Bebeklerin Gözündeki Çapak Nasıl Temizlenir?

Bebeğinizin gözü, gün için de pek çok sebeple çapak üretebilir. Bunda endişelenilecek bir şey yoktur, önemli olan çapağı doğru şekilde temizlemektir. 
Bebeklerin Gözündeki Çapak Nasıl Temizlenir?

Son Güncelleme: 20 Ağustos, 2019

Bebeklerin gözündeki çapak ile nasıl başa çıkacağınızı bilmeniz çok önemlidir. Bu sayede daha büyük komplikasyonlar olmasını önler ve bebeğinizin gözlerinin temiz olmasını sağlayarak göz sağlığını korumuş olursunuz.

Bebekler, uyurken gözlerini uzun süre kapalı tuttuğundan dolayı gözyaşı bezlerinde salgı biriktiği için, uyandıklarında gözlerinde çapak olması normal bir durumdur. Bununla beraber, bebeklerin gözündeki çapak oluşumunun başka sebepleri de olabilir.

Bebeklerin gözündeki çapak nedir?

Çapak, göz kapağı ve gözyaşı bezinde meydana gelen ince bir salgıdır. Bazen bu salgı normalden daha fazla salgılanır ve bebeklerin gözlerini normal bir şekilde açmasına engel olur. Bu salgı, genellikle sarı ya da beyazımsı bir renktedir.

Çapağın sebepleri

Bebeklerin gözündeki çapak, pek çok sebepten meydana gelebilir. Bu sebeplerin en yaygın olanları şöyledir:

  • Göz kırpmadığımız zamanlarda gözyaşı birikir ve boşaltım deliklerinden çıkamaz.
  • Bebeklerin gözlerini kapalı tutma süreleri uzundur. Bu yüzden, yeterli miktarda sıvı buharlaşmaz ve bu da salgı oluşmasına sebep olur.
  • Eğer bebeğinizin gözünde çok fazla çapak oluyorsa, gözyaşı kanalları tıkandığı için boşaltım yapılamıyor olabilir.
  • Konjonktiva yani göz kapaklarının iç yüzeyi ile sklera arasındaki zar, iltihaplanmış olabilir. Alerji ve yabancı maddeler de buna sebep olabilir.
bebek gözü

Bebeğinizin gözündeki çapağı temizleme yolları

Bebeğinizin sağlığını korumak ve enfeksiyon kapmasını önlemek için, gözündeki çapağı temizlemenin doğru yollarını öğrenmeniz gerekir. İşte sizin için birkaç ipucu:

  • Bebeğinizin gözünü elinizle ya da kuru bir malzemeyle temizlememeniz gerekir.
  • Gazlı bezi, fizyolojik tuzlu suyla ıslatarak kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun gözünü, gözyaşı kanalından gözün dışına doğru silin. Tersini asla yapmayın.
  • Eğer çocuğunuzun gözleri fazla salgıdan dolayı yapışmışsa ve açılmıyorsa, göz için uygun olan tuzlu su solüsyonu ile nemlendirin. Daha sonra gazlı bezi uygulayın.
  • Bir gözdeki enfeksiyonun diğerine taşınmaması için aynı gazlı bezi iki göze de uygulamamanız çok önemlidir.
  • Bebeklerin gözünü temizlemek için özel olarak üretilmiş ıslak mendiller kullanmak da başka bir seçenektir.
  • Bir uzman tarafından önerilmediği takdirde göz damlası kullanmayın.
  • Göz temizliği günde iki kez yapılmalıdır: Çocuklar sabah uyandığında gözleri daha fazla salgı üretmiş olacağı için ilki uyanır uyanmaz, diğeri de banyodan sonra olmalıdır.

Gözyaşı kanallarının tıkanmasından dolayı oluşan çapak

Yeni doğan bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanması sıkça görülen bir durumdur. Ayrıca, bu durum, nazolakrimal kanal (burun gözyaşı kanalı) darlığı olarak da bilinmektedir. Tıkanmadan dolayı gözyaşları olması gerektiği gibi akmaz ve bu yüzden de sarı, beyaz ya da yeşilimsi bir salgı oluşur ve çapağa dönüşür.

Bu durum, mukoza yani sümüksü zar katmanlarının gözeneklerinin kısmen ya da tamamen açılmamasından kaynaklanır. Bebeğinizin gözünde bu durumdan dolayı meydana gelen çapağı temizlemek için yukarıdaki tavsiyeleri dikkatlice uygulamalısınız.

Ayrıca, bebeğinizin gözünün burnuna yakın olan iç köşesine nazikçe masaj da yapabilirsiniz. Bu sayede, gözenekleri tıkanan mukozayı harekete geçirerek gözyaşı boşaltımının yapılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu durum geçicidir ve muhtemelen sadece bebeğiniz bir yaşına gelene kadar bir sorun olacaktır. Eğer salgı devam ederse, mutlaka bir uzmana danışın.

“Bebeğinizin gözünü elinizle ya da kuru bir malzemeyle temizlememeniz gerekir”

Göz nezlesinden kaynaklanan çapak

Göz nezlesi, konjonktiva yani göz kapaklarının iç yüzeyi ile sklera arasındaki zarın iltihaplanmasından dolayı fazla salgı üretilmesine sebep olur, bu salgı da çapağa dönüşür.

uyuyan bebek

Bebeklerde göz nezlesinin belirtileri

Eğer bebeğinizin göz kapakları birbirine yapışmış gibi kapalıysa, kızarıksa ve bu duruma bir de salgı ve şişlik eşlik ediyorsa bebeğiniz göz nezlesi olmuş olabilir

Göz nezlesinin sebepleri

Bebeklerde göz nezlesine yol açan birkaç faktör vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Virüs: Bu, göz nezlesinin en yaygın sebebidir. Bu durumda, kızarıklık, şişlik ve çapak oluşumda gözle görülür bir artışa ek olarak grip de olabilir.
  • Bakteri: Göz nezlesine sebep olan bakteriler streptokok ve stafilokoksal bakterilerdir. Bu durum, kalın ve sarımsı bir akıntı halinde ortaya çıkar. Göz kapakları şişer ve bebek uyanık olduğunda dahi gözleri kapalı kalır.
  • Yeni doğan bebekler için göz damlası: Bu durum, kimyasal göz nezlesi olarak da bilinir. Yeni doğan bebeklere, enfefksiyonları önlemesi için verilen göz damlaları bazen tahrişe ve göz nezlesine sebep olabilir.
  • Alerjenler: Bu durum, bir yaşından küçük bebeklerde nadir olarak görülür. Eğer çocuğunuzun gözleri kızarmış ve sulanmışsa ve de çocuğunuz gözlerini sık sık kaşıyorsa, muhtemelen toz, polen ya da duman gibi bir maddeye karşı alerjik reaksiyon göstermektedir.

Sonuç olarak, bebeğinizin bu maddelerle temas etmesine engel olmanız gerekir. Buna ek olarak, bebeğinizin gözünü tahriş etmeden doğru şekilde temizlemek için yukarıda bahsedilen tavsiyeleri uygulamanızı öneririz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.