İyi Bir Baba Çocuğun Kalbine Giden Köprüler İnşa Eder, Duvarlar Değil

İyi Bir Baba Çocuğun Kalbine Giden Köprüler İnşa Eder, Duvarlar Değil

Son Güncelleme: 15 Eylül, 2018

İyi bir baba çocuğuna karanlıkta yol gösteren, ne zaman ihtiyacı olsa, ona elini uzatan, onunla birlikte ağlasa bile daha az acı hissetmesi için onun gözyaşlarını silen babadır. İyi baba olmak demek, çocuğa hayatın iyi ve kötü yanlarını öğretmek, her hayalinde onunla birlikte olmak, onu beslemek, onu korumak ve ona sahip olduğu tüm sevgiyi vermek demektir.

Eğer siz ve çocuğunuz sevgi, bağlılık ve karşılıklı destek duyguları ile birbirinize bağlıysanız, o halde tebrik ederiz! Bu, sizin iyi bir baba olduğunuz anlamına gelmektedir.

Çocuğun Kalbine Kurulan Sevgi Köprüleri

Bir çocuğun kalbinin heyecanla atması için çok büyük ve karmaşık şeylere ihtiyaç yoktur. Onun kalbini kazanmak çok kolaydır ve neredeyse tüm dünyayı içine alacak kadar da geniştir.

Bir çocuğun kalbine sevgi köprüleri inşa etmek en kolay ve en büyük mühendislik işlerinden biridir. Bunu başarabilmek için aşağıda sıralanan detaylara dikkat etmek yeterli olacaktır.

Eğitim ve Öğretim Hayatları İle İlgili Sabırlı Olun

Çocuklar, öğrenme konusunda öğretmenlerinin onlara karşı çok sabırlı olmalarına ihtiyaç duyarlar.

Her çocuk kendisine öğretilenleri aynı hızda özümseyerek öğrenemez. Bazıları için adeta çocuk oyuncağı olanlar, diğerlerine oldukça karmaşık gelebilir.

Bu nedenle, bir çocuk ne zaman ihtiyaç duyarsa ona karşı tüm sabrınızı göstermeye hazır olmalısınız. Bir şeyi öğrenmesi için bunu defalarca tekrarlamanız gerekse de sabrınızı kaybetmemelisiniz.

Ayakkabılarının bağcıklarını bağlamak, kaşığı düzgün bir biçimde tutmak, renkleri öğrenmek, bazı bilgileri ezberlemek (matematiksel tablolar gibi), saçlarını taramak, tuvaletini lazımlığa yapmak vb… Çocukların öğrenmeleri gereken burada sayılanlar gibi birçok yetenek ve bilgi bulunmaktadır. Bu yüzden çocuktan her şeyi hemen öğrenmesini bekleyemezsiniz.

Renkli köprü

Sevginizi Her Zaman Gösterin

Bir çocukla olan ilişkinizin tamamı sevgi ile koruma altına alınmalıdır. 

Bir insanın çocukluk çağlarında gördüğü sevgi kendi başına hareket edebilme kabiliyeti, öz güven, duygusal zeka gibi kavramlara dönüşmektedir. Bu nedenle, bir çocuğa sevgi göstermek onu zayıflatmaz, tam tersi birçok bakımdan güçlendirir.

Sevmeler, öpücükler, sarılmalar ve hatta saçını okşamalarla gösterdiğiniz sevgi, çocuğunuz için sizin hayatınızda ne kadar önemli bir yer tuttuğunun göstergeleri olacaktır. Bunlar, hayatta en çok sevdiğiniz kişinin o olduğunu ve onun yanındayken ne denli mutlu olduğunuzu göstermeniz için küçük birer örnektir. Çocuğunuz da bu mesajları nasıl anlayacağını bilecektir.

Sınırlar Koyun

Sınırlar koymak ve disiplin, bir çocuğun eğitiminin en gerekli parçaları arasında bulunmaktadır.

Ancak bu sınırlar sadece çocuğun hareketlerini sınırlar nitelikte olmamalıdır: Bu kurallar sadece kural koymak için de konulmamalıdır.

Bir çocuk her şeyin nedenini anlamalıdır. Bu nedenle ona, davranışlarının her birinin ne anlama geleceğini ve ne gibi sonuçlar doğuracağını anlatmak ve nedenlerini açıklamak sizin göreviniz olacaktır.

İyi Bir Baba Çocuğunun Kalbine Giden Köprüler İnşa Eder, Duvarlar Değil

Babalar; bir çocuğun sevgisini kazanmak ne kadar kolaysa, kaybetmek de bir o kadar kolaydır.

Anne ve babaları çocuklarından ayıran çeşitli duvarlar bulunmaktadır. Güvensizlik, iletişim eksikliği, tahammül edememe, şiddet, sevgi eksikliği, mesafe vb…

Bu devasa beton bloklar her iki tarafın da birbirine karşı ihtiyacı olan bağları yok etmekte ve aralarında yükselen bu duvarlar, bazen ömürleri boyunca üzerinden aşılamayacak engeller olarak kalmaktadır.

Duvarın üstünden bakan çocuk

Şu durumda bize düşen sizlere bir takım öğütlerde bulunmak olacaktır. Bunu yapmamızın nedeni, hem sizin hem de her akşam sizin eve dönüşünüzü dört gözle bekleyen ufaklığın birbirinize sahip olmanın keyfini çıkarmanızdır.

Babalar; çocuğunuza sadece yaşaması için gerekli olan imkanları sunun. Geri kalanını ise nasıl kazanacağını öğretin.

Başarıları ve meziyetleri için onu övün, ancak aynı zamanda eksikliklerini de işaret etmeyi unutmayın.

Çocuğunuzu diğer çocuklarla asla kıyaslamayın. Başarılarının diğer arkadaşlarından daha iyi veya kötü olduğuna yönelik bir ölçüm yapmayın.

Yapabileceğinden daha fazlasını ondan asla istemeyin.

Her konuda tartışabilmesi için ona gereken güveni aşılayın. Özellikle size zorluk çıkaran konularda tartışmaya açık olmasına çalışın. Eğer bir konu sizin için çok karmaşıksa, onun için daha da karmaşık olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Ona ayırabileceğiniz maksimum zamanı ayırın. Sizin ona en iyi hediyeleri vermek ve çok daha başarılı ve refah dolu bir geleceğe sahip olması için yaşadığınızı bilecektir. Ancak kitaplar, yiyecekler, oyuncaklar ve ilaçların yanı sıra, onun yanında geçireceğiniz bol zamana da ihtiyaç duyduğunu mutlaka anlamanız gerekecektir.

İyi bir babanın kalbini nasıl açacağını bilmesi gerektiğini anlamanız çok önemlidir. Aynı zamanda, sağlam temeller üzerine oturmuş büyük bir köprünün yükselerek zaman içerisinde çocuğunuzun kalbine uzanmasını sağlamanın ne denli değerli olduğunu bilmeniz de gerekmektedir.

Bu köprü, iki taraf arasında yıkılamaz bir iletişim ve paylaşım aracı olacaktır. Bu köprü sayesinde, tüm şüpheler ve endişelerin çözümü için hemen bir yol bulunacaktır.

Bu bir öğretim, aktarım, güvenlik ve sonsuz sevgi köprüsü olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.