Hamilelik Kaç Hafta Sürer?

Hamilelik Kaç Hafta Sürer?

Son Güncelleme: 19 Haziran, 2018

Hamilelik kaç ay ya da kaç hafta sürer? Doğum öncesi kontrollerine giden her kadın bebeğinin gelişiminden haberdar olmak için bu günleri sayıyor. 

İşte bu yazıda da hafta bazında hamilelik sürecinden bahsedeceğiz.

İlk hamilelikte çok fazla endişe olması son derece normaldir. Ki bunlardan en sık görüleni de hamileliğin ne kadar süreceği.

Eğer ilk defa anne olacaksanız, hamileliğin 9 ay süreceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ama bu tam olarak doğru sayılmaz.

Aslında normal bir hamilelik 40 hafta sürer. Ama, eğer bir ay 4 haftadan oluşuyorsa, bu hamileliğin 10 ay süreceği anlamına gelmez mi? 10 ay!? Bu doğru. Ama nasıl?

Hamilelik 9 ay mı sürer?

Burada bir yanlış yok: Hamilelik 40 hafta sürer. Ama bizler genellikle hamilelik süresini hesaplarken saymaya gebe kalınan andan başlamayız. Çünkü bunun tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bilemeyiz.

O yüzden, doktorunuz size bebeğinizin kaç haftalık olduğu bilgisini verdiğinde, bu hesap son adetinizin ilk gününden başlar. Bunun anlamı da döllenmenin bu tarihten 2 hafta önceki veya sonraki aralıkta meydana gelmiş olduğudur.

Ultrasonda gebelik

Bununla birlikte, ilk ultrason taramasına girdiğinizde, tam olarak kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenirsiniz. Bu, doktorların bebeği ilk gördüklerinde yaptıkları bir hesaplama ile elde edilir.

Bu bilgi kesinleştiğinde, matematik kusursuz bir şekilde çalışmaya başlar. Hamilelik 38 ila 42 hafta arasında sürer. Bu zaman aralığında, bebeğiniz tüm fonksiyonları tamamlanmış bir şekilde doğar. Ve yine bu zaman aralığında, hamilelik tam zamanında sonlanmış olur.

Bir bebek hamilelik süresi tamamlanmadan doğabilir mi?

Elbette. Her geçen hafta, bebeğinizin tam olarak gelişmiş ve sağlıklı olarak doğma ihtimali artar.

8 aylık, hatta 7 aylık doğan bebekler bile çok ciddi bir sağlık sorunu olmadan doğabilirler. Çoklu gebeliklerde (ikiz veya üçüz gibi) erken doğum da sık görülür. 

Bunun sebebi ise rahimde bebekler için yeterli alan olmamasıdır. Ve bebekler erken bile doğsa, hiçbir  sağlık problemleri olmayabilir.

Bir fetüs, bu noktada tam olarak gelişmiş sayılmasa bile, 26 haftalık olmasından itibaren yaşayabilir.  Bu süre, bir bebeğin yaşayabilmesi için doğması gereken en erken zamandır. Öte yandan, ideal olan bir durum da değildir.

Bir bebek ne kadar erken doğarsa, yaşanması muhtemel komplikasyonlar o kadar önemlidir. 

Hamilelik sürecinin bölümleri nelerdir?

Hamilelik süreci, bebeğin gelişimine bağlı olarak, 3 adet üç aylık dönemden oluşur. Bu üç aylık dönemler de haftalara ayrılır:

Hamilelik haftaları
  • İlk üç aylık dönem: 1 ve 12. haftalar arası. Yaklaşık 5. haftada bebeğin kalp atışları başlar.
  • İkinci üç aylık dönem: 13 ve 28. haftalar arası. 15. hafta civarında bebeğin cinsel organları oluşmuştur ve artık kız mı erkek mi olduğu belirlenebilir. 17. ve 18. haftalar arasında ise, her ne kadar seslerin ne olduğunu ayırt edemese de bebek duymaya başlar.
  • Üçüncü üç aylık dönem: 29. ve 40. haftalar arası. Bu son aşamada, bebeğin boyutu belirgin derecede büyür. 29. haftada bebek göz kırpmaya başlar. Işık ve gölgeyi ayırt etmeye başlar ve göz bebeği genişler.

Her bir üç aylık dönem bebeğin gelişimi açısından önemli dönüm noktaları içerir. Gebelikle ilgili sahip olduğunuz bilgiler sayesinde, bebeğinizin ve organlarının gelişimini takip edebilirsiniz.

Hamilelikte geçen her hafta vücudunuzda yaşanan değişimleri de gözlemleyebilirsiniz. Bu aynı zamanda bebeğinizi beklerken zamanın da daha kolay geçmesini sağlar.

38. haftaya girdiğinizde, bebek doğum için hazırlanmaya, uygun pozisyona girmeye başlar, yani baş aşağı döner. Çoğu bebek kafasının annenin pelvis kemikleri arasına girdiği bu pozisyona kendi kendine gelir. Artık bebek doğmaya hazırdır.

Ve son olarak, gebeliğin hangi aşamasında olursanız olun, bebeğinizin embriyonik ve fatal gelişimi hakkında doktorunuzla mutlaka konuşun.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.