelenekler ailelerin beraber ve güçlü kalmasına yardım eder. Aile toplantılarını aydınlatırlar ve bir devamlılık ve yakınlık hissi sağlarlar.
Aile Gelenekleri: Nasıl Ortaya Çıktılar ve Neden Önemliler

Son Güncelleme: 05 Eylül, 2020

Harika aile değerlerini koruyan uçsuz bucaksız çeşitlilikte gelenekler var. Eğer kendi aileniz varsa, çocuklarınıza geçirmek için kendi aile geleneklerinizi yaratmak isteyebilirsiniz.

İşte sizlere kendi aile geleneklerinizi yaratmak için birkaç ipucu.

Aile gelenekleri nelerdir?

Gelenek kelimesinin İngilizcesi olan ‘tradition’ Latince traditio’dan gelir. Değerli olarak kabul edilen bir takım kültürel unsurdan oluşur: bu unsurlar gereklidir ve korunarak yeni nesillere bir miras olarak bırakılır.

Bir mirası elde ederiz ve bizim kimliğimizin bir parçası haline gelir. Bununla birlikte, özlerini kaybetmeden, yarar ve değerlerini korumaları için aynı zamanda yenilenmeleri ve yeni ifadeler geliştirilmesine izin verilmesi gerekmektedir.

Basitçe, bizim ailemizi diğerlerinden ayıran adet ve belirli davranışlardan oluşur. Bir adeti nesilden nesle ister sözlü ister talimatlı bir şekilde geçirdiğiniz zaman bu bir gelenek haline gelir.

Aile gelenekleri nasıl yaratılır?

Yani bir aile kurarken kendi geleneklerinizi geliştirmek iyi bir fikirdir. Gelenekleri yaratmak için kendi ebeveynlerinizden miras olarak aldığınız aktiviteler üzerine bunu inşa edebilirsiniz. Ya da aşağıda sizler için sıraladığımız aktiviteleri de deneyebilirsiniz:

Yardım

Etraftaki insanların bahçelerini temizlemek ya da eski mobilyaları restore etmek gibi şekillerde etrafa yardım etmek, ailece yapmak için müthiş bir aktivitedir.

Beraber bisiklet süren bir aile

Müzikal

Siz ve aileniz müzik konserlerine katılabilir, bir koronun parçası olabilir ya da haftanın bir günü beraber müzik dinleyebilirsiniz.

Fiziksel

Bunlar yetişkin, çocuk, ve genç bireylerin beraber yapabileceği aktivitelerdir. Yemek, resim, kayak, yürüyüş, avcılık, balıkçılık, paten ya da hatta dans bile yapabilirsiniz.

Sosyal

Kart ya da masa oyunları her yaş için eğlenceli aktivitelerdir. Ama aynı zamanda kumsal, sinema, kütüphane ve parti gezilerini de düşünebilirsiniz.

Doğa

Doğanın tadını çıkarmak için, sonbahar ya da kış süresince yürüyüşler yapabilir ve geceleri yıldızlara bakmaya çıkabilirsiniz. Belki de kuşlar ya da balıklar vahşi hayvanları besleyebilir ve sessiz ve sakin bir yerde kamp yapabilirsiniz.

Tiyatro performansları

Akşam yemeği kelime oyunları oynamak ve pandomim yapmak için kusursuz bir fırsattır. Bir diğer opsiyon tiyatroya ya da çocuğunuzun okulundaki tiyatro etkinliklerine katılmaktır.

Gelenekler ailelerin üstlendiği ve onları diğerlerinden ayıran adetler ya da belirli davranışlardır.

Aile geleneklerini oluştururken aklınızda bulundurmanız gereken 6 şey

Aile gelenekleri oluştururken şunları aklınızda bulundurmalısınız:

  • Eğer sıklıkla bir yerlere yemeğe çıkacaksanız, giderlerin hesabını yapmanızı öneriyoruz ki herhangi bir rahatsızlık oluşmasın.
  • Gelenekleri stressiz yapın: Yapmaya devam ettikçe onları geliştirmeyi öğrenebilirsiniz.
  • Aile geleneklerini güzel hatıraların üzerine inşa edin. Böylece sonuçlar tüm aile için iyi olacaktır.
  • Basit ve küçük şeyleri özel hale getirin; bunu yaparak hatıralar oluşturacaksınız. Aynı zamanda aile üyeleri arasındaki birlikteliği de güçlendirdiğini unutmayın.
  • Ebeveyn ve büyük ebeveynlerinizi yeni geleneklerinize dahil edin ki çekirdek ailenin ayrılmaz bir parçası gibi hissetsinler ve aranızdaki mesafe açılmasın.
  • Çocuklarınıza yıl boyu ailenin beraber olması gereken zamanların olduğunu öğretmelisiniz. Böylece bu geleneklere bağlı kalırlar ve büyük hassas değerleri kaybolmaz.
Hep beraber zaman geçirip çocukları dinleyen bir aile

Aile geleneklerinin önemi

Gelenekler çocukların psikolojik gelişiminde önemli bir rol oynar ve öğrendikleri birçok dersin iletimine yardım eder.

Bir nesilden diğerine geçen hedef ve değerler hakkında konuşur ve hikayeler anlatırlar; bu tip gelenekler bir ailenin kimliğini motive eder, şekillendirir ve paylaşır.

Buna ek olarak, güven sağlarlar çünkü genç bir insan ileride ne olacağını bildiği zaman, sakin, güvende ve mutlu hissederler.

Öte yandan, istikrar, ruh sağlığı ve kişisel gelişim ile yakından ilgilidir. Gelenekler bir ailenin sadece kimliğini değil aynı zamanda her karakteri bireysel olarak tanımlar; böylece gelenekler özgüven oluşturur.

Tadını çıkartmak istediğiniz sevgi ve birlikteliği besleyen birçok aile geleneği vardır. Kendi geleneklerinizi yaratmak ya da mevcutta sahip olduklarınızı elinizde tutmak için onlara yeni bir odak vererek bu ipuçlarını pratiğe dökün. Son olarak, belirli değerleri zamana karşı bir arada tutmak için bu gelenekleri çocuklarınıza aktarın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.