Düşük Göz Kapağı: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Ciddi bir durum olmasa da, düşük göz kapağı zamanında tedavi edilmezse çocuğun görüşünü etkileyebilir.
Düşük Göz Kapağı: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Son Güncelleme: 20 Ağustos, 2020

Düşük göz kapağı pitozis olarak da bilinir. Bu durum, göz kapağı olması gerekenden daha sarkık durduğunda olur ki bu çocuğunuzun görüşünü kısmen ya da tamamen etkileyebilir.

Düşük göz kapağı, bir ya da her iki göze birden olabilirken doğuştan ya da diğer faktörler sonucu da oluşabilir. Bu makalede, size düşük göz kapağı hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.

Sebepleri neler?

Düşük göz kapağına neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir:

  • Doğuştan: Gebelik sırasında, bebeğin göz kapağının yükselen kasının tamamen gelişemediği durumlarda ortaya çıkar.
  • Doğum: Bebeğin göz kası, çocuğun doğumuna yardımcı olmak için kullanılan doğum kaşığının kullanımından etkilenebilir.
  • Göz hareketi bozuklukları: Bu, göz hareketini etkileyen kaslarla ilgili sorunlara bağlıdır.
  • Beyin ve sinir sistemi sorunları: Pitozis, bazen bir beyin anomalisinden ya da gözleri etkileyen nöromüsküler bir hastalıktan kaynaklanabilir.
  • Enflamasyon: Göz kapağında tümör büyümesi, alerji, travma ve göz nezlesi gibi göz kapaklarını kontrol eden kaslardaki bir eksiklikle ilgisi olmayan faktörler de vardır.
yakın çekim bebek yüzü

En sık görülen semptomlar

Düşük göz kapağı genellikle yaklaşık altı aylıkken tespit edilir ve bebeğin uyanık kalma süresinin uzun olmasına ve daha çok yüz ifadesi kullanmasına bağlıdır.

Eğer çocukta pitozis varsa, aşağıdaki belirtiler genellikle bulunur:

  • Görebilmek için kafayı geriye eğmek: Bu durumda ufaklık kronik tortikolisten muzdarip olabilir.
  • Kaşları yukarı kaldırma: Sarkık göz kapağını yukarı kaldırmak için.
  • Aşırı yaş birikmesi: Abartılı gözyaşı üretimi.
  • Görme kaybı: Kısmi ya da tamamen körlük.

Bebeklerde ve çocuklarda düşük göz kapağının sonuçları

Pitozis ciddi bir durum değildir. Bununla birlikte, göz kapakları gözbebeğini kısmen ya da tamamen örterse çocuğun görüşünü tehlikeye sokabilir ve aşağıdaki sorunlardan bazılarını üretebilir:

  • Ambliyopi ya da tembel göz: Bu durum, çocuğun gözlerinden birinde ya da her ikisinde görme yetisinin azalmasına sebep olur.
  • Şaşılık ya da göz kısma: Bu, gözlerin aynı yöne bakmadığı ya da gözü kısarken, bebeğin göz kasları üzerindeki yetersiz kontrolü nedeniyle birbiri ile kesişmesi durumudur.

“Eğer ebeveynler küçük çocuklarında düşük göz kapağı ya da sarkan veya aniden kapanan göz kapağı olduğunu fark ederlerse derhal bir uzmana başvurmalıdırlar.”

Tedavi

Genel olarak konuşursak, düşük göz kapakları için tek etkili tedavi, cerrahi müdahaledir. Göz kapaklarının hareketini kontrol eden kası güçlendirecek egzersiz ya da ilaç yoktur.

Bununla beraber, Oküler Mikrocerrahi Enstitüsü’ne göre, doğuştan pitozisli bir çocuk doğumdan itibaren düzenli kontrole götürülmelidir. Bir göz uzmanı durumu değerlendirerek hangi prosedürün uygulanacağına karar vermelidir.

  • Periyodik check-up: Bu, ortaya çıkan herhangi bir rahatsızlığın erken saptanmasını sağlamak için konjenital pitozis (doğumdan itibaren) durumlarında gereklidir.
  • Sağlıklı gözün kapatılması: Durumun, ambliyopi (görme azlığı) nedeniyle lenslerle optik olarak düzeltilmesi gerekmesi durumunda, doktorlar, etkilenen gözün denge sağlaması için sağlıklı gözü kapatacaktır.
  • Cerrahi müdahale: Uzmanlar, çocuğun üç, dört hatta beş yaşına kadar beklemesi gerektiğini çünkü bunun çocuğun da daha fazla katkı sağlayabileceği anlamına geldiğini belirtirler. Ancak görme kaybı durumlarında, yaşına bakılmaksızın derhal yapılır.
tek gözünü kapatan gülümseyen çocuk

Öneriler

Çocuklarda düşük göz kapağı görüldüğünde, yapılması gereken ilk şey bir çocuk doktoruna götürmektir. Amerikan Oftalmoloji Akademisine göre, ebeveynlerin sorunu derhal çözmeleri hayati önem taşıyor. Bu, bir ya da iki gözde kalıcı görme kaybına neden olabilecek komplikasyonlardan kaçınmanın en iyi yoludur.

Doktor daha sonrasında sizi ilgili testleri yapmaya devam edecek ve uygun tedaviyi belirlemek için tanı koyacak bir uzmana yönlendirecektir. Ebeveynlerin optimum sonuç alabilmesi için uzman tavsiyelerine uyması gerekir.

Korektif tedavinin, erken çocukluk döneminde, hatta çocuk okula başlamadan önce yapılması en iyisidir. Bu şekilde, durumun okul performanslarının yanı sıra sosyal gelişimlerini etkilemesini önleyebilirsiniz.

Ebeveynler çocuklarında herhangi bir anormallik olduğunu fark ettiklerinde, yerel bir uzmana danışmaları gerekir. Bu tedbir, çocuğunuzun sağlığına kalıcı zarar gelmesini önlemenin temel parçasıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.