İlk Kez Anne Olacakların Bilmesi Gerekenler

İlk Kez Anne Olacakların Bilmesi Gerekenler

Son Güncelleme: 17 Mayıs, 2018

Doğum yapmak ve hemen akabinde yeni doğmuş bir bebeğe bakmaya başlamak her yeni anne için bir meydan okuma demektir. Çok büyük fiziksel, zihinsel ve duygusal çaba gerektirir. Bu yazıda, yeni bir annenin bilmesi gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.

Her yeni anne olmuş kadın, daha önce hiç tecrübe etmediği birçok şeyle yüzleşmek zorundadır. Annelik bir kadının hayatındaki en iyi deneyimlerden birisidir, ancak ilk hamileliğinizde, çok fazla korku ve endişeye sahip olmanız doğaldır.

Çocuğumu nasıl büyütmeliyim? Normal olan nedir ve uyarı işaretleri nedir? Bunlar aklınızda beliriveren sorulardan yalnızca birkaçıdır.

Bebeğin ilk dışkısının tuhaf rengi ve sıklıkla sahip olduğu kolik ağrısının yanı sıra, fikrini sormadığımız kişilerden gelen ısrarlı tavsiyeler ve annelik döneminde yaşadığımız diğer şeyler bize çok zor gelebilir.

Bu nedenle bu yazıda, tüm yeni annelerin karşı karşıya kaldığı gerçeklere dair bir genel bakış sunmaya karar verdik. Bunlara dikkat edin ve ilk kez anne olacağınız zaman geldiğinde bilmeniz gereken şeylerin listesine bir göz atın.

bebeğin tırnağını kesen anne

Yeni anne olmuş bir kadın, emzirme hakkında neler bilmeli?

Yeni bir anne, bebeği için anne sütünden daha iyi bir yiyecek olmadığını aklında tutmalıdır. Anne sütü bebeğinizin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılar; duygusal ve entelektüel gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Emzirmenin çocuğunuz için faydası saymakla bitmez. Öte yandan emzirmek aynı zamanda sizin için de oldukça sağlıklı bir durum olacaktır. Emzirmenin annelerin doğumdan sonra vücutlarını korumaya yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Ayrıca doğum sonrası depresyon riskini de azaltır.

Yeni bir anne olarak akılda tutulması gereken bir başka özellik ise, emzirme sırasında bebeğinizle göz teması ve iletişim kurmayı sürdürmeniz gerektiğidir. Bu şekilde, sadece bir anne ile çocuğunun kurabileceği sağlam bir bağ oluşturmuş olursunuz.

Bebeğinizi emzirmeye karar verirseniz, meme uçlarınız ilk başta tahriş olabilir. Bunu önlemek için meme uçlarınızı emzirmeden önce ve hatta emzirme döneminde bile nemli bir krem (calendula) ile koruyabilirsiniz.

İlk bebek bezi değişimi, ilk kez anne olan kadınların mücadelesi

Bebeğinizin ilk dışkısının koyu renkte olduğunu fark ederseniz hemen endişelenmeyin. İlk kez anne olmuş birisine bu korkutucu gelse de tamamen normal bir durumdur.

Bu koyu renkli dışkı mekonyum olarak bilinir. Bir süre sonra dışkının renginin normalleştiğini göreceksiniz.

Yeni anneleri sık sık strese sokan bir başka ayrıntı ise, bebek bezinin değiştirilmesi gereken sıklıktır. Genel olarak, günde yaklaşık 12 bebek bezi değişimi önerilir. Her bebek bezi değişiminde uygun hijyenin sağlanması da şarttır.

Bebeğinizin altını ılık suyla veya kalkeröz yağ ve pamukla temizleyin. Yeni annelerin tercih edebileceği bir başka seçenek ise bir ıslak havlu kullanmaktır. Bu yöntemin bebeğin hassas cildinde alerjik reaksiyonlara neden olmadığından emin olunmalıdır.

Döküntüleri önlemek için, çocuğunuzun cildini hava alması için bir süre çocuk bezi olmadan açık bırakabilirsiniz. Bu tahrişi önleyecektir.

Çocuğunuzda egzama varsa özel kremler kullanabilirsiniz.

Kramplar!

Her yeni anne, bu kramplar ona daha önce birçok kez bahsedilmiş olsa da çoğu zaman onları kolayca tanımlayamayacağına inanır.

Endişelenmeyin, fark edilmeleri oldukça kolaydır. Bebeğiniz krampları olduğunda, sürekli ağlar ve hangi stratejiyi kullanırsanız kullanın sakinleşmezler.

Çocuğun hissettiği bu rahatsızlık, çıkaramadığı gazdan kaynaklanır. Kolik ağrısını rahatlatmak ve sahip oldukları gazı çıkarabilmelerini sağlamak için kullanabileceğiniz bir dizi masaj metodu vardır.

