Oyun Oynadığında Çocuğunuzun Beyninde Neler Olur?

Oyun Oynadığında Çocuğunuzun Beyninde Neler Olur?

Son Güncelleme: 31 Mayıs, 2018

Eğer her oyun oynadığında çocuğunuzun beyninde olanları görme şansınız olsaydı, durmadan oyun oynamasını isterdiniz. Her ne kadar bazı ebeveynler oyun oynamanın faydalarına inanmasa da, bu aktivite beyinde bazı hormonal tepkilerin doğmasına yol açan son derece karmaşık bir aktivitedir. 
Çocuğunuz her oyun oynadığında, beyninde endorfin ve enkefalin gibi bazı kimyasallar salgılanır. Bu kimyasallar ise çocuğun nöronal tansiyonunu düşürmeye, kendini sakin ve mutlu hissetmesine yarar.
Bu kimyasallar aynı zamanda oyun oynama sırasında yaratıcı zekaya sahip olmanın da sebebidir.

Bu konuya bir de şöyle bakın: oyun oynamak en iyi aktivitedir, bir çocuğun hayatında öğrenmenin, eğitimin, macera ve eğlencenin kaynağıdır. 

Oyun oynamanın çocuklar için hem fiziksel, hem ruhsal hem de sosyal açıdan faydaları vardır. Çünkü oyun oynamak beyindeki kimyasalları aktive eder ve çeşitli faydalı hormonların salgılanmasını sağlar.

Çocuğunuz oyun oynadığında beyni ruh halini dengeleyen serotonin isimli bir hormonla dolar.

Bunun anlamı ise, oyun oynamanın stresi azaltması, çocukların ruhsal olarak sağlıklı olmasını sağlamasıdır. Oyun oynamak aynı zamanda çocuklarda konsantrasyonu ve hafızayı geliştiren, öğrenmeyi tetikleyen asetilkolin hormonu salgılanmasını da sağlar.

Aynı zamanda, salgılanan dopamin de çocuğun fiziksel aktivitelere motive olmasına, kaslarının oyuna tepki vermesine yardımcı olur. Bu kimyasal salgı aynı zamanda çocuğun hayal gücünü de uyarır ve fantastik hikayeler ve kişiler yaratmasını sağlar.

kumsalda oynayan çocuk

Çocuğunuzun beyni oyun oynayarak öğrenir

Bir çocuk oyun oynadığında beyni problem çözmeyi öğrenir ve sosyalleşmek için gerekli olan mekanizmaları geliştirir. Ve iki çocuğun birbirine bakarak gülümsemesi bunun için yeterlidir: hemen oyun oynamaya başlarlar.
Oyun oynamanın çocukların yaratıcılığını tetiklediği de kanıtlanmıştır. Çünkü oyun sırasında, o zamana kadar öğrendiklerini gözden geçirir ve düzenlerler.Oyun oynamanın bir başka faydası da, özellikle bir grup içerisinde oynarken, kurallar koymayı ve bunlara uymayı öğrenmektir.Çoğu genç yabancı dilleri şarkılar ve oyunlar aracılığıyla öğreniyor. Bu da “oyun oynamanın” çocukların öğrenmesinde ve gelişiminde ne kadar önemli olduğunun bir başka göstergesi.Bilimsel çalışmalar bir aktivitenin eğlenceli olması halinde beynin daha kolay öğrendiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden de çocuklar odalarını toplamayı, hatta başka bir dili konuşmayı onları eğlendiren oyunlarla daha kolay öğreniyorlar.
İspanyol Pediatri Derneği’ne göre, oyun oynamak çocuklarda psiko-motor becerilerini geliştirmenin yanında öğrenme, merak ve yaratıcılığı da tetikliyor.

Bir çocuk oyun oynadığında, bu, fiziksel, duygusal ve zeka açısından fayda sağlıyor. Bu yüzden de çocuk gelişimi uzmanları çocuklara yeni şeyleri sıkıcı yöntemler yerine oyun oynayarak öğretmeyi öneriyorlar.

su tabancası ve çocuk

Oyun oynamanın duygusal açıdan faydaları 

Oyun oynamak çocukların eğitimindeki en önemli konudur. Hatta özellikle, okul ve ev ödevlerinin verdiği stresin azaltılmasına yardımcı olur.

Belki de bu yüzden İspanyol psikolog ve yazar Rosa Jove çocuklarını sevgi ve saygıyla yetiştirmek isteyen ebeveynlere onların oyun oynamalarına izin vermelerini öneriyor.

Jove ayrıca, çocukların da aynı biz yetişkinler gibi strese girebileceğine dikkat çekiyor. Onların oyun oynamasına izin vermek evdeki ahengin de korunmasını sağlıyor. O yüzden çocuklar oyun oynadığında, tüm ev bundan faydalanıyor.

Yazar aynı zamanda altı yaş ve üzerindeki çocukların zaten iki saatten daha uzun süre oyun oynayamayacağını belirterek ebeveynlerin, çocuklarının bu keyif anlarına saygı duyması gerektiğini söylüyor.

Çocuklarınızın çok fazla stresli aktivitelere girmesinden kaçınmalısınız. Öğrenmenin en iyi yolu olan oyun oynamanın hem yetişkinler hem de çocuklar için faydalarını unutmamalısınız.

Hepsinden ötesi, oyun oynamak küçük çocukların iç dünyasını güçlendirmenin yanı sıra sosyal ilişkilerini geliştirmelerine de yardımcı olur.

Bu yüzden kendinize şunu sormalısınız: “Oyun oynadığında çocukların beyninde neler olur?”. Mucizeler! İşte bu en sade cevap.

İster oyuncak bebeklerle, ister topla oynuyor olsunlar, ister saklambaç oyununda yenilmiş ister hayal dünyalarında kaybolmuş olsunlar, oyun oynamak çocukların öğrenmesini, eğlenmesini, hayal kurmasını ve problem çözmesini sağlar.

Bu yüzden çocukların oyun oynamasına izin vermek son derece önemli.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.