Ev Yapımı Hidroponik Sistem Nasıl Kurulur?

Ev yapımı bir hidroponik sistem tamamen doğal bitkiler yetiştirmek için güvenli bir alternatiftir. Nasıl yapabileceğinizi öğrenin ve yararlarının tadını çıkartmaya başlayın.
Ev Yapımı Hidroponik Sistem Nasıl Kurulur?

Son Güncelleme: 15 Haziran, 2020

Ev yapımı hidroponik sistem şehirlerde bitki yetiştirmek için muhteşem bir metottur. 

İsminden anlaşıldığı gibi, bitkinin toprakta değil de suda yetiştiği bir metottur. Sadece bazı besleyici öğelere ve küçük bir alana ihtiyaç duyar ve restoranlar, dükkanlar ve evlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Hidroponik sistemin yaptığı şey nedir?

Hidroponik tüketilmek için üretilen bitkilerin toprak kullanmadan büyütülmesini sağlayan tarımsal bir yöntemdir. Kökler kum ya da taş tabanlı bir maddede büyür.  Aynı zamanda sulama yöntemiyle besleyici öğeleri sağladığınız bir solüsyon eklersiniz.

Marul, turp, maydanoz, kişniş ve diğer birçok sebze gibi sulu çevrelerde büyüyen bitkiler için idealdir. Terasta, verandada, balkonda ya da diğer kentsel alanlarda inşa edilebilir.

Ticari üretim için baraka gibi daha geniş alanlar kullanmalısınız.

Ev yapımı hidroponik sistem nasıl kurulur

Bir ev yapımı hidroponik sistem kullanarak ve bitkinin büyümesini kontrol ederek kendi bahçenizi oluşturabilirsiniz.

Bitkinizin büyümesi için önemli unsurları barındıran özel kutularda bunu gerçekleştirebilirsiniz. 

En önemlisi, sistem fonksiyonel bir sulama sistemi gerektirir. Bu adımları kullanarak kendinize rehberlik edebilirsiniz:

1. Bir fidanlık kurun

İlk olarak, yetiştirmek istediğiniz bitkiler için bir fidanlık kurmalısınız. Bunu yapmak için strafordan ya da kullan at bardaklardan bir temel yapın. Bol ışıklı bir bölgeye yerleştirin ve sulamayı kontrol edin.

Bahçesine bitki eken bir kız

2. İhtiyacınız olan her şeyi toplayın

Yetiştireceğiniz bitki sayısına göre kullanacağınız şeyleri organize edin. Ana araç gereçlerden bazıları:

  • Bir konteyner, tekne ya da aşağı yukarı 25 cm derinliğinde bir akvaryum.
  • Suya oksijen sağlayan, akvaryumda kullanılanlara benzer bir hava pompası.
  • Besinler: uzmanlaşmış bir satıcıya gidebilir ve yetiştirdiğiniz bitkiye özel besin solüsyonu alabilirsiniz.
  • Taban maddesi: bitki için bir yüzey görevi görür ve ekinin ihtiyacı olan besinleri tutar. Kum, taş, perlit ve vermikülit gibi maddeler kullanabilirsiniz.
  • Tahta pano, lastik tapa ve diğer önemli materyaller.

Kökleri güneş ışığından korumak için koyu renkli bir konteyner idealdir -ya da siyaha boyayabilirsiniz. Aksi taktirde alt kısmı kaplayacak siyah keselere ihtiyacınız olur.

Terasta, verandada, balkonda ya da diğer kentsel alanlarda inşa edilebilir. Ticari üretim için baraka gibi daha geniş alanlar kullanmalısınız.

3. Ev yapımı sisteminizi hazırlayın

Fideler 12 cm civarı bir uzunluğa eriştiğinde onları ev yapımı hidroponik sisteme koyabilirsiniz.

Bunu yapmak için, konteynerin dibinde bir delik açmalı ve deliği tapa ile kapatmalısınız. Bu değişim zamanı geldiğinde su için drenaj hizmeti görecektir.

Bundan ayrı olarak tahta panoda da aralarında eşit boşluklar olacak şekilde delikler açmalısınız. Deliklerin sayısı panonun uzunluğuna ve büyüteceğiniz bitki sayısına göre değişir.

4. İşe koyulun!

Her şeyi hazırladığınızda ev yapımı hidroponik tarım sistemini işletmeye başlayabilirsiniz. İlk olarak, bitkiyi fidanlıktan çıkarın ve taban maddesinden ayırın – ve köklere asla zarar vermeyin.

Sonra, tahtada oluşturduğunuz deliklere hasar vermemeye dikkat ederek ve kökleri su seviyesinin üstünde tutmaya özen göstererek bitkileri yerleştirin. 

Bitkinizin taban maddesinde korunduğuna emin olun ki devamında sudaki besin solüsyonuyla beslenebilsin.

Son olarak, hava pompasını bitkilere oksijen sağlamak için günlük olarak açın. Bunu yaptığınızda kalan tek şey oturup bitkilerinizin büyümesini beklemek.

Hidroponik sistemde büyüyen bitkiler

Başarılı bir ev yapımı hidroponik sistem için öneriler

Hidroponik sistemler günden güne daha da yaygınlaşan mükemmel bir tarımsal alternatiftir. Ama bu sistemin başarılı olması için aşağıda belirttiklerimizi dikkate almalısınız:

  • Doğrudan güneş ışığından kaçının. Işıklandırma gereklidir ama küçük miktarlarda.
  • Suyu en az 10 ya da 15 günde değiştirin ve bitkiye özel besin solüsyonunu ekleyin.
  • Bitkinin büyümesini izleyin ve bu yolla terslikleri tespit edin.

Sonuç olarak, ev yapımı hidroponik sistemler tarımın geleceği deniyor. Kendi bitkilerinizi nasıl yetiştireceğinizi öğrenin ve aşırı gübrelenmiş ticari ürünlerden kaçının.

En iyi tarafı ise bu projeyi ailecek, özellikle de çocuklarla gerçekleştirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Stoughton, R. H. Hydroponics. Nature (1953). doi:10.1038/171364b0
  • Jones, J. B. Hydroponics. A Practical Guide for the Soilless Grower. Hydroponics (2004). doi:doi:10.1201/9781420037708.ch1
  • Sorenson, R. & Relf, D. Home Hydroponics. Virginia Cooperative Extension (2009).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.