Doğumdan Sonraki İlk Regl

Doğumdan Sonraki İlk Regl

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2018

Doğumdan sonra ilk reglinizi oldunuz mu? Doğumdan sonraki ilk regliniz her zamanki beklenen zamanda ve şekilde olmayabilir. Doğum yaptıktan sonra tecrübe edeceğiniz ilk regliniz hakkında her şeyi size anlatacağız.

Çocuk doğurduktan sonra normal hayata dönmeniz zor bir görevdir. Vücudunuz yüksek derecede basınca, değişime, efora ve acıya maruz kalmıştır ve normale dönmesi için zaman gerekmektedir. Aynı şey menstrüel döngü için de geçerlidir.

Hamile kaldığınızda bir nevi bütün bedeninize hamile olduğunuzu bildirmek için hormonlar salgılanır. Doğumu gerçekleştirdikten sonra da, bedeninizin sizin artık hamile olmadığınızı bilmesi için benzer bir dönem gereklidir.

Normal dönem başarılı bir şekilde gelecektir ancak biraz zaman vermek ve sabırlı olmak gerekir. Duyduğunuz ya da okuduğunuz her şey sizin başınıza gelmeyebilir, bu bir şeylerin kötü gittiği anlamına gelmez. Aslında bedeninizin gidişatına ve iyileşme sürecine saygı göstermeniz gerekir. 

Doğum yaptıktan sonra menstrüel döngüye ne olur?

Vücut doğumdan bir süre sonra ilk zamanki haline geri dönecektir. Menstrüel döngüye sebep olan ve döngüyü yöneten hormonlar başta vücut tarafından minimum düzeyde tutulur; çünkü vücut bu süre boyunca anne sütü üretimini sağlayan ve düzenleyen hormonları üretmekle meşguldür.

Prolaktin hormonu anne sütü üretiminde büyük rol oynar, çünkü süt üretiminden sorumlu hormondur ve süt üretimini tetikler niteliktedir. İşte yine aynı hormon, yumurtalıkta oluşacak menstrüel döngünün tekrar başlamasını da engellemektedir.

iki elini göbek deliğinin üzerine koymuş kadın

Fiziksel boyutta, doğumdan sonra oluşan bu “karantina” dönemi bütün organların doğum öncesi olduğu koşullara döndüğü döneme denmektedir. Bu dönem boyunca, vücuttaki organlar doğumdan önceki hale dönerken menstrüel döngüye bir süre ara verilir, yani regl olmayacağınız bir dönem yaşarsınız.

Doğumdan sonra ilk regl ne zaman oluşur?

Bilinmesi gereken önemli bir şey vardır ki o da doğumdan sonraki ilk reglin kesin bir tarihi olmadığıdır. Her kadın farklıdır ve dokuz ay on gün gibi kesin zaman aralıkları yoktur.

Ancak anlaşıldığı üzere, bebeğiniz anne sütüyle beslendiği sürece regl olma süresi bir süre daha ertelenecektir. Bu, vücut süt üretirken regl olamayacağınız anlamına kesinlikle gelmez; ancak genelde ilk regl bebeğin anne sütüyle beslenmesini kesmesinin ardından gerçekleşecektir.

Yani, yapılan genel gözlemlere göre, eğer anne çocuğunu sütle beslemeyi doğumdan 7-8 hafta sonra durdurursa, menstrüel döngü eski haline dönmektedir. Ancak çocuğunu anne sütüyle beslemeye devam eden anneler üç ay geçse dahi regl olmamaya devam edebilirler.

Doğumdan sonraki ilk regl

Doğumu yaptığınız ilk zamanlarda, bundan kaynaklanan bir kan kaybı oluşabilir ve vaijadan kan gelebilir. Bu regl veya menstrüel döngüden kaynaklı bir şey değildir. Bu doğum sonrası, postpartum da denilen dönemde olan normal bir kanamadır ve lokiya olarak bilinir. Bu kanamanın sebebi plasentayı uzaklaştırmak, servikal mukusu ve salgıyı vücuttan uzaklaştırmaktır.

Doğumdan sonra yaşadığınız ilk regl, büyük ihtimal daha önce yaşadığınız regllere benzemeyecektir. Vücudunuz müthiş bir değişime uğramıştır ve bunun ardından reglinizin size daha fazla acı çektirmesi ve akıntının kestirilemez ve düzensiz olması muhtemeldir.  Rahatlayın, bunları yaşamanız gayet normal ve sağlıklıdır.

bebeğini emziren kadın

Doğumdan sonra ilk regle dair değişik bir bilgi ise, bu reglin ovulasyonsuz yani yumurtlama olmadan gerçekleşebilmesinin hiç de anormal olmamasıdır. Bu sebeple birçok kadın bir daha hamile kalamayacakları fikrine kapılabilmektedirler.

Ancak, ilk reglle yumurtanın oluştuğunu ya da oluşmadığını nasıl anlayabiliriz?Aslında bunu kolay bir biçimde anlayamayız. Uzmanlar yine de olası bir cinsel birleşme olduğu zaman ihtiyatlı olunmasını önerirler.  

Adet görmek anne sütüyle beslenmeyi etkiler mi?

Hayır, adet görmek anne sütüyle beslenmeyi etkilemez. Hem anne sütüyle bebeğinizi beslemeye devam edebilir hem de eskisi gibi regl olmaya devam edebilirsiniz, üstelik süt miktarında herhangi bir değişiklik olmadan. En fazla, regl sırasında süt miktarında hafif bir azalma gözlenebilir ancak bu değişim çok büyük miktarlarda olmayacaktır.

Tabii, eğer bu anlatılan sebeplerden dolayı sütünüzde bir azalma oluyor ve hatta çocuğunuzun beslenmesi sekteye uğruyorsa, rahatlıkla doktorunuza gidebilirsiniz. Size bu durumda ne yapmanız gerektiğini, çocuğunuz ve sizin için neyin en iyisi olacağı hakkında bilgi verecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ramos, A; Rodríguez, F; Jordán, M. Cuidados en el puerperio normal. Intervenciones en el embarazo, parto y puerperio Tema 2. Cuidados en el puerperio normal. 519-545. [Disponible en línea].
  • Cabrera, S. (2010). Hemorragia Posparto. Revi Per Ginecol Obstet. 2010; 56:23-31. https://doi.org/10.1016/j.ogc.2007.06.007
  • Sabattini, L. (2008). Hemorragia posparto precoz. Progresos de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.1016/S0304-5013(08)72321-5

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.