İlk Defa Anne Baba Olanlar İçin 8 İpucu

İlk Defa Anne Baba Olanlar İçin 8 İpucu

Son Güncelleme: 05 Eylül, 2018

Bebeğiniz olacak! Mutluluk, heyecan ve endişe her yerinizi sarmış olmalı. Eğer ilk defa anne ya da baba olacaksanız bu hisleri daha da şiddetli hissedeceksiniz. Bu yüzden, her yerden gelen kocaman bir tavsiye kasırgası içinde kalacaksınız. Bu yeni rolünüzün ilk kuralı kendi içinizden gelen sesi dinlemenizdir: Size verilen tavsiyelerin %90’ını duymayın!

Herkesin bildiği gibi büyükannelerden, komşulardan ve annelerden gelen bu tipik tavsiyeler çok iyi niyetlidir. Öte yandan, bunların bir çoğu eskimiş, işe yaramayan ya da bilimsel bir dayanağı olmayan tavsiyelerdir. Neonatolog ve çocuk doktorlarının bu eski moda önerileri çoktan göz ardı ettiğini siz de göreceksiniz.

Siz de anne ya da baba olmak üzere ve bu konuda düşünceli misiniz? O zaman şimdi Ben Anneyim‘in size hazırladığı mükemmel ipuçlarını not alın.

İlk defa anne baba olanlar için 8 İpucu

İlk defa anne ya da baba olacak olmak sizi biraz korkutabilir. İyi birer ebeveyn olmaya hazırlanmak bizi her gün yiyip bitirir. Ama aslında sadece bu ipuçlarını takip etseniz bu harika anı benzersiz bir şekilde yaşayabilir ve en baştan sona kadar her şeyin tadını çıkarabilirsiniz:

el üstünde tutulan bebek
  • Yapabilirsiniz ve başaracağınıza inanın. Hem sizin hem de çocuğunuz için neyin en iyisi olduğu gerçekten insanı düşündürecek bir meseledir. Kim hakkınızda ne düşünürse düşünsün, çocuk doktorunuzun da yardımıyla, çocuğunuza iyi bakmayı kolayca öğreneceksiniz.
  • Rolleri paylaşın. Biberon hazırlamak, bez değiştirmek ya da bebek ağladığında gece uyanıp ona bakmak iki kişilik bir iştir. Çocuğun bakımı ve korunması her iki ebeveynin de sorumluluğunda olmalıdır. Bu sizi şaşırtsa bile, bu görevler yeni doğan çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirir.
  • Program ve rutinler oluşturun. Eğer bir şeyler için zaman ayarlamaya çalışırken kaybolmadan mutlu ebeveynler olmak istiyorsanız bunun anahtarı çocuğunuzu yetiştirmek için iyi bir düzen ve alışkanlıklar rutini oluşturmaktır.

“Yeni doğan bir bebek babasının parmağını küçük yumruğuyla tuttuğu ilk andan itibaren ona kenetlenmiştir.”
-Gabriel Garcia Marquez-

  • Kendinizi şımartın, bazen ‘mola’ verin. Muhtemelen kimse size bunu söylemeyecek ama ebeveyn olmak çok karmaşıktır. Bu yüzden, birçok kez moralinizin bozulduğunu hissedecek ve bunu kaldıramayacağınızı düşüneceksiniz. Çocuğunuzu haftada birkaç saat kadar anneannesi ya da babaannesiyle bırakıp dışarı çıkmak, bir içki içmek, sessizce yemek yemek ya da kestirmek çok normaldir.
  • Onun kanatlarına iyi bakın ve uçmasına izin verin. Çocuğunuzu kendi istediğiniz gibi şekillendirmeye çalışmak yerine, kendisi olmasına izin vermeye çalışın. Onu kendi haline bırakırsanız kendini bulmaya başlayacaktır. Ve siz de sonunda olabilecek beklenmedik şeylere hazırlıklı olmalısınız.
bebek ayakkabısı
  • Kendinize fazla yüklenmeyin. Bazı günler dünyanın en sabırlı insanı olamamanız normaldir. Ayrıca, çok aciliyeti olmayan bazı şeyleri göz ardı etmek için kendinize izin vermeniz de önemlidir. Ev temizliği bekleyebilir ama hayat beklemez. Kendinizden çok şey beklemeyin ve içinizdeki duyguları keşfedin.
  • Şükredin! Bir çocuk sahibi olmuş olduğunuza şükredin. Çünkü bu, şu an can sıkıcı bulduğunuz her şeye değer. Kaka, sümük, ağlama, bağırma ve kavgalar, çift olarak başınıza gelen en güzel şeyin sadece bazı küçük detayları olarak kalacaktır.
  • Sevgi dolu olmaya hazır olun. Onu kanlı canlı görene kadar bu durumu anlamak epey zordur: Bu sevgidir. Onu hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar çok sevdiğinizi fark edeceksiniz. Hatta şimdiye kadar bir şeyi sevebileceğinizden çok daha fazla seveceksiniz. Bunlar hayatınızın en harika günleri olacak.

Gördüğünüz gibi, önemli olan birlikte olmak ve değişikliklere pozitif bir şekilde adapte olmaktır. Gözlerinizde beliren bu yeni kıvılcıma teslim olun. Her şeyi zamana bırakın ve sevginin sizi ele geçirmesine izin verin. Kalbinizin sesini dinleyin ve rahatlayın, çünkü çok iyi gidiyorsunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.