Mozart Etkisi: Efsane Mi Gerçek Mi?

Mozart Etkisi: Efsane Mi Gerçek Mi?

Son Güncelleme: 29 Mayıs, 2018

Mozart Etkisi, Wolfgang Amadeus Mozart’ın insanlar ve bebekler için bir dizi faydalar sunan müzikler bestelediği şeklindeki teoridir.

Ancak bazılarının düşündüğünün aksine, Mozart Etkisi çocuklarda zekayı arttırmaz.

Mozart etkisi sadece bir efsanedir: Küçüklerin akılları üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

Yine de bu Avusturyalı besteci ve piyaniste ait besteleri dinlemesinin bebeğiniz için sağlayacağı diğer faydalarını bilmenizi istiyoruz.

Neden Mozart’ın müziği?

Wolfgang Amadeus Mozart, daha henüz 5 yaşındayken beste yapmaya başlayan son derece yetenekli bir çocuktu. Her şeyden önce kemanda ve klavyeye dayalı bazı enstrümanlarda yetenekliydi.

Kısa, ama verimli yaşamında (1756-1791) bu müzikal deha, 600’den fazla değerli eser yarattı.

Birkaç yıl boyunca yürütülen bilimsel çalışmalar, bestecinin eserlerine müzikal değerlerinin ötesinde ek nitelikler atfetmeye çalıştı. Böylece sayısız araştırmacı tarafından savunulan “bilimsel” bir teori olan Mozart Etkisi doğdu.

Bebeklerin uyarılmasında Mozart etkisi

1991 yılında bir uzmanın görüşlerini anlattığı kitabın yayınlanmasından sonra, soruşturmalar ve spekülasyonlar başladı. Nihayetinde müziğinin dakika başına vuruş sayısı, yüksek frekans ve diğer birçok özellik bakımından benzersiz olduğu sonucuna vardı.

Dolayısıyla, Mozart’ın müziğinin bebeklerin duygusal gelişimi için bir dizi olumlu uyaran oluşturduğunu açıklamak gerekmektedir.

kulaklıklı bebek

Mozart’ın besteleri ve özellikle de popüler K488 eseri (D Majördeki İki Piyano İçin Sonat) çocuğun yaşamının ilk birkaç ay ve yıllarında tedavi edici faydalar sağlamaktadır.

Mozart dinlemek, beynin çeşitli alanlarını aktive ederek cesaret, neşe, pozitifliği iletir ve genç yaştan itibaren müzik zevki uyandırmayı sağlar.

Sonuç:

Müzik gibi yüce bir şeyin çocukların zekasını veya IQ’sunu etkileyebileceği düşüncesiyle Mozart Etkisi korunmuştu.

İnsanların her yeni fikri bir metaya dönüştürmek zorunda hissetmeleri nedeniyle bu akım devam ettirilmiş olabilir. Mozart Efekti, adeta bir sarmaşık dalı gibi ilerledi ve Mozart’ın müziği birçok eve girdi.

Mozart etkisi – efsane mi yoksa gerçek mi?

Wolfgang Amadeus Mozart veya başka bir bestecinin müziğinin motor koordinasyondan sorumlu beyin alanlarını aktive ederek bebeklerde öğrenme sürecini kolaylaştırdığı fikri günümüzde doğru kabul edilmemektedir.

mavi gözlü güzel bebek

Zeki, sağlıklı ve mutlu bir bebek sahibi olmak istiyorsanız, onlarla olan ilişkinizi güçlendirin. Onlarla konuşup onlara şarkı söyleyin, oyunlarına katılın.

Onları dünyayı keşfetmek için bir yürüyüşe çıkarmanızı ve parlak renkler ile yeni nesneler ve oyuncaklar vermenizi öneririz.

Hikayeler okuyun, masallar uydurun, çocuğunuzu okşayıp öpün ve onları sevdiğinizi gösterin.

Bununla birlikte, yukarıda belirtilen yararları arttırmak için, uyurken ve dinlenirken, Mozart’ın eserlerini dinlemelerine izin verin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Campbell, D. (1999). Efecto Mozart. Ediciones Urano.
  • Ordoñez Morales, E., Sánchez Reinoso, J. S., Sánchez Maldonado, M. M., Romero Haro, C. E., & Bernal Iñiguez, J. D. (2011). Análisis del Efecto Mozart en el desarrollo intelectual de las personas adultas y niños. https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/8378
  • Mata Calderón, M. G., & Polanco Bravo, C. P. (2016). Efecto Mozart en Prematuros (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay). http://201.159.222.99/handle/datos/4999

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.