Konuştuğunuzda Çocuğunuzun Beynini Uyandırıyorsunuz

Konuştuğunuzda Çocuğunuzun Beynini Uyandırıyorsunuz

Son Güncelleme: 26 Eylül, 2018

Çocuğunuz sesinizi duyduğunda, aslında çocuğunuzun beynini uyandırırsınız. Beyinlerinin duygusal, sosyal ve yüz-tanıma bölgeleri ve hangi bilginin ilgili olduğunu ayırt eden bölümleri aktif hale gelir.

Harvard Üniversitesi tarafından Ulusal Bilimler Akademi’sinde yayımlanan yeni çalışmaya göre bu tepki, başka kadınların sesiyle değil sadece annelerinin sesiyle oraya çıkıyor.

Çalışmanın ana yazarı, Daniel Abrams, Üniversite tarafından yayımlanan ve medya kaynakları tarafından tüm dünyaya paylaşılan ifadesinde şunlara yer vermiştir: “Dil ve duygusal süreçler konusundaki toplumsal farkındalığımızın bir kısmı, annemizi dinlemenin basit deneyimiyle elde ediliyor.”

Araştırmanın bulguları, bir anne bebeği ile konuştuğunda bebeğin sakinleştiğini zaten bilen bilim insanlarını şaşırttı. Ancak, annenin sesinin çocuğunuzun beynini bu kadar hızlı ve etkili bir şekilde uyandırdığını bilmiyorlardı.

Abrams, bazı bilimsel çalışmaların bebeklerin annesinin sesini başkalarına tercih ettiğini zaten ortaya koyduğunu, ancak şimdiye kadar hiç kimse bu durumun nedenlerini belirtmediğini açıklıyor. Bilim adamı, “Bu süreçleri yürüten beyin devrelerini gözlemlemek için hiç kimse durmadı” diye ekliyor.

anne ve bebek

Çocuğunuzun Beyni Sesinizle Aktif Hale Geliyor

Araştırma, birkaç çocuğun annesinin ve aynı zamanda bir yabancının sesini dinlerken beyinlerinin incelenmesini kapsıyor. Denekler, tüm hayatları boyunca anneleri ile yaşayan 7 ila 12 yaş arası 24 çocuktan oluşuyor.

Buna ek olarak farklı yerlerde yayımlanan araştırma, hepsinin en az 80 IQ seviyesine sahip olduğunu ve gelişimsel ya da benzer herhangi bir bozukluğa sahip olmadıklarını belirtiyor.

Ebeveynler, çocuklarının iletişimsel becerileri ile ilgili sorulara cevap verdikten sonra her bir çocuğun annesinin sesi 3 anlamsız kelime söylerken kaydedildi. Abrams, “Çocuklarının yaşından dolayı, aşina olmamalarını sağlamak için uydurma kelimeler kullanmak daha mantıklıydı” diyor.

Bir annenin sesi, bebeğini yatıştırmak ve ona huzur vermek için yaratıldı.

Anonim

Ayrıca çalışmaya katılan, çocukların tanımadığı iki kadının sesi de 3 anlamsız kelime söylerken kaydedildi. Sonunda çocuklara her iki kayıt da dinletildi.

Sonuçlar, çocukların sadece bir saniyeliğine dinleseler bile % 97 oranında annelerinin sesini tanıdıklarını gösterdi. Araştırmacılar, “Ve çocukların beyinleri, annelerinin sesine yabancılarınkinden daha çok ve daha iyi tepki verdi,” diye açıkladı.

Okuma

Çocuğunuz Doğmadan Önce Bile Sesinizi Tanıyabilir

Araştırmanın bulguları, prematüre bebeklerin 2014’te annesinin sesini dinlerken verdikleri tepkiyi inceleyen başka bir bilim insanı grubunun tamamlayıcısıdır. Bu çalışmada araştırmacılar, bir anne doğmadan önce bebeği ile konuştuğunda, çocuğun daha iyi beslendiğini ve stresli durumlarda sakinleştiğini bulmuşlardır.

Annenin sesini dinlemek kortizol seviyelerini düşürür ve bağlanma hormonu olan oksitosini artırır.

Bir çocuk ve anne arasındaki bu bağ, bebeğin annesinden gelen sesleri ve titreşimleri duyabildiği rahim içinde oluşur. Bebek doğduğunda, annesinin sesini mükemmel bir şekilde tanıyabilir ve dünyadaki herkesin sesine tercih eder.

Aynı zamanda bilim adamları şu sonuca varmışlardır: “Annenin sesi, ön prefrontal korteks ve posterior sol temporal bölgeyi bilinmeyen bir sesten daha yoğun bir şekilde harekete geçirir ve bu da bebeği konuşmayı işlemek için özel bir göreve hazırlar.

Abrams; annesinin sesini dinlemenin çocuklara duygusal olarak iyi geldiği bilinen bir durum olmasına rağmen, şu anda keşfettikleri şeyin bu bağın ardındaki biyolojik döngünün daha iyi sosyal ve iletişimsel becerilere katkıda bulunduğunu söylüyor.

Araştırmanın sonuçları çocuğunuza konuştuğunuzda, beyninin birçok alanı ve sisteminin aktif hale geldiğini göstermektedir. Bu, annelerin seslerinin engelli çocuklar üzerindeki etkisine yönelik çalışmalara zemin hazırlıyor.

Harvardlı bilim adamları, anne sesinin gücüne saygı göstererek, bu sesin çocuğun beynindeki birçok sistemi uyardığını görmenin heyecan verici olduğunu söylüyor.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.