Meme Ucu Türleri ve Emzirme Üzerindeki Etkisi

Meme Ucu Türleri ve Emzirme Üzerindeki Etkisi

Son Güncelleme: 12 Ekim, 2018

Beş farklı meme ucu türü vardır ve her birinin kendine özgü özellikleri ile anatomisi vardır. Bu meme ucu türlerinin avantaj ya da dezavantajları olup olmadığını belirtiyoruz.

Basitçe söylemek gerekirse, her kadın kendi bedenini tanımalı ve emzirme sırasında meme uçlarına dikkat etmeyi öğrenmelidir.

Meme ucu türleri ve özellikleri

1. Yaygın meme ucu

Bu meme ucu türüne yaygın denmesinin nedeni, çoğu kadında baskın meme ucu türü olmasıdır. Normal bir durumda, bu tip meme ucu areoladan birkaç milimetre öne çıkar.

Dokunma, farklı sıcaklıklar zihinsel durum veya emzirmeyle manipüle edildiğinde boyutu kolayca artar.

2. Düz meme ucu

Bu tip meme ucu, o kadar gizlidir ki, areola ile düz bir yüzey oluşturur gibi görünmektedir.

Bununla birlikte, herhangi bir uyarım veya emzirme karşısında yaygın meme ucu ile aynı şekilde tepki verir. Özelliği, daha kısa olma ya da daha az öne çıkma eğilimi göstermesidir.

3. Şişkin meme ucu

Şişkin meme ucu görünümü, düz meme ucuna çok benzemektedir, çünkü normal meme ucu gibi areoladan dışarı doğru çıkmamaktadır.

Bununla birlikte, şişkin meme ucu herhangi bir stimülasyona tepki verdikten sonra hızla geri çekilir. Genel olarak, şişkin meme ucu olan kadınlar emzirme sırasında problem yaşamaktadır.

meme ucu türleri


4. Batık meme ucu

Batık meme ucu içeri doğru batık olduğu için çukur gibi görünür. Genel olarak, cerrahi müdahale ile kolayca çıkarılabilirler.

Emzirmenin başarısının, kısmen, annenin meme uçlarının durumuna bağlı olacağını unutmayın.

Şu an için meme ucu batıklığının üç farklı yoğunlukta olabileceği bilinmektedir ve bunların tedavileri vardır:

  • Birinci derecede batık meme ucu söz konusu olduğunda, süt kanallarında ilgili bir tıkanıklık yoktur. Emzirmek için en iyi senaryodur, çünkü anne adayı, memeyi sabitledikten sonra bebeğini normal olarak emzirebilir.
  • İkinci batıklık derecesinde, memelerin süt kanallarında hafif engeller vardır. Bu durumda emzirme mümkün olabilir, ancak kadın anne sütünü çıkarmada zorluk çekebilir ve acı hissedebilir.
  • Ne yazık ki, üçüncü derece batıklıkta anne sütü kanalları tamamen kısıtlıdır ve emzirme imkansızdır.

“Yaygın” meme ucu, dünya çapında kadınların çoğunda baskın olduğu için bu şekilde adlandırılmıştır. Normal durumda, bu tip meme ucu birkaç milimetre ile areoladan ayrılır.

5. Tek Taraflı Meme Ucu

Tek taraflı meme ucu olan kadınlarda bir meme ucu normal diğeri ise batıktır.

Genel olarak, emzirirken pozisyon değiştirerek ve süt sağlamak için diğer meme ucundan faydalanarak ters meme ucundaki kısmi ya da bütün engeli aşmak mümkündür.

Ters meme ucu nasıl tanımlanır?

Birçok kadın kendi göğüslerinin görünümüne alışkın olduğundan ters çevrilmiş meme uçlarına sahip olduklarını bilmiyorlar.

Ancak basit bir yöntemle ters çevrilmiş bir meme ucunuz olup olmadığınızı anlamak kolaydır. İlk olarak, areoladan yaklaşık 3 santimetre yukarıda olan meme ucu bölgesine hafifçe bastırın.

Eğer meme ucu hafifçe büyürse veya areoladan dışarı çıkarsa, bu yalancı bir batık meme ucuna işarettir. Ancak meme ucu hâlâ batıksa, muhtemelen ikinci veya üçüncü derece batık bir meme ucuyla karşı karşıyasınız demektir.

meme ucu türleri bebek

Meme ucu türleri ve emzirme

Meme ucu türleri emzirmeyi etkilese de, bu konudaki tek belirleyici özellik değildir. Yaygın meme ucu türüne sahip kadınlar da emzirme sırasında veya süt üretiminde sorun yaşayabilir.

Emzirme döneminde, her kadın kendine özgü zorluklar yaşayacaktır. Bu nedenle, daima doktorunuza danışarak size uygun çözümleri bulmalısınız.

Birçok bebek, düz, şişmiş veya yalancı batık meme uçlarını kavramakta ve emmekte güçlük çekmektedir. Bu tür durumlar için meme ucunu çıkarmaya yardımcı olan cihazlar vardır.

Ancak bazı bebekler cihazı reddedebilir ve anneleri kendi elleriyle cihazın hareketini devam ettirmelidir.

Diğer yandan, normal fakat büyük meme ucu, bebeğin damağına sürtünerek tıkanmaya neden olabilir. Bu durumlarda, annenin görevi çok dikkatli olarak bebeğin tüm meme ucunu ağzına koymasını engellemektir.

İkinci derece batık meme ucu olan kadınlar emzirmede daha büyük sorunlar yaşar. Sütün hacmi, engeller nedeniyle azalarak çocuğun daha yoğun emmesine ve göğüste acıya yol açabilir.

Üçüncü düzey batık durumunda, emzirme imkansız olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.