Hamileliğin 18. Haftası İle İlgili İlginç Bilgiler

Hamileliğin her haftasında annede ve bebekte değişimler görülür. Hamileliğin 18. haftasında ise bebek orta büyüklükte bir meyve boyutundadır.
Hamileliğin 18. Haftası İle İlgili İlginç Bilgiler

Son Güncelleme: 16 Nisan, 2019

Bununla birlikte, haftalar geçtikçe anne ve bebek arasındaki bağ da kuvvetlenir. Bunun sebebi gelişim sürecinin ilerlemesiyle birlikte bebeğin anne karnında daha da hareketlenmesinden kaynaklanır. Anne adayları bu dönemde özellikle de akşam vakitlerinde bebeğin rahim içinde daha fazla hareket ettiğini hissederler.

Bazı şanslı anneler, hamileliğin 18. haftasında bebeğin cinsiyetini öğrenebilirler. Eğer bebek kız ise cinsel organları çoktan oluşumunu tamamlamıştır. Erkek bebeklerin cinsel organları ise ancak doğru pozisyonda bulundukları taktirde ultrason yardımıyla görüntülenebilir.

Hamileliğin 18. haftasında bebekler

Hamileliğin 18. haftasında bebeğin boyu ve kilosu yaklaşık olarak 14 cm ve 200 gramdır. Bebeğin hareketleri haftalar geçtikçe daha da artar ve belirgin hale gelir.

Ultrason görüntülemesi sırasında bebeği esnerken, kol ve bacaklarını hareket ettirirken görebilirsiniz. Bu dönemde yutkunmayı öğrendiğinden ötürü fetüsü aynı zamanda ağzını açıp kapatırken görmek de mümkün.

Bazı uzmanlar bebeği uyarmak için müzik çalmayı tavsiye ederler. Bazı anneler ise anne karnındayken bebekleri ile konuşurlar. İster inanın ister inanmayın bu bebeğinizin sakinleşmesini ve rahatlamasını sağlar.

Bebeğin cildinin transparan bir yapıda olmasından ötürü kan damarları gözle görülebilir durumdadır. Gözler ve kulaklar kalıcı şekillerini alırken kaşlar ve kirpikler de oluşmaya başlar. Ultrason görüntülemesi esnasında anne ve babanın bebeği parmaklarını emerken görmeleri de mümkün.

Bunlara ek olarak, 18 haftalık bir bebek yüzünü değişik ifadelere sokabilir ve esneyebilir. Bazı bebeklerin hamilelik döneminde anne karnında hıçkırdıkları da görülmüştür. Bu hıçkırıklar sırasında bebeğin rahim içinde zıplaması da mümkün.

ultrasonda 18 haftalık bebek

Hamileliğin 18. haftasında annenin vücudu

Bu hafta itibariyle annenin hamilelik kıyafetleri kullanmaya başlaması gereken zaman gelmiştir. Annenin büyüyen karnı normal kıyafetlere sığma konusunda biraz zorlayıcı olabilir. Buna ek olarak, hamileliğin bu döneminde anneler özellikle de bel bölgesinde ağrı hissedebilirler. Bunun sebebi, bebek büyüdükçe bele binen yükün artmasından kaynaklanmaktadır.

Gece uyurken rahatsızlıklar da hissedilebilir. Hamileliğin bu döneminde birçok kadın gece uyurken rahat bir pozisyon bulma konusunda zorluk yaşar. Hamile kadınlar için en uygun uyku pozisyonu bedenin sol tarafı üstüne yatarak uyumaktır. Bu şekilde ana toplardamara uygulanan basınç azalır ve bu sayede bebeğe giden oksijen miktarı artar.

Gece uyurken bacaklarınızın arasına veya kalçanızın altına yastık koymak bel ağrılarını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Rahmin büyümesiyle birlikte aynı zamanda annenin idrar kesesine uygulanan basınç da artar. İşte bu sebeple, hamile kadınlar sık sık ve özellikle de geceleri idrara çıkma ihtiyacı hissederler.

Hamileliğin 18. haftasında anne adayında görülen tipik belirtilerden biri de konsantrasyon eksikliğidir. Hamile kadınların bazı durumlarda şaşkın ve dengesiz davranmaları aslında oldukça normaldir. Bazı hamile kadınlar kafalarının içi yalnızca su ile doluymuş gibi hissettiklerini söylerler. Tüm bunlar anne adayının vücudunda görülen hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

Hamilelik döneminde bazı anne adaylarında kabuslar ve uyku bozuklukları da görülür. Bazı anne adayları ise sık sık ruh halinde değişiklikler yaşayıp normale göre çok daha hassas hissedebilirler.

Tüm bu belirtilerin etkilerini en aza indirebilmek için anne adayının aktif bir hayat sürmeye çalışması oldukça önemlidir. Fiziksel egzersizler beyne giden oksijen akışını arttırarak anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

hamile kadın

Hamileliğin 18. haftasında kendinize nasıl bakmalısınız

Hamileliğin 18. haftasıyla birlikte anne adayının iştahı artar. Dahası, anneler yiyeceklere karşı şiddetli istek duyabilirler ve bu durum aşermek olarak bilinir.

Fakat yine de hamileliğin bu döneminde beslenmeye dikkat ederek gerekli besin öğelerini vücuda almak çok önemlidir. Bu yalnızca bebeğiniz için değil kilo kontrolü sağlamanız açısından da gereklidir.

Kansızlık gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak için hamile kadınların kırmızı et, kuruyemiş ve baklagil tüketimlerini arttırmaları gerekir. Bu besin grupları sayesinde vücuttaki demir seviyeleri yükselir. Daha önceki haftalarda da olduğu gibi hamile kadınlar bol su tüketmeyi ihmal etmemeliler. Günde yaklaşık 8 bardak su içmek yeterli olacaktır.

Hamile kadınların aynı zamanda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tavsiyesiyle vitamin ve kalsiyum takviyeleri almaları gerekir.

Hamilelik döneminde baba

Erkeklerin çoğu eşinin hamilelik dönemi boyunca kendilerinde görülen bazı belirtilerden şikayet ederler. Bu belirtiler çok çeşitli olabilir. Baba adaylarında mide bulantısı veya ruh halinde ani değişimler ve aşırı hassaslık gibi duygusal belirtiler de görmek mümkün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gallo, M., Sanchez, R., Gallo, J., Ruoti, M., & HernaNdez, A. (2013). Ecografia fetal de semana 18-22 de embarazo+ dvd.
  • Vásquez-Montero, M., Soto, J., Pisconte, B., Mori-Quispe, E., Hinostrosa-Camposano, W. D., & Contreras-Pulache, H. (2013). Nutrición y embarazo: explorando el fenómeno en Pachacútec, Ventanilla-Callao. Revista Peruana de Epidemiología, 17(1), 01-04.
  • Lugones Botell, Miguel, and Miguel R. Sarduy Nápoles. “Amnesia en el embarazo.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 45.1 (2019): 137-146.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.