Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin başladığını belirten birçok işaret vardır. Bunlardan en iyi bilineni, regl döngünüzün durmasıdır. Fakat diğer hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme: 02 Ağustos, 2019

Kadın vücudu, yumurtanın döllenmesinden sonra hamilelik dönemi için kendisini hazırlamaya başlar. Hamilelik belirtileri hemen başlamasa da farklı işaretlerin ortaya çıkmasına sebep olacak içsel değişimler meydana gelmeye başlar.

Eğer cinsel ilişki yaşadıktan sonraki bir ay boyunca regl olmazsanız, hamile olma ihtimaliniz çok yüksektir. Teknik olarak bu, hamileliğin ilk belirtisidir – bundan sonra yapmanız gereken tek şey teyit etmek için bir test yapmaktır.

Bazı kadınlar adet gecikmesinden önce de bazı belirtiler göstermektedir. Bunlar arasında göğüslerde hassasiyet, cinsel ilişkiden sonraki yedinci günde hafif kanama ve koku duyusunda artma sayılabilir.

Ayrıca, yorgunluk, nabızda hızlanma, kan basıncında düşme ve bazal ısıda yükselme de hamile kadınların yaşadığı belirtiler arasındadır. Bu belirtiler, adet öncesi sendromu ile de karıştırılabildiği için dikkatli olmak önemlidir.

Yaygın hamilelik belirtileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin.

Hamilelikte yaşanan ilk rahatsızlıklar

Anneliğe giden yol, belirtiler, rahatsızlıklar, ilüzyonlar ve çok daha fazlası ile doludur. Her kadının deneyimi ve bedeni farklı olsa da hamilelik belirtileri, doğumun başladığı güne kadar bitmez.

Başlangıçta, meme ucu halkalarınız genişlemeye ve daha koyu bir renk almaya başlar. Sivilceye benzeyen küçük bezeler şişmeye ve patlamaya başlayabilir. Bu acılı bir süreçtir ve cildinizi yaralanmaya ya da dokunmaya karşı hassas bir hale getirir.

hamilelik belirtileri

Bu dönemde kanamanız olabilir fakat bu adet kanamasından tamamen farklı bir durumdur. Bu kanama, embriyonun yerleşmesinin sonucu olarak pembe ya da koyu kahverengi noktalar halinde ortaya çıkar. Eğer kanamanız artarsa, düşük yapma olasılığınız olabileceği için bir doktora görünmeniz iyi olacaktır.

Hamileliğin teyit edilmesi

Baş, kalça ve karın ağrısı, ruh halinde değişimler, vertigo, gaz, yorgunluk ve genel bir kırgınlık hali… Tüm bu belirtileri cinsel ilişkiden iki hafta sonra yaşamaya başlayabilirsiniz.

30 günden sonra adet görmediğinizde mide bulantısı başlar. Bu durumda da teşhis neredeyse kesindir: Bebeğiniz yolda demektir. Hamile olup olmadığınızı kesinleştirmek için her yerde kolaylıkla yaptırabileceğiniz kan testi gibi yöntemler de bulunmaktadır.

Eğer adet döneminiz 10 günden daha fazla geciktiyse bir test yapmanız iyi olacaktır. Bir gün içerisinde güvenilir bir sonuca ulaşabilirsiniz. Ayrıca eczaneden alacağınız bir gebelik testi de size yardımcı olabilir.

Bu testlerin kullanma talimatları açıktır ve bazıları neredeyse anında sonuç verebilmektedir. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, her zaman için bir doktora görünmek en iyisi olacaktır. Eğer hamilelik şüpheniz varsa doktorunuz sizi ultrasonla da muayene edebilir.

Diğer hamilelik belirtileri

Hamilelik belirtileri, ortadan kaybolup daha sonra tekrar edebilir. Ayrıca, belirtilerin yoğunluğu ve şiddeti de zaman zaman artıp azalabilir.

Fetüsün hangi gelişim aşamasında olduğuna bağlı olarak yaşayabileceğiniz farklı acı ve rahatsızlıklar aşağıdaki gibidir:

  • İlk üç ayda görülen hamilelik belirtileri: Baş dönmesi, enerji düşüklüğü, bulantı, güçlü kokulara karşı tahammülsüzlük, kusma, aşırı duyarlılık, kötü ruh hali, uykulu olma, sindirim güçlüğü, aşırı salya, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve yorgunluk.
  • İkinci üç ayda görülen hamilelik belirtileri: Kusma, gaz, bel ve bilek ağrısı, mide ekşimesi, kramp, kabızlık, basur, idrar yolları enfeksiyonu ve taşikardi.
  • Son üç ayda görülen hamilelik belirtileri: Sırt ağrısı, uyurken rahatsızlık hissetme, sıvı tutulumu, idrar yapma ihtiyacının artması, nefes darlığı, horlama, huzursuz bacak sendromu, cinsel isteksizlik, el ve ayaklarda enflamasyon, vajinal akıntı, kasılma, varis ve basur.
hamilelik testi

Hamilelik belirtileri ile başa çıkmanız için tavsiyeler

Her ne kadar hepsi sizi geçici süreyle rahatlatsa da hamilelik belirtileri ile başa çıkmak için pek çok teknik bulunmaktadır. Düzenli olarak doktor kontrollerinize gittiğiniz sürece bu teknikler bir komplikasyona sebep olmayacaktır.

Buna ek olarak, düzgün beslenme alışkanlıkları ve kontrollü egzersiz sayesinde de hamilelik belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Aşağıdaki rahatsızlıkların giderilmesi için önerilen alışkanlıklar sizin için çok faydalı olabilir:

  • Göğüslerinizde gerilme ve çatlamalar. Emzirmeye hazırlanırken göğüsleriniz dış görünüşünü etkileyen değişimler yaşayabilir. Bu durumda, pamuklu giysiler giymek ve göğüslerinize soğuk baskı ve nemlendirici uygulamak iyi olacaktır.
  • Bulantı. Eğer sabahları mideniz bulanıyorsa, yavaş ve az miktarda yemek yemelisiniz.Eğer gün içinde bulantı hissediyorsanız, yağlı yemekler yemekten kaçınmalı ve B6 vitamini içeren gıdaları tercih etmelisiniz.
  • Mide rahatsızlıkları. Kızarmış yiyecekler, asitli içecekler, sigara, baharatlı gıdalar ve alkolden uzak durmalısınız. Ayrıca ekşi gıdalar da tüketmemelisiniz. Meyve ve lifli yiyecekler tüketmek kabızlıkla başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Bacak ağrısı. Yüksek topuklu ayakkabı ya da dar giysiler giymeyin. Yoga yapmayı ya da düzenli olarak yüzmeyi deneyin. Ayrıca bacaklarınızı fırsat buldukça uzatın. Bu küçük tavsiyeler sizi rahatlatacaktır.

Hamilelik belirtileri hakkında düşünerek kendinize işkence etmeyin, çünkü hangilerini yaşayacağınızı önceden bilemezsiniz. Bebeğinizi beklerken bu güzel zamanın tadını çıkarmaya odaklanın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.