Evinizi Temiz Tutmak İçin İpuçları

Evinizi temiz ve düzenli tutmak, sadece estetik sebepler için önemli değildir. Ayrıca tüm ailenin fiziksel ve zihinsel sağlığı için de önemlidir.
Evinizi Temiz Tutmak İçin İpuçları

Son Güncelleme: 18 Nisan, 2019

Kim tertemiz ve düzenli bir evi olsun istemez ki? Bunun imkansız olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bu nedenle evinizi temiz tutmanızı sağlayacak faydalı ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Gereken her şeyi basit bir şekilde açıklayacağız.

Evde temizlik yapmaya yeni başlayan kişiler için en iyisi bir rutin oluşturmaktır. İlk görev temizliği oda oda planlamaktır. Bir başka deyişle, yapacağınız her şey için bir saat ve gün belirleyebilirsiniz.

Eğer çocuğunuz varsa, yapılacak işler listeniz biraz daha kabarık olabilir. Bununla birlikte, eğer yaptığınız programa sadık kalırsanız her şeyi kolayca halledebilirsiniz.

Evinizi toplamak ve temizlemek bazı görevleri düzenli olarak yerine getirmeyi gerektirir. Bazıları haftada bir kez temizlik yaparken, bazıları her gün yapmayı tercih eder. Bu, temizlik için ne kadar zamanınız olduğuna bağlıdır.

Hangi sıklıkta temizlik yaparsanız yapın, evinizi temizlemenin her zaman iyi ve kötü yanları olacaktır. Bu nedenle, sizin için en uygun olan rutini belirlemeyi ihmal etmeyin!

Eğer günlük olarak temizlik yapmaya karar verirseniz, en büyük avantajınız iş yükünüzün hafifleyecek olmasıdır. Öte yandan, eğer haftada bir kez temizlik yapacaksanız, bütün işlerinizi o gün halletmeniz gerekeceğinden bu biraz yorucu olabilir.

Haftada bir temizlik yapmayan kadınların çoğu, çalışmadıkları günü dinlenmek yerine temizlik yapmaya ayırırlar. Bir diğer seçenek ise iki haftada bir evin bir bölümünü derinlemesine temizlemektir. Böylece işiniz kolaylayacaktır ve bir gün yatak odasını diğer gün oturma odasını temizleyebilirsiniz.

Çocukların rolü

Eğer çocuğunuz veya eşiniz varsa, temizlik yaparken onlardan yardım istemeyi ihmal etmeyin. Onların da yardımıyla, daha az yorularak temizliği bitirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, temizliğe katkıda bulunduklarında aile üyeleri evi temiz tutmaya daha fazla özen göstereceklerdir. Bunun sonucunda ise eviniz daha toplu ve temiz kalacaktır.

Günlük, haftalık veya aylık olarak yapılması gerekenlerin yanı sıra, yıllık olarak yapmanız gereken görevler de vardır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde hava sıcaklıkları artmaya ve azalmaya başladığında evinizi temizlemelisiniz.

mutfak temizleyen kadın

Evinizin toplu kalması için ipuçları

Derinlemesine temizlik yapmak için vaktiniz olmadığında, günlük olarak yaptığınız küçük temizlikler sizi kurtarabilir.

İşinizi kolaylaştırmak için temizlik için gerekli olan malzemeleri hazır bulundurmalısınız. Bir temizlik rutini oluşturabilmek için aşağıdaki ipuçlarını uygulayın:

Yatak odalarınızı havalandırın

Her gün odaları havalandırmak yapmanız gereken en önemli şeydir çünkü içeriye güneş ışığı girmesini sağlarsınız. Bu günlük alışkanlık neme neden olan küf birikimini engeller.

Toz alın

Eşyaların üzerinde biriken tozu temizlemek için bir elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz. Ayrıca, toz almaya yardımcı temizlik malzemelerinden de faydalanabilirsiniz.

