Emzirme: Herşey Toz Pembe Değil

Emzirme: Herşey Toz Pembe Değil

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2018

Gebelik ve anneliğin yıllarca olduğundan farklı gösterildiği birçok yönü vardır. Emzirme bunlardan biridir. Kısa süre öncesine kadar kadınlar, kendilerini suçsuz hissetmeden, o hiç de toz pembe olmayan şey hakkında konuşmaya cesaret edememişlerdir.

Emzirme Hakkında

Emzirme belki de döllenme ve gebelikten sonra hayattaki en etkileyici mucizelerden biridir. Bir annenin vücudu; ileri teknolojiyle bile hiçbir laboratuarda kopyalanamayan, çok güçlü, mükemmel, besleyici bir sıvı üretir. Bu etkileyici durum, emzirmenin önemini anlamamız için kesinlikle yeterli bir sebeptir.

Anne sütünün çocuğun gelişimindeki yararları ile ilgili aşağıdakilerin de dahil olduğu çok uzun bir liste mevcuttur:

  • Bebeğin bağışıklık gelişimini güçlendirir.
  • Anne sütüyle beslenen bebekler daha fazla entelektüel uyuma sahip olur.
  • Anne sütüyle beslenen bebekler daha iyi bir duygusal gelişim gösterir.
  • Aile bütçesini ek bir yükten kurtarır.
  • Biberon ve diğer ekipmanların yıkanması, sterilizasyonu gibi şeylere ihtiyaç olmayacağı için bebeğin ilk bakım işlemini basitleştirir.

Her ne kadar şu anda amacımız bu olmasa da size uzun uzun emzirmenin mucizelerini ve avantajlarını listeleyebilirdik, ancak bu yazıyla size az bilinen zorluklarından bahsetmek istedik.

Emzirme biraz acıtabilir

Kuşkusuz, bazı kadınlar özellikle ilk ayda biraz acı duyarak emzirirler. Eğer bu durum sizin için de geçerli ise, sizin gibi daha birçok kadının olduğunu bilmelisiniz. Ancak bu ağrının zamanla kaybolduğu da aklınızda bulunsun.

Sadece iyimser olmalı, bebeğinizin beslenmesiyle ilgili aldığınız bu olağanüstü karara güvenmeli ve buna odaklanmalısınız.

Mutlu bir şekilde sonlanmayan emzirme deneyimlerini anlatan korkutucu hikayeleri dinlemekten kaçının. Bu durum sizde de o şekilde gelişecek diye bir kural yok.

Emzirme yorucudur

Şüphe yok ki, süt üretirken vücudunuz önemli miktarda enerji harcar. Emzirirken bir çok kadının azımsanmayacak miktarda kilo vermesi bir rastlantı olamaz.

Kendinize iyi bakın, dinlenmek için zaman ayırın, uykunuzu yeterince alın, diğer her şey bekleyebilir ve bebeğinizin gelişimi buna değecektir.

bebeğini emziren kısa saçlı anne

Emzirme zaman alır

Bir annenin bebeğini her emzirişine ayırması gereken süre önemlidir ve süt akışına bağlı olarak 45 dakikaya kadar sürebilir, buna ilaveten bebeğin altını değiştirmek ve gazını çıkarmak için gereken süre de var. Evde bir yardımcıya sahip değilseniz veya size ihtiyacı olan başka çocuklarınız da varsa bu süre genellikle çok daha büyük bir öneme sahiptir.

Evdeki her işi en iyi şekilde yapmak, bebeğinizin bakımını üstlenmek, ziyaretçileri kabul etmek, bu arada kendinizi de ihmal etmemek ve bu süreçte sürekli organize ve düzenli kalabilmek gerçekten zordur…

Büyük bir realite var: her şeyi yapabilmeniz hiçbir zaman mümkün olmayacak, bu doğru. Bu sebeple, önceliklerinizi yapamayacağınız şeylerle doldurarak aç gözlülük yapmamak gerekir.

Rahatlayın, kendinize karşı esnek olun, mükemmeliyetçi standartlarınızı düşürün ve kendinize bulaşıkları bir gece kirli bırakmaya izin verin, hatta yığılmış çamaşırları yıkaması için bir arkadaşınızdan veya ailenizden birinden size yardım etmesini isteyin. Şüphe yok ki bu konuda yetkilendirebileceğiniz pek çok alternatif bulacaksınız.

Emzirme, aktivitelerinizi yönetir

Bebeğinizin emzirme döneminde, şayet onlarla birlikte çıkmadıysanız evinizden saatlerce uzaklaşamazsınız. Bebeğin her 3 – 4 saatte bir size ihtiyacı olmakla beraber sütü vücudunuzdan çıkarmaya sizin de ihtiyacınız var.

Bu süreçte daha yetenekli ve çözüm üreten bir insan olmak, işlerinizi iyi organize etmek, bebeğinizin acıkacağı yeri ve zamanı öngörmek ve onu emzirirken en rahat hissedeceğiniz yerleri aramaktan başka bir seçeneğiniz yoktur.

Modası geçmiş kavramların sizi korkutmasına izin vermeyin, bebeğinize ihtiyacı olan şeyi nerede olursa olsun verin. Kendinizi daha iyi kapatmanızı sağlayan bazı örtüler ve hatta özel açıklığı bulunan gömlekler mevcuttur.

Emzirmek çok güzel bir davranıştır, bundan gurur duymalısınız. Bunu başkalarını rahatsız etmemek için özen göstererek yapın, ancak hiçbir zaman bundan kaçınmayı düşünmeyin. Örneğin arabanızda kalabilir ve bebeğinizi orada da emzirebilirsiniz. Bununla birlikte, diğerlerinin tercihi sizin de tercihiniz olmak zorunda değil. Kendi tercihlerinizi belirleyin.

Belirli etkinliklere katılabilmenin ve zamanınızı kontrol etmenin tek yolu, dışarıda emzirmektir.

şal alternatif kıyafetli anne

Emzirme, bazen kıyafetlerinizi kirletir.

Evet, bazen süt kontrolünüz dışında dışarı çıkar ve korumanız olmasına rağmen ondan da geçer ve gömleğinizi ıslatır . Ancak bebek çantasıyla dışarıya çıktığınız sürece bu bir mesele değil. Çantanızın içeriğinde 2-3 değişiklik yaparsınız… hepsi bu!

Kötü hissetme hakkına sahipsiniz

Bazen, boğulmuş gibi hissedeceksiniz, göğüslerinizdeki acıdan bıkacak ya da daha önce saat 17’den önce yapabildiğiniz şeyleri artık yapabilmeniz mümkün olmayacak. Bu gayet normal, kendinize izin verin, ağlayın, sitem edin ve ne düşündüğünüzü söyleyin. Bu sizi kötü bir anne ya da bebek bakımından anlamayan bir kişi yapmaz, size sadece normal bir insan yapar. O anları atlattığınızda kendinizi daha güçlü bulacaksınız. Hepsini yapabilirsiniz, siz bir annesiniz!

Emzirmenin tadını çıkarmak için kendinize iyi bakmanız, saygı göstermeniz ve emzirme sürecinde her şeyin toz pembe olmadığını komplekssiz bir şekilde kabul etmeniz gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brahm, P., & Valdés, V. (2017). Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Revista chilena de pediatría88(1), 07-14.
  • Prieto-Gómez, R., & Baeza-Weinmann, B. (2013). Lactancia materna: Prevalencia de grietas y dolor en mujeres que amamantan, región de la araucanía, Temuco, Chile. 2010-2011. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología64(3), 229-233.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.