Kristeller Manevrası Nedir?

Kristeller manevrası, acil durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Bu yazımızda, bu konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Kristeller Manevrası Nedir?

Son Güncelleme: 02 Ocak, 2020

Kristeller manevrası, doğumun son aşamasında vajinal doğuma yardımcı olabilmek için ebenin veya kadın doğum doktorunun karna baskı yapmasıdır.

1867 yılında Alman jinekolog Samuel Kristeller tarafından, zor doğumlara yardımcı olmak amacıyla keşfedilen bir yöntemdir. Acil durumlarda kullanımı önerilir.

Doğuma hazırlık kurslarında, ebeler doğuma ilişkin olası riskler hakkında bilgi verir. Bu süreçte, Kristeller manevrasından ve bu yöntemin zor doğumlarda kullanıldığından bahsedilmesi de mümkündür.

Bununla birlikte, bu yöntemin cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı, kaburga kırılması, karın kaslarının hasar görmesi ve uterüs rüptürü gibi yaygın sonuçları olabilir.

doğum sancısı

Ne zaman kullanılır?

Bu yöntem, sadece acil durumlarda uygulanmalıdır ve herhangi bir komplikasyon gelişmeyen doğumlarda bu yönteme kesinlikle başvurulmamalıdır.

Bu yöntem içine uygun zaman, bebeğin kafasının açıkça görüldüğü ve bebeğin kanala olan yolculuğunun neredeyse bittiği andır. Kristeller manevrası, aşağıdaki durumlarda uygulanır:

  • Oksitosin uygulandıktan sonra bile rahim kasılmaları bebeği doğum kanalına itecek kadar güçlü değilse
  • Anne yorgunluktan dolayı veya karın kaslarını kontrol edemediği için doğru bir şekilde ıkınamıyorsa
  • Bebeğin nabzı yavaşlıyorsa ve acı çektiği düşünülüyorsa
  • Bebek doğum kanalına sıkıştıysa ve başı ve omuzları çoktan dışarı çıkmışsa

Kristeller Manevrası Nasıl Yapılır?

Anne, bebeği dışarı çıkarmak için doktor sanki karnının üzerinde zıplıyormuş gibi bir hisse kapılacaktır. Bu, oldukça acı verici bir hamledir ve bazı durumlarda annenin bayılmasına sebep olabilir.

Oldukça basit bir yöntem olmasına rağmen, sadece uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Doktor, bir eliyle yatağın kenarını veya çarşafı tutarken, diğer kolunun ön kısmını rahmin üst kısmına yerleştirir.

Bir sonraki kasılma geldiğinde, sert bir itme hareketiyle kolunu karın boyunca ittirir. Kristeller manevrası, üç seferden fazla tekrarlanmamalıdır. Bu nedenle, eğer kadın dördüncü doğumunu yapıyorsa ve birtakım komplikasyonlar oluştuysa, başka yöntemlere başvurmak gerekecektir.

“Çocuk sahibi olmaya karar vermek çok önemlidir çünkü kalbinizin sonsuza kadar vücudunuzun dışında atmaya devam edeceği anlamına gelir.”

– Elizabeth Stone

Kesinlikle Uygulanmaması Gereken Durumlar

Bazı kadınlar için, bu yöntem bir seçenek değildir. Özellikle aşağıdaki durumlarda asla kullanılmamalıdır:

  • Bebeğin kafası ve kadının leğen kemiği arasındaki boşluğun orantısızlığından ötürü bebeğin başı mevcut alandan daha büyükse
  • Doğum kanalında, bebeğin çıkışını zorlaştıran kist gibi bir tümör varsa
  • Önceki doğrum, rahmi yırtılmalara daha müsait duruma getirecek bir sezaryen ameliyatla yapılmışsa
  • Anne önceden bir fibroid ameliyatı geçirdiyse

Komplikasyonlar

Bu hamle doğru bir şekilde uygulanmazsa veya yanlış zamanda yapılırsa, psikolojik hasar gibi çeşitli problemlere yol açabilir. Kristeller manevrasının bazı sonuçları vardır çünkü şiddetli ağrı anneyi odaklanmaktan alıkoyabilir ve tüm doğum süreci beklediğinin aksine duygusal olmaktan çıkıp acı dolu bir deneyime dönüşebilir.

Tıbbi açıdan konuşmak gerekirse, başlıca riskler şu şekildedir:

  • Önemli bir epizyotomi yapma ihtiyacı
  • Vajina ve perinede yırtılmalar
  • Bebeğin acı çekmesine neden olan plasentanın ayrılması
  • Rahmin incinmesi
  • Kanama ile sonuçlanan rahim rüptürü
yeni doğan bebek

Şüphesiz, tıbbi ekip doğum sırasında Kristeller manevrasını uygularken anne normal kapasitesinde düşünemez. Bu nedenle, panik atağı önlemek için anneye önceden yeterli miktarda bilgi verilmesi önemlidir.

Ebeler, bu yöntemi “bebeği dışarı çıkması için cesaretlendirmek” olarak adlandırıyor. Ancak, gerçekte bu sadece yetkin kişiler tarafından yapılması gereken ve pek çok riski olan hassas bir operasyon. Son olarak, bu yöntem uygulandığı takdirde, annenin tıbbi öyküsünde yer almalıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.