Çocuklarda Koroidal Efüzyonlar ve Görülme Nedenleri

Çocuklarda koroidal efüzyonlar farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Çoğunlukla herhangi bir yan etki bırakmadan bir hafta içinde kaybolurlar. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Çocuklarda Koroidal Efüzyonlar ve Görülme Nedenleri

Son Güncelleme: 27 Haziran, 2019

Subkonjunktival kanama olarak da adlandırılan bu durumun ana karakteristik özelliği gözde kırmızı kan lekesidir. Bu yazıda, çocuklarda koroidal efüzyonlar ile karşılaşmanız durumunda ne yapacağınızı anlatacağız.

Koroidal efüzyon nedir?

Koroidal efüzyonlardan bahsetmeden önce gözlerin nasıl çalıştığını, özellikle de konjonktivayı (gözyaşlarının geldiği yer) anlamak önemlidir. Konjonktiva gözleri kaplayan zarlardır ve asıl işi onları korumak ve yağlamaktır.

Koroidal efüzyonlar, gözün içindeki bir kan damarının patlamasıyla ortaya çıkar. Gördüğünüz kan lekesi gözün konjonktiva bölümü içerisinde yer alır. Ancak korneal limbusu geçmez.

Bu durumu önlemek için atabileceğiniz bir adım yoktur. Ancak onları tetikleyebilecek birkaç farklı şey vardır. Koroidal efüzyonların ana nedeni göz tansiyonundaki artıştır. Ayrıca çocuklar kaza geçirdiğinde veya gözlerine birşey çarptığında da görülebilir.

çocuk gözü

Gözdeki bu kan lekelerinin diğer nedenleri:

  • Güçlü öksürük veya hapşırma
  • Gözleri sert bir şekilde ovuşturma
  • Göze bir nesne sokma
  • Yüksek tansiyon
  • Diyabet (Şeker hastalığı)
  • Kanın pıhtılaşma düzenini değiştiren belirli bazı ilaçları kullanıyor olmak
  • Hematolojik hastalıklar

Çocuğum için koroidal efüzyondan dolayı endişelenmeli miyim?

Kan lekesi küçükse ve düşme veya bir kazadan sonra ortaya çıktıysa, genellikle bir veya iki gün içinde kaybolur.

Ancak büyük bir noktaysa veya tekrar tekrar meydana geliyorsa bir doktora gitmelisiniz. Bu şekilde kesin tanı konulabilir. Doktorunuz size en iyi tedaviyi sunacaktır.

Çoğunlukla çocuklardaki göz kanamaları tehlikeli değildir ve tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Genellikle bir hafta içinde herhangi bir yan etki veya ağrı olmadan kaybolurlar.

Ancak çocuğunuzun kaşıntılı veya sulu göz gibi başka semptomları da varsa, onu bir göz doktoruna götürmeniz gerekebilir. Ek olarak, çocuğunuzun gözlerinin iyi göremediği durumlarda da onu bir doktora götürmelisiniz.

Çocuğunuzun gözlerini koruyun

Göz yaralanmaları düşündüğünüzden daha yaygındır. Çünkü bu alan çok hassastır. Kazalarda ve yaralanmalarda kolay hedeftir. Doğru oyuncaklarla oynamamak, evde yeterli güvenlik önlemlerinin olmaması, çocukların belirli araçlara veya nesnelere erişiminin olması veya yetişkinler tarafından düzgün bir şekilde denetlenmemeleri gibi etkenler koroidal efüzyonlara yol açabilir.

Bununla birlikte çocuklar dikkatlice ebeveynleriyle birlikte veya onların gözetiminde oyun oynarken bile bu kazalar meydana gelebilir. Ev kazaları ve diğer kazalar herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Peki göz yaralanmalarından kaçınmak mümkün müdür? Tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak bazı önlemler alınabilir. İşte bazı ipuçları:

  • Çocukların ulaşabilecekleri yerlere keskin veya tehlikeli nesneler bırakmayın. Örneğin bu nesneleri masanın üzerinde, tezgahın kenarında veya yerde bırakmayın.
  • Spor yaparlarken güneş gözlüğü veya koruyucu gözlük kullanmalarını sağlayın.
  • Yaşlarına uygun oyuncaklar verin. Ayrıca silah gibi, bir şeyler fırlatan oyuncakları satın almayın.
  • Evinize güvenlik bariyerleri veya kilitler yerleştirin. Böylece çocuğunuzun merdivenlerden düşmesini ve mobilyalara kafasını vurmasını önlemiş olursunuz.
göz damlası

Sonuç

Çocuklarda koroidal efüzyonlar çok yaygındır ve farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle ortaya çıktıklarında paniğe kapılmayın. Ek olarak, çocuğunuza aspirin gibi kanamaya neden olabilecek ilaçlar vermeyin.

Çocuğunuzun tehlikeli faaliyetler yapmadığından emin olun. Ayrıca, hem gece hem de gündüz yeterince uyuduğundan emin olun. Çocuğunuzun gözlerini çok fazla ovaladığını fark ederseniz, onları bir bandajla örtün. Bandajın daha uzun süre gözünde kalmasını sağlamak amacıyla korsancılık oynayabilirsiniz.

Son olarak, çocuğunuzun gözlerinde sık sık kan lekeleri meydana geliyorsa, acı hissediyor veya iyi göremiyorsa onu hemen bir doktora götürün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.