Hamilelik Süresince Köpek Sahibi Olmanın Getirdiği Muhteşem Şeyler

Hamilelik Süresince Köpek Sahibi Olmanın Getirdiği Muhteşem Şeyler

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2018

Düşündüklerinizin ve size söylenenlerin aksine, hamileyken köpeğinizin olmasının size faydası vardır. Köpekler ailenin bir parçası olur ve birçok durumda size karşılıksız sevgilerini ve desteklerini verir.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, köpekler gelecekte anne olacak bireyin fiziksel aktivitelerde bulunmasına yardımcı olur ve anne olacak bireyin hamilelik boyunca duygusal olarak daha güçlü olmasını sağlar.

Hamilelik gibi zor ve karmaşık bir zamanda bir köpek yetiştirmek ve onunla yaşamak zahmetli ve endişe verici görünebilir ve hatta bazı özel durumlarda önerilmediği de olmaktadır. Ancak eğer gerekli önlemleri ve gereken şeyleri yerine getirirseniz, bu küçük tatlı arkadaşların size yoldaş olması birçok durumda size fazlaca yardımcı olacaktır.

Köpek Beslemek Hamilelik Boyunca Size Nasıl Yardımcı Olur?

Köpek edinmenin size en büyük faydalarından biri,  köpeğinizin aslında yakın bir dostunuzun olmasıdır. Köpekler getirdiği sorumlulukla öğretici olur; bir başka canlı için sorumlu hissetmeyi ve çok da fazla olmayan bakımıyla size çocuk sahibi olduğunuzda nelerle karşı karşıya gelebileceğinizi ve en önemlisi duygusal bir bağ kurmayı öğretir.

Bu saydığımız şeyler hamile kadınlar için oldukça önemlidir, çünkü geleceğin anneleri, hamilelik boyunca birçok farklı duygusal evreden geçerek zor şeyler tecrübe ederler. Bu ruhsal dengesizliğe en iyi gelen şeylerden birisi de köpek sahiplenmektir.

Uzmanlara göre, evcil hayvanlar düzenli bir hayat akışı ile ailemizin fertlerinden biri haline gelmektedir ve onların varlığı sağlık, sadakat ve saygıyla ilişkilendirilmektedir. Yani, temizlik ve güvenlik sağlanabiliyorsa yüz yıllardan beri sadık dostumuz olan bu tüylü hayvanları sahiplenmemiz hem bizim için hem de köpeğin yaşanabilir şartlara erişebilmesi için oldukça önemlidir.

hamile anne karnında köpek patisi

Dolayısıyla hamile anne adayımız ve köpek arasında ister istemez sıkı bir duygusal bağ oluşacaktır ve bebeğin gelişinin de habercisi olan bu bağ, hormon kaynaklı olan duygusal iniş çıkışları daha düzgün hale getirmektedir. Buna bağlı olarak stres ve depresyon riskini fazlasıyla azaltmaktadır.

Köpeğinizin olması size başka hiçbir dostunuzun ya da arkadaşınızın sağlayamadığı şeyleri de sağlar. Eğer hamilelik zamanınız boyunca yalnız kaldığınız uzun süreler varsa, bu arkadaş canlısı yaratık tam da bu durum için uzmanlaşmış gibidir.

Hamilelik Boyunca Köpek Sahibi Olmanın Getirdiği Faydalar

Bilim adamları köpeklerin hamile kadınları geliştirdiği tezini ortaya atmaktadır; çünkü köpek sahibi olmanın getirdiği alışkanlar insana iyi gelmektedir. Bu anlamda hayvanlarla yaşadığınız anların sizde iyi duygular uyandırdığı, sakinleştirici ve uyarıcı olduğu ve en önemlisi sağlıklı aktiviteleri de beraberinde getirdiği bilinmektedir.

İşte hamilelik boyunca köpek sahibi olmanın size kazandırdığı faydalardan bazıları:

  • Köpekler kilo kaybetmenize yardımcı olur, obez olma riskinizi azaltır, fiziksel aktivite yapmanıza teşvik eder, kalp damarlarınızı ve dolaşım sisteminizi güçlendirir. Çünkü her gün düzenli olarak köpeğinizi dışarı çıkartmanız gerekmektedir. Hamilelik boyunca çok fazla olmamak kaydıyla hareket etmeniz çok önemlidir; bu hareketler sizin doğum anında sorun yaşamanıza engel olur ve bebeğinizin erken doğum riskini azaltır.
  • Köpeğinizin size günlük işlerde eşlik etmesi stresinizi azaltır ve aynı zamanda endorfin salınımını tetikleyerek sizin daha mutlu olmanızı sağlar.
  • İnsan tabiatından dolayı, evde sizi bekleyen bir köpeğinizin olması size güvenlik duygusunu verir. Tabii ki güvenliğinizi tehdit eden birisi evinize girmek istediğinde de köpeğiniz sizi korur ve aynı zamanda evinizde istemediğiniz herhangi bir canlının olması dahilinde de hemen haberiniz olur.
hamile kadın ve köpek uyurken
  • Ekstrem durumlarda, köpeğiniz hayat kurtarabilir çünkü eğer biraz eğitilirse köpeğiniz birçok şeyi yapabilir; acil durumları haber verme, istediğiniz objeyi size getirme, kapıyı açma ya da güvenlik için izler pozisyonda beklemek bunlardan bazılarıdır. 
  • Çocuğunuzun evcil bir hayvanla büyümesi, çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlar;  çünkü çocuğunuz daha fazla bakteriye maruz kalacaktır, bu da çocuğunuzun yaşamının devamında dışarıdan gelen bakterilere karşı daha güçlü bir savunma sistemiyle savaşacağı anlamına gelir.

Hamileliğiniz Boyunca Bir Köpek Edindiniz Diyelim, Peki Nasıl Tedbirler Almak Gerekir

Köpek sahibi olmanın saydığımız faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmeniz için, hamileliğiniz boyunca çeşitli tedbirler almalısınız.  Yaşamımızın belki de en enteresan ve hassas dönemi olan hamilelik süresince bazı konulara dikkat etmek gerekir.

Bu sebeple, köpek sahiplendiğiniz zaman aşağıda sayacağımız şeyleri hatırlamanız sizin için iyi olur.

  • Köpeğinizle birlikte günlük yürüyüşe çıktığınız zaman, köpeğinizi kontrol altında tutun ve ani hareketlerde bulunmasını engelleyin; çünkü büyük bir köpeğin ani bir hareketi sizin düşmenize sebep olabilir. Diğer ani hareketler ve çok oyun oynamak da çeşitli kazalara sebebiyet verebilir.
  • Kendinizi riske atmamak için, köpeğinize kuduz, koronavirüsü ve parvovirüsü için aşı yaptırmanızdır. Aynı zamanda köpeğinizin cildinde pire gibi herhangi bir şey olmadığından emin olun ve köpeğinizi temiz tutmaya çalışın.
  • Köpeğinizin dışkısını hamileyken temizlemeniz önerilmez; çünkü bu şekilde hamile bireyin olası parazitlerle daha az teması olur.  
  • Köpeğinizin ağzıyla temas etmemeniz önerilir, ya da onun tarafından yalanmak ya da yemeğinizi onunla paylaşmak önerilmeyen şeyler arasında yer alır; çünkü köpeğinizin salyasında size zararlı bakteriler olabilir. 

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.