Hamileliğin Son Üç Ayı Sırasında Görülen Belirtiler

Hamileliğin son üç ayı sırasında görülen belirtilerden hangilerini biliyorsunuz?
Hamileliğin Son Üç Ayı Sırasında Görülen Belirtiler

Son Güncelleme: 23 Temmuz, 2019

Baş ve karın ağrıları, libidonun düşmesi ve daha fazlası… Hamileliğin son üç ayı sırasında görülen belirtiler, bu sürecin sonunun yaklaştığını göstermektedir. Bugünkü yazımızda, size bu dönemle başa çıkmanın en iyi yolları hakkında birkaç tavsiyeden bahsedececeğiz.

Hamilelikte yedinci aya girildiğinde rahatsızlıklar devam eder. Şimdiye kadarki yol zor geçmiştir fakat sona yaklaşılmıştır. Hamileliğin son üç ayı sırasında görülen belirtiler bebeğin artık rahmi terk etmeye hazırlandığını gösterir. Gelecek olan belirtilere karşı dayanıklı olmanın belki de en iyi yolu, bebeğinizi kollarınıza alacağınız anı düşlemektir.

Hamilelikteki rahatsızlıklar kişiden kişiye farklılık gösterir. Belirtiler, her kadın için aynı yoğunluk ve sıklıkta gerçekleşmez. İlk üç aylık dönemde karşılaştığınız bazı belirtiler tekrar edebilir. Hatta daha önce hiç yaşamadığınız belli belirtiler de yaşayabilirsiniz.

Bir kadının belirtilerinin şiddetini kilo, karnın genişliği, beslenme ve genel sağlığı gibi faktörler belirler. Hamileliğin son üç ayında görülen belirtiler arasında reflü, şişkinlik, sırt ağrısı, uyuma zorluğu, hazımsızlık ve hatta kanama dahi bulunur.

Mide yanması (reflü): çok yaygın bir belirti

Bu rahatsızlık, göğsün alt kısmından boğaza kadar uzanan bölgede yanma hissi olmasıyla başlar. Bu his, hamileliğin ilk haftalarında olmaya başlar , daha sonra ortadan kaybolur ve son üç aylık dönemde tekrarlar.

Jinekologlar, hamilelik sırasında reflünün progesteron hormonuna bağlı olarak geliştiğini düşünmektedir. Progesteron, yemek borusundaki kasların gevşemesine ve mide boşalmasında gecikmeye sebep olur bu da iltihap ve tahrişe yol açabilir.

Bu ve bebeğin büyümesinden kaynaklanan diğer belirtiler iç organlara baskı yapar. Yemek borusundaki yanma hissi, rahmin mideye baskı yapması sonucu sindirimin zorlaşmasından kaynaklanabilir.

Uzmanlar, reflüden kaçınmak için daha az miktarlarda fakat daha sık yemek yemenizi önerirler (günde üç öğün yerine beş öğün). Ayrıca, baharatlı yemekler yememek ve yemek sonrası hemen yatmamak da size bu konuda yardımcı olacaktır.

“Hamilelik sırasında meydana gelen rahatsızlıklar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Belirtilerin yoğunluğu ve sıklığı herkeste farklı gerçekleşir.”

Hamileliğin son üç ayı: Şişkinlik ve bitkinlik

Şişkinlik, son üç ayda görülen başka bir yaygın belirtidir. İlk etapta şişen yerler arasında kalçalar, ayaklar, bilekler ve parmaklar gelir. Bu durum, su tutumundan yüksek kan basıncına ve kan dolaşımının zayıflamasına kadar birçok sebepten dolayı meydana gelebilir.

Bitkinlikten dolayı oluşan rahatsızlık genellikle uzun süre boyunca ayakta durmak ya da oturmaktan kaynaklanabilir. Bu yüzden, yürüyüş yapmak, meyve yemek, zaman zaman bacaklarınızı uzatmak ve bol miktarda su içmek çok önemlidir. Ayrıca, bol kıyafetler giymeniz ve düzenli olarak masaj yaptırmanız da önerilmektedir.

başı ağrıyan hamile kadın

Bel ağrısı

Hamileliğin son üç ayındaki en büyük zorluklardan birisi bel ağrısıdır. Bu ağrı, genelde sırtınızın alt bölgesinden başlar ve yürürken ya da ayakta dururken daha çok hissedilir. Bazı kadınlar bu ağrıyı o kadar şiddetli yaşar ki tekerlekli sandalye kullanmaları gerekir. Bu tür bir ağrı, büyüyen rahnin omurgaya yaptığı baskıdan kaynaklanır.

Bel ağrısını önlemek için, dik durmaya dikkat edin. İşte aklınızda tutmanız gereken bazı şeyler:

  • Ayakta dururken bir yere yaslanın ve omurganızı dik tutmak için koltuğunuzu yastıklarla destekleyin.
  • Dik oturmak, bu ağrıyla başa çıkmada en iyi yoldur.
  • Eğer eğilmeniz gerekiyorsa, bunu dizlerinizin üzerine çökerek yapmanız gerektiğini unutmayın.
  • Hamileliğiniz boyunca düz tabanlı ve topuklu ayakkabılarınız dolabınızda kalmalı.
  • Ortopedik ya da sert bir yatakta yatın. Yatarken sol tarafınıza doğru dönmek en iyi pozisyondur.
  • Yüzme ve pilates dersleri de bel ağrısını rahatlatmak için iyi seçeneklerdir.

“Bu durum, su tutumundan yüksek kan basıncına ve kan dolaşımının zayıflamasına kadar birçok sebepten dolayı meydana gelebilir.”

Hazımsızlık ve uykusuzluk

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, hamilelik sırasında sindirim sistemini etkileyen pek çok hormon bulunmaktadır. Bu yüzden, birçok hamile kadın hazımsızlık, gaz ve şişlik hisseder.

Bu belirtileri önlemek için yapılabilecek en iyi şey, hafif yemekler yemek ve yavaş yemeye dikkat etmektir. Yatmadan en az iki saat önce yemek yemeyi bırakmanız önerilir.

Uzmanlar, anne ve çocuğun kan dolaşımı için daha iyi olacağından dolayı annenin sol tarafına yatmasının daha iyi olacağını söylemektedir. Ayrıca, yine kan dolaşımında olabilecek olumsuz değişimleri önlemek için belinizin altına yastık da koyabilirsiniz. Başlarda bu sizi rahatsız edebilir fakat zamanla buna alışırsınız.

uyuyan hamile kadın

Hamileliğin son üç ayı sırasındaki diğer bilgiler

Hamilelik testinin pozitif çıktığı o ilk andan itibaren birçok değişiklik olmaya başlar. Hamilelik, kişiyi rahatsız edebilecek birçok duygu değişimini de beraberinde getirir.

Yukarıda bahsettiklerimize ek olarak, hamileliğin son üç ayı sırasında hamile kadınlar baş ağrısı, kaburgalar arasında ağrı, solunum güçlüğü, istemsiz hareketler, bacaklarda karıncalanma, libido düşmesi ve basur gibi durumlardan muzdarip olabilir.

Hamilelik, uzun ve zorlu bir yol gibi gözükebilir. Bununla beraber, endişe etmeyin: Hamileliğinizin son üç ayında ortaya çıkan tüm belirtilerin üstesinden gelebileceğinizi ve bunların geçici olduğunu unutmayın.

Sağlıklı bir düzen oluşturmak, bu zorluklarla kolayca başa çıkmanızı sağlayacaktır. Korkmanıza gerek yok, en güzel hediyeniz yolda!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.