Eğer Doğum Evde Başlarsa Ne Yapmalıyım?

Eğer doğumunuz evde başlarsa, ne yapmanız ve yapmamanız gerektiği hakkında düşünmüş müydünüz? Hazırlıklı olmanız için size bazı tavsiyeler vereceğiz.
Eğer Doğum Evde Başlarsa Ne Yapmalıyım?

Son Güncelleme: 15 Temmuz, 2019

Doğum evde başlarsa ve yanınızda size yardım edecek bir ebe, doktor veya bu konuda uzman kişi yoksa, kendinizi ve bebeğinizi korumak için uygulamanız gereken bazı adımlar vardır.

1. Adım: Evde doğum gerçek hayatın bir parçasıdır

Bebeğin doğumu, televizyonda veya filmlerde gördüğünüzden çok farklıdır. Anne ve yanındakiler, filmlerdeki gibi davranmaz. Televizyonda yayınlanan her şey, normalden daha da dramatik hale getirilmiştir.

Rahimdeki kasılmalar bile televizyonda yer alır. En iyisi, çevreyi değerlendirmektir. Gerekli araçlar neler? El altında nelerin bulunması gerekiyor?

2. Adım: Her daim sakinliği korumak

Hiçbir yardım olmadan doğum yapmak üzere olan kadın, nasıl sakin kalacağını bilemeyebilir. Böyle bir durumda, doğumun hemen gerçekleşeceğini ve çoğunlukla komplikasyonlar meydana gelmediğini hatırlamakta fayda vardır.

Bunun yanı sıra, doğum doğal bir süreçtir ve annenin vücudu aylar içinde bu sürece hazırlanmıştır. Sadece derin nefes almalı ve kendinizi doğumun doğallığına bırakmalısınız. Ancak bu tabii ki gerekli önlemleri almayacağınız anlamına gelmez.

3. Adım: Evde kalmak  veya hastaneye gitmek arasında bir seçim yapın

Kasılmalarınız olmadan doğumunuz başlamış olabilir. Eğer anne tuvalete gitme ihtiyacı hissediyorsa, bu, doğumun başladığına işaret olabilir.

Zaman geldiğinde, vajinada meydana gelen değişimler tuvalete gitme isteğine sebep olabilir. Bu noktada, evden çıkmak iyi bir fikir değildir. Evde kalarak kendinizi doğuma hazırlamalısınız.

hamile kadın

4. Adım: Acil servisi ve yakınlarınızı arayın

Bir akrabanızı, arkadaşınızı veya komşunuzu çağırmak iyi bir fikirdir.  İlk olarak yakınlarınızı, sonrasında ise acil servisi arayın.

Bu nedenle, hamile bir kadın acil servis numaralarının neler olduğunu bilmelidir. Doktorun veya ebenin numarasını yazarak dolaba asabilir veya göz önünde bulunan başka bir yere koyabilirsiniz.

5. Adım: Kapıyı açık bırakın

Yardım geldiğinde, anne kapıyı açmak için kalkabilecek durumda olmayabilir.Bu nedenle, doktor ve yakınlarınız için işleri kolaylaştırmak amacıyla kapıyı açık bırakın.

6. Adım: Havlu veya çarşaf bulun

Bebeği sarmak ve temizlemek için birkaç adet temiz bir havlu bulundurmak iyi olacaktır. Yenidoğan ısıya alışamayacağı için havluya ihtiyacınız olacaktır.

7. Adım: Doğru pozisyonu bulun

Doğum başladığında, anne vücudunu dinlemeyi bilmelidir. Anne, kendisini en rahat hissettiği pozisyonda olmalıdır. Pek çok durumda, en konforlu pozisyon çömelmektir. Böylece yer çekimi bebeğin doğum kanalında hareket etmesine yardımcı olur.

Anne mümkün olduğunca rahat olmaya çalışmalıdır. Kendisini rahatsız eden kıyafetleri çıkarmalıdır çünkü o an önemli olan nasıl göründüğü değildir. Annenin yapması gereken, sürecin doğal bir şekilde işlemesine yardımcı olmaktır.

8. Adım: Göbek bağının bebeğin kafasına dolanmamasına dikkat edin

Anne vücudu, her an ne yapacağını bilir. Bebek göründükten sonra, bir yakınınızın göbek bağına dikkat etmesi gerekir. Eğer göbek bağı bebeğin kafasına dolanmışsa, dikkatli bir şekilde dolaşıklığı çözmelisiniz.

göbek bağı

9. Adım: Yardım gelene kadar göbek bağını kesmeyin

Evde doğum sırasında, göbek bağını kesmek veya başka bir şeyle bağlamak iyi bir fikir değildir. Bunun için doktorunuzun veya ebenizin gelmesini beklemelisiniz. Bunun yanı sıra, bağ kesilmediği sürece bir müddet daha bebeğe oksijen vermeye ve onu beslemeye devam eder.

10. Adım: Bebeği annenin göğsüne koyun

Bebek doğduğu anda, annenin çıplak göğsüne koyulmalıdır. Ten tene temas çok önemlidir. Böylece, bebek annenin kalp atışlarını doğrudan alabilir. Ardından, bebeğin burnu ve ağzı iyice temizlendiğinde anne emzirmeyi denemelidir.

11. Adım: Annenin ve bebeğin üzerini örtün

Evde doğum yaptıktan sonra, anne yorulabilir ve bir miktar korkabilir. Bebek de sıcak bir ortamda tutulmalıdır. Bu nedenle, yardım beklerken annenin ve bebeğin üzerini örtmek önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.