Makat Geliş: Bilmeniz Gereken Her Şey

Makat Geliş: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 24 Mart, 2019

Makat geliş, bebeğin doğum sırasında önce başının değil ters bir şekilde, yani ayakları önde olacak şekilde gelmesidir.

Ceninin anne karnında gelişirken bir pozisyondan diğerine geçtiğini ve nihai bir pozisyon seçene kadar yavaşça döndüğünü unutmayın. Bu doğumda belirleyici bir etkendir.

Genelde hamileliğin son haftaları içinde fetüs, kafası annesinin pelvisine oturacak şekilde dönerek doğuma hazırlanır.

Peki bu durum gerçekleşmezse ne olur? O zaman ne yapmanız gerekir? Ters doğum daha zor geçecek bir doğum anlamına mı gelir?

Bebeğim ne zaman doğum pozisyonuna gelir?

Hamileliğin yaklaşık 7. ayında fetüs, genellikle bir pozisyon alır. Bebek, az çok belirli olan bu pozisyonu, normal şartlar altında doğumuna kadar korur.

Bebeğinizin pozisyonunu ve durumunu, hamileliğiniz boyunca ultrason aracılığıyla görebilirsiniz. Bu, doktorunuzun, doğum öncesinde fetüsün sağlığını belirlemek ve gelişimini izlemek amacıyla yürüttüğü bir prosedürdür.

Sonogram ve ultrasonlar sayesinde fetüsün gelişimini izleyebilir ve doğumun mümkün olduğunca iyi geçmesi için gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Doğumun nasıl gerçekleşeceği, emin olabilmek için genellikle 37. hafta civarında tahmin edilir. Ultrason sesleri, fetüsün kesin olarak benimsediği pozisyonu gösterecektir. Çoğunlukla bu pozisyon, doğum zamanına kadar değişmez.

Bebeğin Alt Kısmı Ne Zaman Yerini Alır?

Daha öncede belirttiğimiz gibi 28 ila 32. haftalar arasında fetüs, baş aşağı olacak şekilde dönerek pozisyon alır. Bu pozisyonda anne ve bebeğin omurgaları hizalanır. Bu en yaygın ve anne için en kolay olan doğum biçimidir.

Ancak durum her zaman böyle olmaz. Makat geliş, fetüsün alt vücudunun (bacakları ve dizleri) doğum kanalına en yakın olduğu pozisyondur. Bu nedenle normalde olması gereken “baş aşağı” pozisyon yerine bebek, sanki oradan destek görür gibi alt vücudu aşağıda olacak şekilde gelir.

makat geliş pozisyonları

Ne zaman kesinleşir?

37. haftadan sonra doktorunuz bebeğin ters pozisyonda olup olmadığını doğrulayabilir. Bu durumda, her şeyin olabilecek en iyi şekilde ilerlemesi ve buna bağlı olarak risk ve problem sayısını düşürmek için bir doğum stratejisi hazırlamalısınız.

Makat gelişin gerçekleşebileceği 5 farklı pozisyon vardır:

  1. Saf makat geliş. Bebeğin pelvis ve poposunun doğum kanalına en yakın olduğu pozisyondur. Bu pozisyonda bebek, ayaklarını kafasına doğru uzatmıştır.
  2. Tek ayak geliş. Bir önceki pozisyon ile aynıdır. Tek farkı bir ayak kafasına doğru uzanırken diğer ayak doğum kanalındadır.
  3. İki ayak geliş. Doğum kanalına en yakın pozisyonda iki ayağın olmasıdır.
  4. Tam makat geliş. Bebeğin pelvisi ve poposu doğum kanalındadır ve ayakları çapraz pozisyondadır. Bu pozisyon, eğer makat gelişte normal doğum yapacaksanız en iyi pozisyondur.
  5. Tam olmayan makat geliş. Bebeğin pelvisi ve poposu doğum kanalındadır fakat bir önceki pozisyondan farklı olarak sadece tek bir ayak doğru konumlanmıştır.

Makat Geliş Olduğunda Normal Doğum Yapabilir miyim?

Takip edeceğiniz süreci belirlemeden önce doktorunuz, eksternal sefalik versiyon adı verilen bir yöntem dener. Bu, makat gelişi önlemeyi denemek amacıyla bebeğin uterus içinde dönmesini sağlayan bir egzersizdir. Eğer bu işe yaramazsa sezaryen doğum yapmanız düşünülebilir. 

Her halükarda doktorun vereceği kararlar, bebeğin durumu ve birçok etkene bağlı olarak bireyselleştirilmiş olacaktır.

Eksternal Sefalik Versiyon (ECV) Nedir?

Bu süreç, bebek ters pozisyonda geliyorsa normal doğumda oluşabilecek komplikasyonları önlemek adına bebeğin pozisyonunu değiştirmeyi hedefler. Bu hamileliğin 37. haftasında yapılır.

elinde sonogrom tutan hamile kadın

Doktorlar, rahimdeki bebeğin pozisyonunu değiştirmek ve baş aşağı pozisyona getirmek için bir dizi masaj uygular. Tamamen acısız bir süreç değil ancak beş dakikayı geçmediği sürece tolere edilebilir.

Bu sürecin başarı oranı yaklaşık yüzde 60’tır. Masajlar bittiğinde doktor, her şeyin yolunda ilerlediğinden emin olmak için anne ve bebeği gözetim altında tutacaktır.

Kararı Etkileyen Faktörler:

Doktorunuz doğumu nasıl yapacaklarını size söyleyecektir. Açıkça yapmaya karar verecekleri şey, her bireyin durumu için belirli faktörlere bağlıdır. Normal doğum için not edilmesi gereken önemli hususlardan bazıları şunlardır:

  • Bebek çok büyük olmamalı ve vajinal kanal çok dar olmamalıdır. Bebeğin tahmini 3 ila 3.5 kilo ağırlığında olması gerekir fakat bu kararı etkileyen asıl faktör değildir. Doğum kanalı da kararı etkiler.
  • Hamilelik süresi dolmuş olmalı ve bebeğin acı çekmemesi ya da herhangi bir kardiyovasküler bir problemi olmaması gerekir.
  • Bebeğiniz tam makat geliş pozisyonunda olmalı; bir diğer deyişle poposu pelvisin üst kısımlarına tamamen oturmalı, kolları kafalarının üzerine uzanmalı ve bacakları çapraz pozisyonda olmalıdır.
  • Göbek bağı, bebeğin doğum esnasında acı çekmesine neden olacak sorunlu bir konumda olmamalıdır.
  • Amniyotik sıvı normal seviyede olmalıdır. Eğer bu sıvı çok fazla ya da az ise doğum esnasında fetüs hareket etmeye çalıştığında problemlere neden olabilir.
  • Eğer makat gelişte normal doğum yapmayı planlıyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey çok iyi bir şekilde bilgilenmektir. Ayrıca doktorunuzla iyi bir plan yapmanız da oldukça önemlidir. Size söylediklerine güvenin. Doktorunuz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını sağlamaktan sorumludur. Güçlü kalın!

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.