Planlanmış Doğum Nedir?

Planlanmış Doğum Nedir?

Son Güncelleme: 25 Ekim, 2018

Planlanmış bir doğumu gerekli kılan pek çok neden olabilir. Bu yazıda göreceğimiz üzere, doğumu planlı olarak gerçekleştirmek hem annenin hem de bebeğin sağlığını koruma amacıyla yapılır.

Genel olarak doğum, zaman doğru olduğunda doğal olarak başlar. Serviks bebeğin gelişine hazırlanarak doldukça kasılmalar başlar. Bununla birlikte, bazı kadınların teşvik edilen veya planlı bir doğuma ihtiyacı olacaktır.

Bir anne adayı olarak, bu uygulama hakkında bilgi sahibi olmak ve planlı bir doğumun avantajlarını ve dezavantajlarını bilmek iyidir.

Planlanan doğumlar bir tıbbi uzman, sürecin başlangıcını tetiklemek için ilaç kullandığında gerçekleşir.

Bu amaçla oksitosin veya prostaglandin kullanılabilir. Seçim kadının serviksinin durumuna bağlı olacaktır.

Bu tip prosedür genellikle doğum doğal veya kendiliğinden gerçekleşmediğinde uygulanır.

Normal bir hamilelikte, doktorlar ancak gebeliğin 40. haftası sonunda bebek doğmamışsa doğumu teşvik ederler.

Bu durumlarda doktorlar kasılmaları tetiklemek ve doğum eylemini başlatmak için çeşitli tekniklere başvurabilirler.

Bununla birlikte, normal gebelik süresi henüz tamamlanmamış olsa da, doğumu uyarmanın gerekli olduğu bazı durumlar vardır.

Bu planlanan doğumu tetiklemek için tıbbi müdahale ihtiyacı, yüksek riskli gebeliklerde ortaya çıkar.

“Bu tip prosedür genellikle doğum doğal veya kendiliğinden gerçekleşmediğinde uygulanır.”

Bu tür planlı doğum, tüm sağlık personeli mevcut olduğu sürece anne ve bebek için en iyi anda ortaya çıkabilir.

Belirli bir tarih için planlanan zorunlu doğumlar, özel sağlık hizmetlerinde, kamu hastanelerinde olduğundan daha yaygındır.

doğuma hazırlanan doktor

Planlı bir doğum seçmenin nedenleri

Doktorların doğumu gerçekleştirmeye karar vermelerinin birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları:

  • Rahim içinde enfeksiyon riski olduğunda. Bu, bebek için tehlikelidir ve genellikle anneyi de riske sokar.
  • Annenin suyu geldiğinde. Doktorlar doğumun kendiliğinden başlayıp başlamayacağını görmek için bekleyecekler, ancak böyle olmazsa müdahale etmeye karar verebilirler.
  • Bebek çok büyük olduğunda. Bu durumda, pratisyen hekimler, anne ve çocuğa zarar verebilecek uzun ve acı verici bir doğumu önlemek için müdahalede bulunabilirler. Bu sadece vajinal doğum için geçerlidir.
  • Planlanmış vajinal doğumdan farklı olmasına rağmen, anne ve bebeğe zarar vermemek ve olası komplikasyonları önlemek için sezaryen de önceden planlanabilir.

Tıbbi pratisyenlerin doğumu başlatabilecek olmasının diğer nedenleri

Planlanan bir doğumun seçilmesinde en sık nedenler olan yukarıdaki vakalara ek olarak, doktorların iş gücü planlaması ve uyarlaması için ihtiyaç duyabilecekleri başka nedenler de vardır.

Daha sık görülen bazı faktörlere bir göz atalım:

  • Doğumu başlatmanın bir nedeni de, plasentanın doğru şekilde çalışmamasıdır. Bu preeklampsi olarak bilinir ve hem anne hem de bebeğin hayatını tehlikeye sokabilecek ciddi bir komplikasyondur. Preeklampsi, fetüsün kan akışını azaltır. Ayrıca arteriyel hipertansiyon, gestasyonel diyabet, konjestif kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlıklara da neden olabilir. Bunların hepsi anne ve bebeğin sağlığını ciddi risk altına sokmaktadır.
  • Doktorların planlanmış doğuma karar vermelerinin bir başka nedeni de bebeğin kalp hızında bir anormalliktir.
  • Amniyotik kese kırılmaz ve doğum kendiliğinden başlamazsa, doktorlar doğumu başlatabilir.
  • Rahimde çok az amniyotik sıvı kalmışsa sezeryan alternatifi olarak planlı doğum gerçekleştirilebilir.
doğum yapmak üzere kadın

Doğum nasıl teşvik edilir?

Doğum sürecini başlatmak için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan en uygun olanı, annenin serviksinin durumuna bağlı olarak belirlenir.

Rahim boynunu yumuşatmak ve bebek için yol açmak için genişletmek gerekir. Doktorlar bu süreci tetiklemek için hormon tedavisi reçete edebilir.

Diğer tıbbi prosedürler de serviksin hazırlanmasına yardımcı olabilir.

“Doğum sürecini başlatmak için çeşitli yöntemler var. Bunlardan hangisinin en uygun olduğu, annenin serviksinin durumuna bağlıdır. ”

Bu tamamlandığında, doğumu başlatmak için oksitosin hormonu kullanılır. Bu hormon intravenöz olarak verilir.

Bununla birlikte, tıbbi yardımla bile, serviksin doğum için hazırlanması için ve tamamen genişlemesi için 12 ila 24 saat gerekebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Parto inducido (induction of labour). Volume 58, No. 1, January/February 2013. American College of Nurse-Midwives. 1526-9523/09/$36.00 doi:10.1111/j.1542-2011.2012.00257.x.
  • WHO recommendations for induction of labour. World Health Organization. [Online] Avaiable at: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44531/9789241501156_eng.pdf;jsessionid=DA500E2B9D83C4B04C6C5D87CACED591?sequence=1
  • Mozurkewich, Ellen & Chilimigras, Julie & R Berman, Deborah & Perni, Uma & C Romero, Vivian & King, Valerie & Keeton, Kristie. (2011). Methods of induction of labour: A systematic review. BMC pregnancy and childbirth. 11. 84. 10.1186/1471-2393-11-84.
  • Talaulikar, Vikram & Arulkumaran, Sabaratnam. (2015). Induction of labour.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.