Bebeğinizin bacaklarını tutun ve hafifçe sanki bir bisikletle pedal çeviriyormuş gibi yukarı ve aşağı doğru hareket ettirin. Ayrıca, karınları üzerinde saat yönünde masaj yapabilir veya karınca izi tekniğini uygulayabilirsiniz.

Banyo zamanı

Bildiğiniz gibi, göbek bağı düşene kadar çocuğunuzu yıkayamazsınız. Yine de, bu aşamayı kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmış süngerler ve ürünler kullanarak bebeğinizi temizleyebilirsiniz.

Öncelikle göbek bağına dikkat etmelisiniz. Onu, alkol içine batırılmış bir pamuk topu ile dezenfekte edebilirsiniz. Bu, göbek bağının kurumasına ve hızlı bir şekilde düşmesine yardımcı olur.

Ayrıca dikkat etmelisiniz, eğer göbek deliğinde kötü bir koku, kan veya irin tespit ederseniz, çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Banyo zamanı ile ilgili olarak, her zaman aynı saatte, ve geceleri yaptırılması tavsiye edilir. Bu rutin, ona sadece bir düzen ve güvenlik duygusu vermez; Ayrıca bebeği rahatlatır ve böylece daha iyi uyuyabilir.

Su yaklaşık 37 ºC olmalıdır ve havadan dolayı üşütmesini önlemek için oda ısıtılmalı ve ortam kapalı tutulmalıdır. Üşütmelerini önlemek için bebeğinizi hemen kurulamak adına yakınınızda bir havlu bulundurun.

Yeni anneler ve bebeğin uyku döngüsü

Yeni annelere, bebeklerini yanlarında yatırmaları önerilir, çünkü bu boğulmayı önler. Ayrıca ani ölüm sendromu riskini de azaltır.

Başka bir öneri ise, bebekleri 6 aya kadar ebeveynlerinin odasında uyutmaktır.

Yeni annelerin yaptıkları yaygın bir hata, çocukları gündüzleri uyurken gürültüden kaçınmaktır. Çocukların evdeki alışılmış seslerin varlığında bile uykuya dalmalarına izin vermek en iyisidir, böylece o seslere alışırlar.

anne omzunda yenidoğan

Gerçek şu ki, çocuğunuz başlangıçta iyi uyuyamayacak. Ama onların geceyi gündüzden ayırt etmelerini ve karanlığı uykuyla ilişkilendirmelerini sağlamak önemlidir.

Bir buçuk yaşına geldiklerinde, uyku düzenlerini aydınlık-karanlık döngülerle ilişkilendirmeye başlayacaklar. Bu onları gece uykusuna daha yatkın hale getirecek.

Bebeğin beşiği reflüyü önlemek için hafifçe eğimli olmalıdır. Uzmanlar, annelerin bebeğin etrafına güvenli ve korunmuş hissetmeleri adına minder yerleştirmelerini önermektedir. Küçültülmüş bir alan onlara sürekli bir kucaklama hissi verir.

Gözyaşları ve çığlıklar

Bebeğinizin bütün çığlıklarının birbirine mi benzeyeceğini düşünüyordunuz? Annelik dünyasına hoş geldiniz.

Farklı ihtiyaçlara uyan çeşitli ağlama tiplerini algılamaya başlayacaksınız. İşte en yaygın dördü:

  • Bezinin değişmesi ihtiyacı.
  • Aç olması veya susaması.
  • Uykusu gelmesi.
  • Çok sıcak veya soğuk hissetmesi.

Tüm bu temel ihtiyaçlarını karşılamışsanız ama yine de ağlamaya devam ederse, bu durum kesinlikle size tuhaf gelecektir. Sadece öpücük ve okşamalarla onu şımartın, çünkü bu onlara sevildiğini ve iyi bakıldığını hissettirecektir.

Bu anların tadını çıkarın!

İlk kez anne olmak: Maceranızın başlangıcı

Doğum yapmak ve hemen sonrasında bir çocuğa bakmaya başlamak, her yeni anne için büyük miktarda fiziksel, zihinsel ve duygusal çaba gerektiren bir sorumluluktur.

Tecrübesizliğiniz ve yorgunluğunuz hakkında endişelenmeniz normaldir. Bu nedenle yardım istemenizde yanlış bir şey yok.

Hiç kimse, bir annelik çipi ile doğmadı ve nasıl mükemmel anne olunacağını öğreten sihirli bir tarif de bulunmamaktadır.

Bulunduğunuz yol, ilerledikçe uzamaya devam edecek, bu yüzden manzaranın tadını çıkarın! Size iyi yolculuklar dileriz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Olmedo, J. O., Visus, F. S. V., Pérez-Nievas, A. Z., Zubiri, S. B., Urdiroz, A. O., Campistegui, D. V., & Grimá, G. G. (1996). Cambio de postura y disminución de la tasa de mortalidad por muerte súbita infantil en Navarra. An Esp Pediatr45, 161-166.
  • Brahm, P., & Valdés, V. (2017). Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Revista chilena de pediatría88(1), 07-14.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.