Dikkat: Bebeğinizin Sünnet Derisini Geri Çekmekten Kaçının

Dikkat: Bebeğinizin Sünnet Derisini Geri Çekmekten Kaçının

Son Güncelleme: 14 Temmuz, 2018

Birçok doktor ve sağlık uzmanı, en kısa sürede bebeğin sünnet derisini geri çekmeyi tercih eder. Bu hareket, maksimum direnç elde edilene kadar cildi çekmekten ibarettir.

Bu durum, acıya, kanamaya ve kuvvetli sürtünmeye neden olabilir. Ancak bazı doktorlar, bunun daha sonra görülebilecek muhtemel problemleri önleyeceğine inanırlar.

Bazı uzmanlar bunun, çocuk için biraz rahatsız edici bir durum olmasına rağmen, daha sonra oluşması muhtemel daha büyük sorunları önlediğini düşünmektedir. Örneğin, cildin doğal olarak geri çekilemediği durumlarda yapılması gereken ameliyatı önleyecektir.

Ayrıca bunun, çocuk iyileştikten sonra gelişimine bir etkisi olmayacağına inanırlar.

Sünnet derisi ve olası fimozis konusu, oğlunun doğumundan sonraki ilk birkaç günde bir annenin hayatını zorlaştırabilir.

Uzun zamandır, bu durum bir sorun haline gelene kadar çözülemedi, ancak son zamanlarda bazı yeni uygulamalar geliştirildi.

Bebeğin sünnet derisini geri çekmenin ilk aşamada nasıl bir etkisi olur?

annesiyle uyuyan bebek

Çocuk doktoru JM Garat’ın “sünnet derisinin muhafazakar yöntemlerle yönetimi” adlı bir makalesine göre, her şey çocuğun evrimine bağlıdır.

Deneyimlerine göre, çocukların sadece %4’ünün sünnet derisi geri çekilmelidir. Diğerleri için ise, 5 yaşına kadar (%92) beklenmelidir.

Bazı çocuk doktorları, 2 ila 3 yaş arasında artık geri çekilmenin geciktiğinden endişe duyar. Bu durum, onların erken fimozis teşhisi koymasına yol açar.

Garat’ın araştırmasına göre, çocukların %50’sinin sünnet derisi 12 aylıkken geri çekilebilir. Bu durum 2 yaşında yaklaşık %75 ve 3 yaşında ise yaklaşık %90 oranında görülür.

Tüm vakaların aynı olmadığını iyi anlamalıyız. Beklemek ve nasıl geliştiklerini görmek önemlidir.

Örneğin, çocukların %4’ünün sünnet derisinin doğumdan itibaren geri çekebildiği göz önünde bulundurulduğunda, onu bir doktorun zorlamasında bir sakınca yoktur.

Çocukların %90’ında ise 5 yaşına kadar beklenmesi gerektiğini düşünecek olursak, bu durumu erken ele almak konusunda bazı kaygılar yükselir.

Tartışmanın her iki tarafı da kendisinin haklı olduğuna inanır. Ancak, kendiliğinden evrim en iyi seçenek olarak görünmektedir.

Sabırlı olun, bölgeyi temiz tutun ve doğru zamanı bekleyin; bu herkes için en uygun olanıdır.

Bu nedenle, doktorların ve hemşirelerin bebeğin penisine herhangi bir şey yapmaması önerilir.

Sünnet derisi geri çekilme süreci

uyuyan bebek

1996 yılında Japon çocukları üzerinde yapılan bir araştırma, vücudun süreci başından itibaren üstlenmeye hazır olduğunu göstermektedir.

Doğumdan itibaren olası fimozis durumunu önlemek için penisin cildi gelişmeye başlar.

Buna rağmen, penis başının korunmasını sağlamak ve olası enfeksiyonları önlemek için bir tabaka kalır.

Hepimizin bildiği gibi, penis başının doğal koruması olmadan bırakılması ve idrar veya dışkı ile teması enfeksiyona yol açabilir. Bu yüzden cildin kolayca geri çekilmesini önlemek için oldukça sıkı halkalar bulunur.

Sonuç olarak deriyi hareket ettirmek, ancak yaralanmalara neden olabilecek güçlü bir çekme ile mümkün olur. Bu yüzden fizyolojik olarak, sünnet derisi geri çekilmesi ancak çocuk hazır olduğunda gerçekleşir.

Daha önce bahsettiğimiz çalışmaya göre, çocukların %40’ı bir yaşındayken bu halkayı korur. Ancak büyümeyle birlikte halka incelmeye başlar.

Penis başıyla deri arasında yapışıklıklar da görülebilir. Bunun ortadan kalkması zaman alabilir ve zorla ayırmaya çalışılmamalıdır.

Çocukların yaklaşık %73’ünde 6 ila 7 yaş arasında hala belirli bazı yapışıklıklar görülebilir. Ancak, bu vakalar fimosis olarak kabul edilmez. Bunlar zamanla ortadan kalkacaktır.

Yapabileceğiniz en iyi şey, çocuğunuz her banyo yaptığında, deriyi kademe kademe geri çekmektir. Bunu aşırıya kaçmadan yavaşça yapın.

Bazı çocuklarda az, bazı çocuklarda ise süreci engelleyebilecek türden fazlaca yapışıklık görülebilir. Ama yine de, ameliyata karar vermeden önce uzunca bir süre bekleyip görmek de mümkündür.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.