Bu malzemelerin genellikle yağlı bir kıvamı vardır ve yüzeyi nemlendirerek tozu hapseder. Böylece etrafta uçuşan ve alerjiye sebep olan tozlardan kurtulmuş olursunuz. Pek çok sebepten ötürü toz bezi kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Zemini temizleyin

Bütün evi süpürmek için her gün biraz zaman ayırın. Tozları ve kırıntıları temizledikten sonra, uygun bir temizlik malzemesi kullanarak yerleri silin.

Kendi temizlik malzemenizi de hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken 1 litre suyun içerisine 2 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonat katmaktır. Eğer bunları günlük olarak yaparsanız, yerlerde ayağınıza yapışan şeyler kalmayacaktır. Kirlenen bir yüzeyi hemen temizlemediğiniz takdirde, sonradan kiri çıkarmak daha zor olacaktır.

Bunun yanı sıra, her gün yüzeylerde çok miktarda toz biriktiğini de unutmamak gerekir.

“Günlük, haftalık veya aylık olarak yapılan temizliklerin yanı sıra, sonbahar ve ilkbahar gibi mevsim geçişlerinde de evinizi temizlemelisiniz.”

Yatağınızı toplayın

Sabah kalktıktan sonra yatağınızı toplamayı bir alışkanlık haline getirin ve bu alışkanlığı çocuklarınıza da aşılamaya çalışın. Ayrıca 5-6 günde bir nevresimlerinizi de değiştirmelisiniz.

Mutfak temizliği

Mutfak, evin en sık kirlenen alanlarından bir tanesidir. Bu nedenle her gün mutfak temizliğine vakit ayırmanız gerekir.

Yemek yaparken ocağa mutlaka bir şeyler sıçrar. Eğer hemen temizlemezseniz, bu lekeler kurur ve temizlenmesi daha zor bir hal alır. Mutfağı temizlemek için gerekli olan malzemeler bulaşık süngeri, lastik eldiven, yağ çözücü, dezenfektan, karbonat ve sirkedir.

Mutfağınızı yemek yaptıktan hemen sonra temizlerseniz, kirleri daha kolayca çıkarabilirsiniz. Eğer zorlu yağ lekeleriyle mücadele ediyorsanız sizin için bir önerimiz var. Bir miktar karbonatı sirke ile karıştırıp lekeye dökün. Bu karışım kimyasal bir tepkime oluşturur ve lekeyi çözer.

Haftalık ve mevsimlik temizlik için daha fazla ipucu

Ahşap bakımı

  • Vernikli kapıları sabunlu su ile temizleyebilirsiniz. Ardından kuru bir bez ile kurulayın.
  • Eğer yağ lekesi olmuş ahşap bir yüzey varsa, uçucu çözücü kullanarak yüzeyi ovabilirsiniz. Kaynar su ve sabun kullanarak fırça ile de ovabilirsiniz. Son olarak, balmumunu benmari usulü ısıtabilir ve bölgeye uygulayabilirsiniz.
yerleri silen anne kız

Diğer mataryellerin temizliği

  • Gümüşleri temizlemek için bulaşık süngeri ve sabunlu su kullanabilirsiniz. Ardından durulayarak kurumaya bırakın.
  • Bıçakların körelmesini önlemek için, bıçağı toprağa batırmalı ve yün veya süetle ovmalısınız.
  • 1 litreye 3 yemek kaşığı olacak şekilde beyazlatıcı, asetik asit veya sirke-tuz karışımı kullanabilirsiniz. Duvardaki lekeler için ise hidroklorik asidi suda çözdürerek kullanabilirsiniz.

Evinizi temiz tutarak ve hijyen alışkanlıklarınıza dikkat ederek, ailenizde enfeksiyon kaynaklı hastalıkları azaltabilirsiniz. Özellikle hayvan tüylerine veya toza alerjiniz varsa temizlik çok önemlidir.

Toplu ve temiz bir ev herkese iyi gelir!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.