Perthes Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Perthes hastalığı özellikle 3 ile 12 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Genelde herhangi bir şeye neden olmaz fakat yine de düzgün bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Perthes Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 05 Kasım, 2019

Legg-Calvé-Perthes hastalığı da denen Perthes hastalığı, çocukların kalça eklemini etkileyen bir hastalıktır.

Perthes hastalığı 3 ile 12 yaş arasında görülebilir ve erkek çocuklarda daha yaygındır. Hatta hastaların %80’i erkektir.

Buna ek olarak, her 10 vakadan 1’inde kalçanın her iki tarafında da lezyonlara rastlanır. Fakat lezyonlar aynı anda ortaya çıkmaz.

Etkilenen kısım, femur başı ya da uyluk kemiği başı da denilen kısımdır. Ne zaman meydana geldiği ve vücudun tepkisine bağlı olarak, hastalığın herhangi bir sonucu olabilir de olmayabilir de.

Hastalık 8 yaşından sonra meydana gelirse, şekil bozukluğu ya da artroza yol açabilir.

Perthes Hastalığına Neden Olan Durumlar

Hastalığın kökeni hala tam olarak bilinememektedir. Fakat yine de bu hastalık belirli faktörlerle ilişkilidir:

  • Eklem zarı yangısı atlatmış olmak. Çoğu insan bunun hastalığı en fazla tetikleyen durumlardan biri olduğunu belirtiyor. Böyle bir beyanın nedeni eklem içinde hissedilen baskılardır. Kalçadaki geçici eklem zarı yangısının aksine, bu rahatsızlık daha uzun süre kendini gösterir.
  • Bölgede yinelenen ufak yaralanmalar. Daha fazla şiddet içeren oyunlar, bu rahatsızlığın erkeklerde kadınlara kıyasla neden daha çok görüldüğünü açıklıyordur diye düşünüyoruz.
  • Bünyesel faktörler. Bunlar boy, kilo ve kemik yoğunluğundaki olgunluk ile ilişkili faktörlerdir. Perthes hastalığı ile ilgili en güçlü teorilerden biri de bu bünyesel faktörlerin etkisidir.
  • Genetik faktörler. Bu konuda çok fazla vaka görülmediği için genetik faktörlerin etkisi ile ilgili detaylı bir yorumda bulunulması mümkün değildir.
  • Çevresel faktörler. Bu hastalık genelde beslenme eksikliği olan çocuklarda görülür. Ayrıca ailede sigara içen kişiler varsa, bu da Perthes hastalığını tetikleyebilir.

Perthes hastalığının önlenmesi neredeyse imkansızdır. Yalnızca fark edildiğinde tedavi edilebilir.

Perthes hastalığı tedavisi

Perthes Hastalığı Belirtileri

Bir doktor bu hastalığın teşhisini aşağıdaki belirtileri gözlemleyerek koyabilir:

  • Etkilenen bölgede enflamasyon
  • Genellikle hafif biçimde kasık, diz ya da kalçada hissedilen ağrı
  • Ağrı çekilen zamanlarda, özellikle de geceleri orta şiddetli topallama
  • Kalçada hareket güçlüğü

Fakat bu saydıklarımıza rağmen Perthes hastalığı bariz belirtileri olan bir hastalık değildir. Genellikle, teşhis aşamasına gelindiğinde hastalık çoktan ilerlemiş olur. İlerleme ve yenilenme süreci başlamıştır.

Perthes Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Diğer hastalıklarda olduğu gibi, Perthes hastalığının tedavisinde de ağrıların azaltılması, hareket kolaylığının sağlanması, kemiklerin korunması ve diğer belirtilerin hafifletilmesi gibi hedefler konur.

X-ray ya da MRI çekildikten sonra, doktor almanız gereken önlemlerden bahseder.

İlk alınacak önlemlerden biri muhtemelen aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmak olacaktır. Bunun nedeni ağrıyı kötüleştirecek darbe ve ani hareketlerin önüne geçmektir.

“Ne zaman meydana geldiği ve vücudun tepkisine bağlı olarak, hastalığın herhangi bir sonucu olabilir de olmayabilir de.”

Ardından doktorunuz ağrıların azaltılmasına yardımcı olur. Bunu ağrı kesiciler ya da anti-enflamatuvar ilaçlarla sağlayabilirler.

Yaklaştırıcı kasların kasılmasından dolayı acının çok yoğun bir şekilde hissedildiği durumlarda, başka önlemlerin alınması da gerekebilir.

Bazı durumlarda çocukların hastaneye gitmesi gerekebilir. Hastanede bacakların ayrı durması için bir çekme sistemi kullanılır. Ayrıca hastaya kas gevşetici verilir. Fizik tedavi uygulanması da tercih edilebilir.

Fizik tedavi yapılan çocuk

Cerrahi Müdahale Gerekli Mi?

Bazı durumlarda hastanın ameliyat olması gerekebilir. Bu iki duruma bağlıdır:

  • Kalçada etkilenen bölge
  • Çocuğun vücudundaki yenilenme kapasitesi

Eğer hastalık uyluk başının yanında görülüyorsa doktorlar mekanik eksikliğin önüne geçmek için ameliyat yapabilirler. Bu sayede çocuk daha hızlı iyileşir.

Kalçanın bu tarafı çocuklarda vücut ağırlığının çok büyük bir kısmını destekler. Eğer bahsedilen bölge deforme olursa, bu durum ciddi sonuçlar doğurabilir.

Rahatsız edici bir hastalık olmasına rağmen, Perthes hastalığının tedavisi bulunuyor. Bundan dolayı; hemen tedaviye geçilmesi önerilir. Doğru tedavi ile çocuğun gelecekte hareket açısından sıkıntı yaşamasının önüne geçilebilir.

Yapacağınız en iyi şey, başka belirtiler de ortaya çıkmadan doktorunuza başvurmaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.