Emeklemenin Bebekler İçin Faydaları

Bu yazıda sizlere, emeklemenin bebekler için faydalarını anlatacağız.
Emeklemenin Bebekler İçin Faydaları

Son Güncelleme: 16 Ekim, 2018

Bebeğimizin güçlendiğini, hareketlerinde daha rahat olduğunu gördüğümüzde ve kendini yere bırakmaya çalışıyor gibi gözüktüğünde emeklemeyi öğrenmesini beklemeye başlarız.

Öte yandan, küçük çocukları henüz emeklemek istemeyen bazı ebeveynler bu anı yaşamak için biraz uzun süre beklemek zorunda kalabilirler.

Emeklemek, bebeğinizin motor becerilerinin önemli bir kısmını oluşturur. Yürümek için gerekli olan güç ve özgüveni kazanmaları çok önemlidir.

Buna karşılık, bebeklerin emeklemeyi öğrenmesi için standart bir yaş yoktur. Her çocuk birbirinden farklıdır ve kendi hızında öğrenir.

Hala emeklemiyor olmasının altında birçok farklı sebep yatıyor olabilir. Bebekler, 7 ila 9 aylıkken emeklemeye başlayabilirler.

Bununla beraber, her bebek emekleme aşamasından geçmeyebilir. Bazı çocuklar yürümeyi öğrendikten sonra hala emeklemiyor olabilir.

Eğer çocuğunuz hala emeklemiyorsa endişe etmeyin. Bununla birlikte, onu bu duruma getiren koşulları da gözlemlemek önemlidir.

Örneğin, eğer emeklememesinin yanı sıra motor koordinasyonu ya da bacaklarıyla ilgili de başka bir sorunu var gibi gözüküyorsa, onu bir pediyatriste götürmeniz iyi olacaktır.

Emeklemeyi öğrenmede uyarıcıların önemi

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bir sağlık sorunu olmadığı sürece, bebeklerin beklediğiniz anda emeklememesi gayet normaldir. Uzmanlar, bu aşamada ebeveynlerden gelen uyarıcıların emeklemeyi önemli ölçüde etkilediğini söylemektedir.

çimde emekleyen bebek

Çoğu çocuk, altı aylık olduğunda bağımsızlık belirtileri göstermeye başlar. Afacan olurlar, ayağa kalkmaya çalışır, zıplar ve öncekine göre daha aktif davranırlar.

Bu aşamada, bebeklerin motor sistemleri hareket etmeye hazır olduğu için emekleme meydana gelir.

Bebekler, hareket etmek istedikleri ve henüz yürümeyi bilmedikleri için emeklerler. Bu durum, onların, ilginç gözüken bir alana doğru gitme isteklerinden kaynaklanır.

Öte yandan, emeklemek için motive edilmezlerse bunu hiçbir zaman yapamayabilirler. Eğer bebeğiniz kendi isteğiyle emeklemiyorsa, biraz yardıma ihtiyaçları olabilir. Sert bir zemin üzerinde güvende olduklarını hissetmeleri gerekir.
Bu bağlamda emeklemek, onlar için bir yetişkinin yardımı olmadan hareket etmenin ilk yoludur. Ama, onlardan sorumlu olan yetişkinler her zaman bebeklere özgürce hareket etme şansını tanımazlar.
Uyarıcı eksikliği ve pratik yapmak için uygun ortam olmaması, bebeğinizin emeklemeyi öğrenmesine engel olabilir. Bazen de, ebeveynler, çocuklarını emeklemeden yürümeye teşvik ederler. Onun ellerini tutup küçük adımlar atmasını sağlamaya çalışabilirler.

Yürümeden önce emeklemenin faydaları

Bazı bebeklerin emeklemeden yürümesi de yaygın olabilirken, emeklemenin birçok faydası da vardır.

Emekleme pozisyonu hızı, güveni ve kararlı olmayı destekler. Buna benzer olarak, emeklemek, beynin iki tarafını da çalıştırmayı sağladığından dolayı insanın evrimsel sürecinin de bir parçasıdır.

Bebeğiniz emeklediği zaman, beyninde hareketlerini koordine etmeyi öğrenir. Bu sürecin diğer faydaları ise şöyledir:

  • El ve bileklerde esneklik olmasını sağlar.
  • Dokunsal duyuları geliştirir
gülümseyen bebek
  • Denge kurmayı sağlar
  • Sindirim sisteminin güçlenmesini sağlar
  • Görsel faydaları da vardır
  • Kas-iskelet yapısında güç oluşturur
  • Yürümek için gerekli olan motor sistemini güçlendirir
  • Kalp ve damar sisteminin direncini artırır.

Her bebek birbirinden farklıdır ve bir şeyleri kendine göre bir sürede öğrenir. Bu yüzden bebeğinizin emeklemesi uzun sürerse endişe etmemelisiniz.

Eğer çocuğunuz henüz emeklemeye başlamadıysa, onları teşvik etmenizi öneririz.

Onu bir oyuncağa doğru yönlendirin, sizi takip etmesini sağlayın ya da onu emekleme pozisyonuna koyun.

Ayrıca nasıl emekleneceğini ona kendiniz göstererek sizi taklit etmesini de sağlayabilirsiniz. Güvende olduğu ve onu izlediğiniz sürece, nereye isterse gitmesine izin verin.

Sağlıklı olan bebeğiniz kendine göre bir yolla gelişiyor ve öğreniyorsa onun için çok fazla endişe etmeyin. Siz sadece ona ihtiyacı olan araçları sağlamalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.