Gastroenteriti Olan Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

Gastroenteriti Olan Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

Son Güncelleme: 18 Ekim, 2018

Bu makalede sizlerle, gastroenteriti olan ve yemek kısıtlaması bulunan çocuklara uygun yiyeceklerin bir listesini paylaşacağız.

Çocuğunuz gastroenterit belirtilerinden muzdarip ise, birkaç gün boyunca belirli yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Gastroenterit, bağırsak iltihabına verilen tıbbi addır. Diğer birçok hastalık gibi, çocuklarda daha sık görülür.

Çocuğunuz gastroenterit geçirdiğinde, iyileşmeyi kolaylaştırmak için belirli önlemler almak durumundasınız. Bu makalede gastroenterit geçiren çocuklar için diyet önerilerinden bahsediyor olacağız.

Çocuklar zaman zaman mide ağrısı yaşıyor olabilir. Buna ek olarak bazılarında kabızlık, ishal, ateş ve kusma gibi yan etkiler de gözlenebilir.

Bu semptomlar sürekli devam ediyor ve belirli bir sıklıkta tekrarlıyorsa, çocuğunuz gastroenterit olmuş olabilir.

Ebeveynler olarak, mümkün olan en kısa sürede semptomları fark edip çocuk doktoruna gitmeye karar verebilmemiz önemlidir.

Çocuklarda gastroenterit nedenleri

Her ne kadar yılın her döneminde ortaya çıkabilse de, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında gastroenterit çok sık görülür ve nedeni çoğunlukla viraldir.

Gastroenterit ayrıca aşağıdaki faktörler tarafından da tetiklenebilir:

  • Bakteriyel enfeksiyon: Düzgün yıkanmamış ya da diğer çocuklarla birlikte kullanılan bir biberondan kaynaklanıyor olabilir. Bu tür gastroenteritin en yaygın nedenleri salmonella ve campilobakteridir.
  • Gıda alerjileri: Bazı yiyecekler çocuğun vücudu tarafından kabul edilmeyebilir ve sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir.
  • Inflamatuar hastalıklar.

Küçük çocuklarda sık görülmese de, gastroenterit ülseratif kolit, hipertiroidizm, Crohn hastalığı ve diğer bozukluklardan da kaynaklanabilir.

Önlenebilir mi?

Gerçek şu ki, gastroenterite karşı alınabilecek çok fazla önlem yoktur. Gastroenterit virüs ve bakteri kaynaklı bir hastalık olduğu için, ebeveynlerin yapabileceği en iyi şey hijyen konusunda aldıkları önlemleri güçlendirmektir.

Rotavirüsün kaynaklı görülen gastroenterit vakalarında, çocuğa bağışıklık kazandırmayı sağlayan aşılar vardır.

Çiğ gıdalardan kaçınmak en iyisidir. Çocuğunuza meyve verecekseniz, iyice yıkamaya ve soyarak sunmaya dikkat edin.

Hasta çocuk

Gastroenteritli Olan Çocuklar İçin Diyet Önerileri

Gastroenteritli çocuklarda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

1. Bolca su içirmek

Daha önce bahsettiğimiz semptomlar vücudun çok fazla su kaybetmesine yol açar. Gelişmekte olan ülkelerde bebek ölümlerinin önde gelen nedeni vücudun susuz kalmasıdır.

Vücudun susuz kalmış olduğu, çocuğun normalden daha az idrara çıkması, dudaklarının kuruması ve göz altlarında morluklar olması gibi durumların varlığı ile tespit edilebilir.

Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, çocuğa bol miktarda su vermeniz gerekir. Eğer bebek tıbbi bakım altında ise ona saat başı anne sütü verilmedir.

Çocukların daha büyük yaşta olması durumunda, onlara küçük miktarlarda rehidrasyon tuzu verilebilir. Birkaç saat sonra çocuk su tüketimine geri dönebilir.

“Gastroenterite karşı alınabilecek çok fazla önlem yoktur. Yapılabilecek en iyi şey hijyen konusunda alınan önlemleri güçlendirmektir.”

