Kaç Haftalık Hamileyim?

Kaç Haftalık Hamileyim?

Son Güncelleme: 12 Haziran, 2018

Hamileyseniz, mutlaka öğrenmek istediğiniz ilk şeylerden biri, hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzdur.

Bunun belirlenmesinde bazı sorular ortaya çıkıyor, örneğin: Hamilelik süresi neden son âdet döneminizden itibaren sayılıyor? Kaçıncı haftada olduğunuzu bilmenin bir yolu var mı? Hamileliğin tam olarak 9 ay sürdüğü doğru mu?

Tüm bu sorulara cevap vermek için hamilelik ve zaman çizelgesi ile ilgili bazı ilginç bilgiler sunuyoruz.

Ne kadar süredir hamile olduğunuzu bilmek, doktorunuzun sizi yeterli şekilde takip edebilmesi için gereklidir. Ayrıca vücudunuzdaki değişiklikleri ve bebeğinizin büyümesini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Bilmenizin faydalı olacağı bazı temel kavramları aşağıda paylaştık.

  • Gebelik yaşı: fetal büyüme dönemi. Başka bir deyişle, bebeğinizin içinizde büyüdüğü süre. Belirli aralıklarla gelişimini ölçmek için bunu bilmek önemlidir.
  • Erken doğum: 37. haftadan önce gerçekleşen doğum.
  • Tam dönem gebelik: Tam gebelik süreci. Diğer bir deyişle, bebek tamamen oluşmuş olup artık doğmaya hazırdır. Bu 38 ila 42 hafta arasında gerçekleşir.

İlginçtir ki gebelik süreniz daima haftalar hâlinde size söylenecektir. Gebelik yaşını sabitlemenin en somut yolu budur. İlk başta bunu aylara çevirmek zor olacak, kısa zamanda hamilelik diline alışacaksınız.

Hayatta her şey bir kasırgadır: seviş, dans et, zıpla, uç, kahkaha at, öp ve … çocuk sahibi ol.

-Ana María Simón-

Gebe kadın ve oyuncak ayı


Son âdet döneminizden başlayarak saymanız gerek

Eğer döllenme daha sonra gerçekleştiyse, niçin son adet döneminizden başlayarak saymanız gerekiyor? Çok basittir: Genellikle her şeyin başladığı günü bilmiyoruz, bu nedenle prensip olarak, hamileliğin başlangıç gününün son adet döneminin ilk günü olarak işaretlenmesi daha doğru olacaktır.

Bu, hamileliğinizin gerçek zaman çizelgesine yaklaşık iki hafta ekleyecektir. Yumurtlama son adet döneminizden yaklaşık 15 gün sonra gerçekleşmesine rağmen, gebe kalma zamanı veya döllenme zamanı bir kadından diğerine değişmektedir.

Menstürasyonun kesilmesi ve meme büyümesi veya uterus ağrısı gibi fiziksel değişiklikler hamileliğin bazı belirtileridir. Her durumda, önce doktorunuza danışın.

Piyasada, sadece hamile olduğunuzu değil, hamileliğinizin yaklaşık olarak ne zaman başladığını da gösteren gebelik testleri vardır.

Güvenilirlikleri % 100 değildir, ancak hamileliğinizin kaç hafta olduğunu gösteren yaklaşık bir cevap verir. Evde yapılan bu testleri herhangi bir eczaneden alabilirsiniz.

Yine de tavsiyemiz, ilgili testlerin yapılması için doktorunuza ya da jinekoloğunuza gitmenizdir.

Ultrason

Bu testler, ne zaman hamile kaldığınızı gösterme konusunda en ayrıntılı olanlardır. Ultrason, rahminizin iç görüntüsüdür.

Doktorunuz hamileliğiniz sırasında birkaç kez sizi ultrasona sokacak ve bebeğinizin nasıl büyüdüğünü görüp kalp atışlarını duyabilecek, hatta cinsiyetini öğrenebileceksiniz. Ultrasonda bebeğin büyüklüğünü ölçmek için farklı ölçümler yapabilir ve böylece gebelik süresini anlayabilirsiniz.

Bazı kadınlar, ne kadar süredir hamile olduklarını öğrenmek için doktorlarına gittiklerinde akıllarında sorular vardır. Hamileliğin başlangıcı ne zamandan itibaren sayılır? Neden hamileliğin 9 ay sürdüğü söyleniyor? İşte cevapları:

9 aylık hamilelik

Bu aslında öyle değil. Tam süreli bir hamilelik 38 ila 42 hafta arasında sürer. Her ay yaklaşık 4 hafta olarak sayılırsa, aslında yaklaşık 10 aya ulaşıyoruz. Neden böyle?

Gebelik haftaları

Son adet kanamasının başlangıcından itibaren saymaya başlarken, yaklaşık iki hafta daha eklemeliyiz, çünkü döllenme genellikle yumurtlama sürecinde meydana gelir. Yumurtlama ise adet döngüsünün ortalarında gerçekleşir.

Doktorunuza tüm sorularınızı sormanızı öneririz, çünkü uzman olarak bilmek istediğiniz her şeyi yanıtlayabilecektir. Sağlık ekibiniz, süreç boyunca size güven içinde rehberlik edecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.