Hiperaktif Bir Çocuğa Nasıl Yardım Edilir?

Hiperaktif Bir Çocuğa Nasıl Yardım Edilir?

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2018

Çocuklarda hiperaktivite bugünlerde neredeyse normal bir bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin hiperaktif bir çocuktan şikayet ettiğini duymak giderek daha yaygın hale gelmektedir.

Bu davranış bozukluğunun sebeplerini açıklamak için fazla kafeinli içecek tüketimi de dahil olmak üzere farklı görüşler vardır. Sonuç olarak, bir psikoloğa ya da psikiyatriste danışma oranı büyük ölçüde artmıştır.

Öte yandan, bir çocuğu “hiperaktif” diye etiketlemeden önce dikkatli olmak çok önemlidir. Bu durum, küçük çocuğunuz için birçok soruna sebep olabilir.

Eğer uygun şekilde tedavi ediliyorsa hiperaktif bir çocuğunuz ya da öğrenciniz olması büyük bir sorun değildir.

Bununla beraber, eğer durum doğru şekilde ele alınmazsa, huzursuz, güvensiz ve stresli bir çocukla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Çocuklukta hiperaktivite için birkaç tavsiye

Yaramaz çocuklar

Hiç durmadan koşan ya da uzun bir yolculuk esnasında sürekli hareket eden çocuklar hiperaktif olmak zorunda değildir. Davranış bozukluğu farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Birçok çocuk doğal olarak yaramaz ve gürültücü olabilir, koşmayı, bir yerlere tırmanmayı ve gördüğü her şeye dokunmayı seviyor olabilir – bu tamamen normaldir.

Aynı durum öğretmenler için de geçerlidir. Sınıflarında 4,6 ya da 7 çocuk varsa sabırları taşabilir. Bu durumdan bıkıp çocuğun ebeveynlerine onu bir terapiste götürmeleri gerektiğini söyleyebilirler.

tarlada koşan kız

Yaramaz çocuklar, bu bağlamda davranış bozukluğu göstermediği için hiperaktif değildir. Onlar sadece yaramazlık yapmaktadır.

Eğer derslerini çalışıyorlarsa, iyi uyuyorlarsa, arkadaşları varsa ve oyunlar oynuyorlarsa, bu çocuklar yaramaz ama normal çocuklardır.

Hiperaktif çocuklar nasıl davranır?

Öte yandan, hiperaktif bir çocuk, o yaştaki çocukların normal gelişiminde olması gereken davranışların oluşumunu engelleyecek kadar ve sürekli olarak yaramazdır.

Hiperaktif çocukların bazı özellikleri şu şekildedir:

  • Öğrenme sorunları olduğu gözlemlenir.
  • Aile kuralları ya da oyun kuralları olması fark etmeden kurallara saygı göstermezler. Bu da, diğer çocuklarla ilişki kurmalarında sorunlara yol açar.
  • Beklemek ya da sabırlı olmak onlar için çok zordur.
  • Düşünmeden davranırlar ve ani kararlar alırlar.
  • Tüm günü etrafta hareket ederek geçirirler. Kapılara çarparak koşarlar ve etrafa bir şeyler fırlatırlar.
  • Dikkatlerini toplamakta başarılı olamazlar ve sürekli olarak bir konudan diğerine atlarlar. Hiçbir şey onların ilgisini çekmiyormuş gibi gözükür.

Bu çocuklar için, onlara kızmanızın bir anlamı yoktur. Tekrar tekrar sessiz olmasını ya da kalkmadan işlerini bitirmesini istemeniz faydasız olacaktır.

Sizi dinliyor gibi görünürler, ama birkaç dakika sonra, yasakladığınız şeyi tekrar yaptıklarını görebilirsiniz. Bu hiperaktivite belirtilerine teknik olarak “dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ya da “ADHD” denir.

Hiperaktif bir çocuğa nasıl yardım edilir?

Hiperaktif bir çocuğun günlük olarak kontrolünü yapmak, onun bakımı ve eğitiminden sorumlu olan yetişkinler için zorlayıcı bir durumdur.

  1. Öncelikle, yetişkin kişinin, hiperaktivitenin bilerek yapılan bir şey olmadığını anlaması gerekir. Çocuk bilerek ve isteyerek sürekli hareket etmez. Kendini kontrol edemediği için bunu yapar. Bu yüzden, sorumlu olan yetişkinlerin bunu aklında bulundurması ve ona davranışını değiştirmek için doğru bir yaklaşımla yardım etmesi gereklidir.
  2. Anlaşmalar, ödüller ve başarı için pozitif teşvikler faydalı birer stratejidir. Örneğin, “eğer hafta boyunca yemek yerken oturursan sana o çok istediğin oyuncağı alabiliriz.” diyebilirsiniz. Günlük olarak başarılarını takip edin ve uygun hediyelerle onları ödüllendirin.
  3. Amacı, çocuğunuzun 3 dakikadan fazla oturması olan bir oyun oynayabilirsiniz. Daha sonra bu süreyi beş, sonra sekiz yaparak ve biraz daha artırarak amacınıza ulaşabilirsiniz.
    sıkılan çocuk
  4. Dikkatini yönetin. Onun bir işe dikkatini vermesini sağlamak için, izlemesi gereken adımları tek tek ve sesli bir şekilde tekrarlamak iyi bir fikirdir. Böylece, ne kadar tekrarlaması gerekse de o işi yapabilecek hale gelecektir. Her zaman sesli bir şekilde tekrar edin. Çocuk da daha sonra adım adım bu talimatları kendi başına izleyebiliyor hale gelecektir.
  5. Kafein ve şeker içeren içeceklerin tüketimini sınırlayın. Gazlı içeceklerin içilmesi ve hiperaktivite arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmaktadır. Kafein ve fazla şeker tüketiminin uyarıcı olduğu bilinmektedir. Bu yüzden, bunlar çocukları kışkırtmakta ve sakinleşmelerini daha zor hale getirmektedir.

Hiperaktif çocuklara yardım etmek için güçlü bir aile bağı olması çok önemlidir. Ebeveynler, çocukların değerlerinin oluşumunda temel rol oynar. Hiperaktif bir çocuğun davranışları büyük ölçüde ebeveynlerine dayanmaktadır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.