Karma Beslenme: Bilmeniz Gereken Her Şey

Karma Beslenme: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2018

Bir bebeği hem anne sütüyle hem de mamayla beslemeye karma beslenme denir. Bu yöntem birçok anne tarafından tercih edilmektedir.

Annelerin ilk tercihi bu olmasa da karma beslenme birçok kadın için mükemmel karışımı temsil eder. Bazen bu kararın altında yatan şey bebeği yalnızca anne sütüyle beslerken karşılaşılan zorluklardır.

Konuyla ilgili bir şey bilmiyorsanız kendi kendinize şunu soruyor olabilirsiniz: “Karma beslenme nedir? Bebeğin gelişimini etkiler mi? Ne zaman kullanılması önerilir?

Bu soruları aşağıda cevaplayacağız.

Karma beslenmeyi tercih etme sebepleri

Bir  anne  için yalnızca emzirmeyi  ya da biberonla beslemeyi tercih etmek oldukça normaldir. Genellikle anneyi ya da bebeği etkileyen emzirme sorunlarından dolayı bu iki yöntem beraber kullanılır.

bebeği besleyen anne

Anneleri, bebekleri için en iyi beslenme yöntemi olarak karma beslenmeye yönlendiren pek çok sebep vardır. Bu sebepler şöyle özetlenebilir:

  • Kişisel tercih. Pek çok kadın emzirmekte güçlük çeker ve anne sütünü bebek mamasıyla birlikte kullanmayı düşünür.
  • Bebeğin sağlığı için. Birçok şey bebeğinizin anne sütünden yeterli besini alamamasına sebep olabilir, bu yüzden ekstra besin gerekli olabilir.

Emzirme ve Karma Beslenme

Yeni doğum yapmış bir kadın için en önemli anlardan biri bebeğini ilk defa emzirdiği andır. Bu her anne için eşsiz ve özel bir andır.

Genellikle bebeğin ağzını memeye iyi tutturamamasının yarattığı üzgünlük annede strese neden olur. Annenin stresi arttıkça emzirmek de daha zor hale gelir.

Bu durumda, genellikle bebeğe yapay süt vermenin emzirmeyi tamamen bırakmaktan daha iyi olduğu düşünülür.

Bununla birlikte, emzirmeyle ilgili sorularınızı doktorunuza yöneltmeniz en doğrusudur. Genelde bu sorunlar çözülebilir sorunlardır.

Emzirme bebeğinizi beslemeye yeterlidir. Ama karma ya da yapay beslenme de çocuğunuzu beslemenize yardımcı olabilir.

Emzirme yetersiz geldiğinde

Anne sütünün üretimi kadından kadına değişir. Hamileliğin son üç aylık döneminde vücut emzirmeye hazır hale gelir.

Doğumun ve plasentanın dışarı çıkmasının ardından vücut emzirmeye hazırdır.

Bununla birlikte, bebeğin süt ihtiyacı  annenin ürettiği sütten daha fazla olabilir ya da bebek meme ucuna tutunmakta zorluk çekebilir. Bu sorunlar bebeğin iyi beslenememesi anlamına gelir.

anne sütüyle beslenen bebek

Yeni doğmuş bir bebeğin doğumdan hemen sonra kilo vermesi ve ilk birkaç günden sonra sorunsuz şekilde kendine gelmesi normaldir. Eğer bu gerçekleşmezse doktorunuza danıştıktan sonra karma beslenme seçeneğini düşünebilirsiniz.

Annelik bütün meslekler arasında en önemli olandır. Erkeklerin yaptığı her işten daha fazla bilgi gerektirir.

-Elizabeth Cady Stanton-

Karma beslenme sorun yaratabilir mi?

Genelde uyulması gereken bir kural olarak bebeğinizi en çok sevdiği yöntemle beslemelisiniz. Ya da herkes için en rahat yöntemin ne olduğuna ebeveynler karar verebilir.

Bebeğinizi hem anne sütüyle hem de mamayla beslemenizde hiçbir sakınca yoktur. Emzirmeyle mamayı beraber kullanmaktan endişe etmenize gerek yok.

Bununla birlikte, sonunda ikisini birden yürütmekte güçlük çekebilirsiniz. Sonuç olarak siz ya da bebeğiniz bunlardan birini seçeceksiniz.

Bebeğiniz biberon istemiyorsa ve bunun yerine memeyi tercih ediyorsa onun için en rahat olan yöntem bu demektir. Anneyle bebek arasındaki bağ çok özel bir bağdır ve emzirme zamanlarında da bu bağ güçlenir.

Öte yandan, bebeğiniz biberonu tercih ediyorsa bunun sebebi meme ucundansa biberonu emmek ona daha kolay geldiği içindir.

Bebeğinizi beslemek bunaltıcı hale gelebilecek çok fazla sorumluluk gerektiren bir iş gibi görünür.

Rahat olun, bebeğiniz size ne yapmanız gerektiğiyle ilgili ipuçları verecektir. Ve her şeyden önemlisi, her türlü sorunuz için yakınınızdaki profesyonellere gidebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.