2. Katı yiyecekler yerine yumuşak yiyecekleri tercih etmek

Gastroenterit rahatsızlığı esnasında sindirim sistemi anormal fonksiyon göstermektedir. Yiyecekleri genellikle sağlıklı durumda olduğu gibi öğütemez.

Bu nedenle gastroenteritli çocuklar için önerilen diyet yumuşak yiyeceklerden oluşmalıdır.

Bazı yiyecekler minimum beş gün boyunca beslenmelerinden tamamen çıkarılmalıdır. Kaçınılması gereken yiyecekler listesi şu şekildedir:

  • Yağlar
  • Hamurlu yiyecekler
  • Süt Ürünleri
  • Şeker
  • Asitli içecekler

Sayısız faydası olan pirinç suyu, iyileşme süreci için harika bir seçenektir. Sindirimi kolaydır ve nişasta içeriği, mide ve hassaslaşmış olan bağırsakların iyileşmesini destekler.

Pirinç suyu ayrıca enerji toplamaya yardımcı doğal şekerler içerir.

Bir başka seçenek ise laktozsuz yoğurttur. Kaybolan sağlıklı bağırsak florasının geri kazanılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda çocuğun enfeksiyonu yenmesine yardımcı olan besinler içerir.

Çocuk kusma ve ishal belirtileri gösteriyorsa eğer, bunlar ortadan kalkıncaya kadar laktozsuz yoğurt tüketmesi tavsiye edilmez.

3. Yavaş yavaş normal beslenmeye dönmek

İlaç ve gerekli bakım ile çocuğunuz iştahını tekrar kazanacaktır. Fakat iştahını geri kazansa bile, normal beslenmeye aniden dönmemesi gerektiğini unutmayın.

Çocuk lazımlık

Öncelikle hem besleyici hem de sindirimi kolay yiyecekler tercih etmelisiniz. Örneğin tost, çok iyi bir seçenektir.

Diğer iyi seçenekler ise şu şekildedir: makarna (sossuz) ve pirinç gibi yavaş sindirilen karbonhidratlar.

Beslenme düzenlerinde asla meyve eksik olmamalıdır. Katı yiyeceklere geçiş yapmadıysanız önce meyve pürelerini tercih edebilirsiniz. Şeker içeren meyve suları ve erik, kivi gibi ishal yapıcı etkisi olanlardan kaçınmaya çalışın.

Son olarak, normal beslenmeye dönüş sürecinde et, önce küçük porsiyonlarla verilmelidir. Yanında sebze ve yumurta ile tavuk ve balık vermek bu süreç için uygun bir başlangıçtır.

Çocuk bu süreçte sorun yaşamazsa, çok yakın zamanda tamamen normal beslenmeye başlayabilir.

Görüldüğü gibi, gastroenteriti olan çocukların iyileşme süreci söz konusu olduğunda beslenme önemli bir faktördür. Gerekli önlemleri almaya ve çocuğunuzdaki semptomları iyi gözlemlemeye dikkat edin.

Eğer herhangi bir iyileşme görülmüyorsa, pediyatristinize danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American Academy of Pediatrics. Diarrea en los niños: lo que los padres necesitan saber. Septiembre 2021.
  • Dimidi E., Christodoulides S., Mark Scott S., Whelan K., Mechanisms of action of probiotics and the gastrintestinal microbiota on gut molility and constipation. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 484-494.
  • Gavin M. L. Gastroenteritis (gripe estomacal o intestinal). Nemours Children Health. Septiembre 2021.
  • Hartman S., Brown E., Loomis E., Russell HA., Gastroenteritis in children. Am Fam Physician, 2019. 99(3): 159-165.
  • Mayo Clinic. Gastroenteritis vírica (gripe estomacal). Enero 2022.
  • NHS. Diarrea and vomiting. National Health Service of Scotland. Diciembre 2020.
  • Weir SBS; Akhondi H. Bland diet. [Updated 2022 Julio 25]. In: State Pearls [Internet]. Treasure Island (FL): State Pearls Publishing, 2022 Jan.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.