Sağlıklı bir Hamileliğe Nasıl Sahip Olunur

Sağlıklı bir Hamileliğe Nasıl Sahip Olunur

Son Güncelleme: 02 Ocak, 2019

Hayatın içerisinde var olan birçok durumun çözümü için sadece sağduyu gereklidir. Bu durumda, kendimize nasıl sağlıklı bir hamileliğe sahip olabileceğimizi sorduğumuzda verebileceğimiz en akla yatkın cevap da “tabii ki sağlıklı alışkanlıklar edinerek” olacaktır.

Sağduyulu davranışlarımıza ek olarak nitelikli bilgi edinmeye çalışmalıyız. Bu makale Spanish Society of Pediatrics (İspanya Pediyatrlar Derneği-SEGO) tarafından önerilen uygulamaları konu almaktadır.

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek adına yapmanız gereken ilk şey önce genel bir kontrol amaçlı doktorunuza başvurmanızdır. Hamilelik, yaşam tarzınızı gözden geçirmek, varsa kullandığınız ilaçları hamilelikte de kullanıp kullanamayacağınızı doktorunuza sormak ve eksik aşılarınızı tamamlamak için doğru bir zamandır.

Aklınızda tutmanız gereken “anahtar” tavsiyemiz ise kilo kontrolüdür. Olması gereken kilonuzun altında ya da üstünde olmanız hamileliğinize zarar verme ihtimali olan bir etmendir. Eğer kilonuz ile ilgili herhangi bir endişe taşıyorsanız mutlaka konunun bir uzmanına danışın.

Hamilelik esnasında kilo almak son derece normal bir durumdur. Sağlıklı olduğu tavsiye edilen kilo alma miktarı, dokuz aylık süreçte 10 ila 15 kilogram arasındadır. Hayatınızın bu özel dönemindeki kilo alma durumu, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilecek bir özellik olduğu için bu döneminizin izlenmesi doktorunuz tarafından yapılmalıdır.

yoga yapanlar

Fiziksel egzersiz olmazsa olmaz. Haydi!

Egzersiz yapmak kaslarınızı yumuşatıp güçlendirmenize yardımcı olurken aynı zamanda da hamilelik boyunca çekeceğiniz çeşitli fiziksel rahatsızlıkları hafifletir. Spanish Society of Pediatrics üyesi doktorlar, vücudunuzun ihtiyaçlarına önem vermenizi tavsiye ediyorlar.

Özellikle hamilelik öncesinde pek de egzersiz yapan bir insan değilseniz, hamilelikte yapılacak egzersizlerin dozunu abartmayın. Yüksek seviyede fiziksel aktivitelere alışkın olmayan kişilerin yoğun antrenman programlarını uygulamayı denememeleri akıllıca bir seçim olur.

Hamilelik süresince vücudunuzun “fit” kalabilmesi için yoga yapmanız tavsiye edilir. Ne tarz bir egzersiz programı seçmiş olursanız olun, öncelikle nitelikli bir eğitmen ile kendi fiziksel durumunuz hakkında konuşmalısınız.

yoga yapan hamile kadın

Sağlıklı yiyecekler

Yediğiniz her şeyi bebeğinizin de yediğini unutmayın. Hamileliğiniz boyunca bebeğinizin tek besin kaynağı sizsiniz. “İki kişilik yemelisin” cümlesini mutlaka duymuşsunuzdur. SEGO, bu cümlenin tam anlamı ile doğru olmadığını düşünüyor. Doğum yaptıktan sonraki dönemde, hamileliğiniz boyunca aldığınız kiloları vermekte zorlanabilirsiniz.

Birçok kadın, hamilelikleri süresince uyguladığı sağlıklı yaşama düzenini hayatının sonuna kadar sürdürüyor.

Sağlıklı yaşamak adına uygulanan alışkanlıkları kendinizi fazla zorlamadan, yavaş yavaş, gönüllü ve bilinçli bir şekilde gerçekleştirirseniz bebeğinize kendi en iyi halinizi sunmuş olursunuz.

Aşağıda, SEGO tarafından tavsiye edilen basit beslenme önerilerini dikkate alırsanız hem siz hem de bebeğiniz faydalarını göreceksiniz.

Kalsiyum

Hamileliğin dört ila altıncı haftaları arasında bebeğin kemikleri oluşmaya başladığı için kalsiyum açısından zengin bir beslenme düzeninizin olması çok önemlidir. Süt, kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağıdır.

Brokoli, konserve sardalye (kılçıklı), soyalı ürünler, susam tohumu ve tüm mandıra ürünleri de sağlıklı kalsiyum kaynaklarıdırlar.

Bazı mandıra ürünleri yüksek miktarlarda yağ içerdikleri için bu tarz ürünleri hem nicelik hem de nitelik açısından ele almakta fayda vardır.

Proteinler

Aynı kalsiyum gibi protein alımı da sağlıklı beslenmenin bir diğer önemli koşuludur. Proteinlerin bebeğinizin büyümesine büyük faydaları vardır.

Günde üç porsiyon protein tüketmeye gayret gösterin. Taze balık, kaynatılmış yumurta, kızarmış et, pastörize peynirler ve soya harika birer protein kaynağıdırlar.

Vitaminler ve tamamlayıcılar

Günde en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketmeye çalışın. Sebze ve meyveler vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminleri, mineralleri ve lifleri sağlayacaklardır.

Tüm bunlara ek olarak, sağlıklı beslenmenizi vitaminler ile tamamlarsanız hem kendinizin hem de bebeğinizin, ihtiyaç duyduğunuz tüm besinleri almış olduğunuzu bilmenin zihinsel rahatlığını duyumsamış olursunuz.

Aldığınız vitaminlerin hamilelik dönemindeki kadınlar için uygun olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Bazı karışımların hamilelikte kullanılması doğru değildir.

Sağlık uzmanları, hamile kadınların hamileliklerinin ilk 12 haftası boyunca her gün 400 mikrogram folik asit almalarını tavsiye ediyorlar. Folik asit, bebeklerin omuriliklerinin sağlıklı gelişimine katkı sağlar.

Karbonhidrat

Hamilelik süresince günde dört ya da beş porsiyon karbonhidrat almak çok önemlidir. Pirinç, makarna, patates ile tam buğdaylı ekmekler sağlıklı karbonhidrat alımı adına önerebileceğimiz yiyeceklerdendirler. Karbonhidrat size enerji verir. Tam tahıllı ekmekler, makarna ile kahverengi pirinç, karbonhidratın yanı sıra lif de içerdikleri için daha da faydalı seçimler olacaklardır. Lif içeren yiyecekler, hamilelikte sık olarak yaşanılan kabızlık rahatsızlığını önlemede de çok başarılıdırlar.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.