Hamileyken Mekik Çekilir Mi?

Özellikle ilk hamilelikleriyse, hamile kadınları endişelendiren pek çok konu vardır. Bu konulardan bir tanesi egzersiz yapmaya nasıl devam edebilecekleridir. Bu yazımızda, hamilelikte egzersizle ilgili bazı pratik bilgiler vereceğiz.
Hamileyken Mekik Çekilir Mi?

Son Güncelleme: 19 Aralık, 2019

Hamileyken mekik çekmek, her kadına önerilen bir egzersiz değildir.  Bu yazımızda, mekik çekmenin en iyi yollarını ve hangi durumlarda faydalı olabileceğini öğrenebilirsiniz.

Hamileyken Mekik Çekebilir Misiniz?

Evet, bazı durumlarda doktor muayenesinden sonra hamileyken de mekik çekmeniz mümkündür. Eğer hiçbir sorun yoksa ve spor yapmaya devam etmek istiyorsanız, aşağıdaki tavsiyeler sizin için faydalı olabilir.

Kendinizi hazırlayın

Hamileyken mekik çekmeden önce, biraz ısınma hareketleri yapmak ve rahat kıyafetler giymek önemlidir. Dehidrasyonu önlemek için, yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmalısınız.

Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız veya hastaysanız, iyileşene kadar mekik çekmeyi bırakın ve doktora gidin. Aynı durum, ateşiniz çıktığında da geçerlidir.

Eğer egzersiz yapmaya alışkın değilseniz, yavaş yavaş başlamanız en iyisidir. Hamileyken en iyi şekilde egzersizden verim alabilmek için doğru tekniği uygulamalısınız.

gebelikte mekik çekmek

Hamileyken Mekik Çekmenin 3 Yolu

Hamileyken, karın kasları uzar. Bu nedenle doğru egzersizlerle kaslarınızı güçlendirebilir ve doğumdan sonra hızlı bir şekilde eski halinize dönebilirsiniz.

Oturarak yapılan egzersizler

Ellerinizi karnınızın üzerine koyun ve dik bir şekilde sırtınızı duvara yaslayın. Nefes alın ve karnınızı genişletin. Nefes verirken karnınızı içinize çekin.

Sırtınızı düz tutarak ve omuzlarınızı ve boynunuzu oynatmadan, sanki hamile olduğunuzu gizliyor gibi yavaşça karnınızı içeri çekin. Bu şekilde durun, nefes alın ve göğsünüz genişlerken omuzlarınızı kaldırın. Art arda devam edin.

Bir tarafa uzanarak yapılan egzersizler

Sağ tarafınıza doğru uzanın, sağ bacağınızı hafif bükün ve sağ kolunuzu uzatın. Sol kolunuzu başınızın altına yerleştirin ve sol bacağınızı mümkün olduğunca kaldırmaya çalışın. Aynı egzersizi sol tarafınıza uzanarak tekrarlayın.

Diz üstü pozisyonda yapılan egzersizler

Bu, en yaygın egzersizlerden bir tanesidir. Dizlerinizden ve ellerinizden destek alarak yere uzanın. Sırtınızı düz tutun ve başınız omurganızla aynı hizada olsun. Ardından, yavaş yavaş kamburlaşmaya başlayın ve nefesinizi kontrol ederken rahatlayın.

Egzersiz yapmak için hamileliğin aşamaları

Hamileliğin ilk trimesterinde, rahatlıkla mekik çekebilirsiniz. Ancak ikinci trimester ve sonrasında, egzersizlerin yoğunluğunu azaltmanız gerekir çünkü belinizin genişlemesi sizin için sıkıntı yaratabilir.

Ardından, üçüncü trimesterde doktorunuza danışarak sadece çok hafif egzersizler yapmaya devam edebilirsiniz.

Karın Kaslarınızı Çalıştırmanın Faydaları

Hamilelik boyunca karın kaslarınızı güçlendirmek harika bir fikirdir. Şüphesiz kendinizi daha enerjik ve zinde hissedersiniz.Hamilelik sürecindeki belirsizlikten kaynaklanan stresi ve anksiyeteyi, egzersiz sayesinde kontrol altına alabilirsiniz.

Karın kaslarını çalıştırmak, belinizdeki ağırlığı dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca, egzersiz yapmak bacağınıza giren krampları azaltır, sırt kaslarınızı güçlendirir ve  duruşunuzu ve eklem hareketlerinizi iyileştirir. Hatta, daha iyi uyumanızı bile sağlayabilir.

doktor kontrolü

Yapılan araştırmalar, hamilelik sırasında egzersiz yapmanın doğum süresini kısalttığını ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı gibi kilo ile ilişkili hastalıkların riskini azalttığını ortaya koymaktadır.

Egzersizin bir diğer faydası ise, bağırsak hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olmasıdır çünkü hamile kadınlar kabızlıktan mustarip olabilir. Ayrıca, doğum sırasında nefesinizi daha doğru kullanmanıza olanak tanıyabilir.

Riskler ve Önlemler

Hamile kadınların normal karın egzersizleri yapmaması gerektiğini hatırlatmak gerekir. Bunun bir sebebi,  yüzüstü yatıldığında göbek bağında baskı yaratabilir ve bebeğe giden oksijen akışını azaltabilirsiniz.

Ayrıca, yüzüstü yatılarak yapılan bu tür egzersizler tansiyonu düşürür, kendinizi rahatsız hissetmenize neden olur ve başınızın dönmesine yol açabilir. Bu tür risklerden kaçınmak için, doktorunuzu egzersiz rutininizden haberdar edin ve yapmanız gereken bir değişiklik olup olmadığını sorun.

Eğer karın ağrısı hissederseniz veya vajinal kanamanız olursa, hemen doktorunuza danışın. Eğer doktorunuz egzersiz yapmanızda bir sakınca görmezse devam edebilirsiniz. Bu tavsiyeler ile, hamileyken de egzersiz yapmanın faydalarını görebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Coll CVN, Domingues MR, Stein A, da Silva BGC et al. Efficacy of Regular Exercise During Pregnancy on the Prevention of Postpartum Depression: The PAMELA Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2019 Jan 4;2(1):e186861.
  • Barakat R, Perales M. Resistance Exercise in Pregnancy and Outcome. Clin Obstet Gynecol. 2016 Sep;59(3):591-9.
  • Davies GAL, Wolfe LA, Mottola MF, MacKinnon C. No. 129-Exercise in Pregnancy and the Postpartum Period. J Obstet Gynaecol Can. 2018 Feb;40(2):e58-e65.
  • Wang L, Zhu L. Exercise during pregnancy may have more benefits than we thought. EBioMedicine. 2022 Mar;77:103889.
  • Hinman SK, Smith KB, Quillen DM, Smith MS. Exercise in Pregnancy: A Clinical Review. Sports Health. 2015 Nov-Dec;7(6):527-31.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.