Doğum Sonrası Dikişlerin Bakımını Nasıl Yapabilirsiniz?

Doğumda sezaryen ya da epizyotomi uygulandığı durumlarda, doğum sonrası toparlanma, dikişlerin iyileşmesini de içerir. Peki doğum sonrasında, dikişlerin bakımı uygun bir şekilde nasıl yapılır? Cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Doğum Sonrası Dikişlerin Bakımını Nasıl Yapabilirsiniz?

Son Güncelleme: 04 Şubat, 2019

İster sezaryen ister epizyotomi ile doğum yapmış olun, doğum sonrası dikişler için iyileşme süreci çok önemlidir; çünkü dikişlerin daha hızlı iyileşmesini sağlar ve olası enfeksiyonları da önler. Aşağıdaki makalede doğum sonrası dikişler için gerekli bakım ile ilgili size daha fazla bilgi vereceğiz.

Doğum Sonrası Dikişlerin Bakımı: Sezaryen Doğum

Sezaryen yöntemi ile doğum yapmış bir annenin iyileşmesi, çocuğunu normal doğum ile doğurmuş bir annenin iyileşmesinden daha yavaş olabilir.

Sezaryenin meydana getirdiği rahatsızlık ya da acıya ek olarak, bu prosedüre dahil edilen dikişlere de dikkat etmeniz gerekir. Bu aşamayı en iyi şekilde atlatmanız için dikkate alabileceğiniz bazı ipuçları şu şekildedir:

1. Kısa süren duşlar alın

  • Sezaryen dikişlere sahip olduğunuz günlerde, bir küvette banyo yapamaz ya da jakuzi gibi suyun altına gireceğiniz banyolara giremezsiniz.
  • Kendinizi temizlemek için kısa bir duş almanız ve eğer dikişlerinizin üzerinde bandaj yoksa, yaralı bölgeyi suyla ve nötr bir sabunla temizlemeniz gerekir.
  • Ayrıca doktorunuz size, özel bir antiseptik sabun kullanmanız için bir reçete de verebilir.

2. Yaranın “nefes almasına” izin verin

Hastanede sürdüğünüz pansuman ya da bandajın, dikişlerin iç çamaşırlarınıza ya da çarşaflarınıza sürtünmeyi önlediği ve ağrıyı azalttığı doğru olsa da, yaranın nefes alması da gerekir.

Bunu yapmak için bandajları çıkarmanız ve yarayı bir süre açıkta bırakmanız gerekir. Ancak bunu yaparken çok dikkatli olun ve yaralı bölge açıkken emzirmediğinizden ya da eşinizle birlikte uyumadığınızdan emin olun. Bunun yanı sıra, herhangi bir unsur ile olan temasınızı da en aza indirin.

sezaryen doğum

3. Sıkı giysiler giymeyin

Pamuklu iç çamaşırların yanı sıra, hala dikişleriniz varken, dar pantolonlar ya da fermuarlı hiçbir şey giyemezsiniz. Bunun yanında, dikişlerin açılmasını önlemek ya da kendinize zarar vermemek için ani hareketler yapmamanızı ya da fiziksel anlamda kendinizi çok zorlamamanızı öneririz.

Bu aşamada bazı işlemlerin gerçekleştirilmesi zor olabilir. Örneğin; yataktan kalkmak için vücudunuzu kenara doğru itin, yavaş bir şekilde ayaklarınızı indirin ve kalkmadan önce karnınıza bir yastık koyun.

Doğum Sonrası Dikişlerin İyileşmesi: Epizyotomi

Vajinal ya da normal doğum sırasında, bacak arasındaki perineum bölgesine (vulva ve anüs arasındaki bölge) bir kesik atmak, bazen bebeğin problemsiz bir şekilde dışarı çıkabilmesini sağlamak ve böylece bölgenin yırtılmasını engellemek için gerekli olabilir.

Daha sonra bu kesiğe, kendi başına “düşmelerine” ve yeniden emilmelerine neden olan sentetik bir malzeme kullanılarak dikiş atılır. Bu işlem için, doktorunuz tarafından yaklaşık 10 gün içinde alınacak olan, daha kalın bir malzeme de kullanılabilir.

Bu prosedür, bebek doğduktan sonra iyileşmesi gereken bir yara haline gelen, epizyotomi olarak bilinir. Epizyotominin iyi bir şekilde iyileşiyor olduğundan emin olmak için yaraya dikkat etmek zorunludur.

“Doğum sonrası dikişler için bakım yapma süreci çok önemlidir; çünkü dikişlerin daha hızlı iyileşmesini sağlar ve enfeksiyonları önler.”

Anne henüz hastanedeyken onunla sağlık personeli ilgilenir; ancak taburcu olduğu zaman, bu bakımı evde tek başına ya da eşinin de yardımı ile yapmak zorundadır. Doğum sonrası iyileşme için akılda tutulması gereken bazı ipuçları şu şekilde sıralanabilir:

1. Dikişli alanı temiz ve kuru tutun

Her tuvalete gittiğinizde, yaralı bölgeyi temiz suyla iyice yıkamalısınız. Geride herhangi bir iplik bırakmayan bir havlu kullanarak, yumuşak okşama hareketleri ile bölgeyi kurutmayı unutmayın. Ayrıca bazı kadınlar, bölgeyi soğuk olarak ayarlanmış bir saç kurutma makinesiyle kuruturlar.

doğum sonrası dikişler

2. Su ve tuzla yıkayın

Bazı doktorlar iyileşmeyi hızlandırmak için bunu önermektedir. Tabii ki, su ılık olmalıdır ve çok fazla tuz dökmeniz gerekmez; hatta bir avuç tuz yeterli olacaktır. İşiniz bittiğinde dikişli bölgeyi iyice kurutmayı unutmayın.

3. Özel bandaj kullanın

İlk adım olarak, iç çamaşırınız pamuklu bir malzemeden yapılmış olmalıdır ve sizi sıkmamalı, biraz gevşek olmalıdır. Gece uyurken, yaranın nem tutmasını önlemek için fazla bandajların çıkarılması önerilir.

Buna karşılık eczaneler, alanın nefes almasını sağlayan ve dikişlerin yapışmasını önleyen özel ambalajlar satar. Özet olarak, doğumun sezaryen ile mi yoksa bir epizyotomi ile mi yapılması gerektiğine bakılmaksızın, dikişlerdeki enfeksiyonlardan kaçınmak çok önemlidir.

Doğum uzmanınız, iyileşme sürecini hızlandırmak ve olası komplikasyonları en aza indirmek için en uygun tedavi planı ile ilgili size mutlaka bilgi verecektir. Doktorunuzun söylediklerini çok dikkatli bir şekilde takip etmeye çalışın. Sonucunda her şey mükemmel bir şekilde sonuçlanacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.