Hadi oynayalım! Bebeğinizin Hayatındaki İlk Yılı İçin Haftalık Aktiviteler

Hadi oynayalım! Bebeğinizin Hayatındaki İlk Yılı İçin Haftalık Aktiviteler

Son Güncelleme: 28 Nisan, 2018

Bebeğinizin ilk yıllarında, oyunlar oynamak onun sağlıklı gelişimi için oldukça gereklidir. Bu yazıda, çocuğunuzun bulunduğu döneme bağlı olarak onunla birlikte oynayabileceğiniz bir dizi oyunu paylaşacağız.

Bu oyunlar, duygusal bağlarının güçlenmesinde yardımcı olur. Ayrıca, duyularını ve beyninin psikomotor merkezini uyarmak için de çok faydalıdır. Ama en önemlisi, çocuğun kendini güvende ve sevdiği bir ortamda hissetmesini sağlarlar.

Çocukların dünyayı öğrenmeye başlaması oynadığı oyunlardan geçer.

Hadi oynayalım! Bebeğinizin Hayatındaki İlk Yılı İçin Haftalık Aktiviteler:

0 – 3 ay arası için aktiviteler

Bu aylarda bebekler neredeyse yemek yemekten ve uyumaktan başka bir şey yapmazlar. Bu nedenle yapacağınız uyarımı, küçük kızınız veya oğlunuz uyanıkken ve sizden yiyecek beklerken gerçekleştirmelisiniz.

Ona ninniler söyleyerek ya da basitçe ismiyle hitap ederek, elini avucunuza alarak ve sizi tanıması amacıyla parmağıyla size dokunmasına izin vererek duyularını harekete geçirebilirsiniz.

Banyodan sonra bebeğinize kremlerle özellikle mide, kol ve bacaklarına hafif bir masaj yapabilirsiniz. Bu onların sindirimine yardımcı olacak, ayrıca kol ve bacaklarını da rahatlatacaktır.

Kaslarını güçlendirmek amacıyla bacaklarını, sanki çocuğunuz bir bisikletin pedalını çeviriyormuş gibi nazikçe hareket ettirebilirsiniz. Ayaklarına konduracağınız öpücükler de onlara zevk veren bir diğer şeydir.

Çocuk doktorları, vücutlarındaki D Vitamini üretimini teşvik etmek ve güneş ışınlarından faydalanmak için sabahları çocuklarınızın yürüyüşe çıkarılmalarını tavsiye ederler. Bu yürüyüşler sırasında, yanınızda ses çıkaran bir oyuncak bulundurun.

Bebeğinizi kollarınızda tutarken ona şarkı söylemek ve dans etmek ona ilgi çekici ve eğlenceli gelebilir. Bu aynı zamanda sesinizi ve hareketlerinizi tanımlamasına yardımcı olacaktır. Her zaman için onunla neşeli bir şekilde konuşun.

Banyo zamanında ve yatmadan önce hep bebeğinizle bir güvenlik ve rahatlama ritüeliniz olsun. Bunu yapmanız, o görevleri her ikiniz için de daha kolay hale getirecektir.

Örneğin, banyo yaptırmadan önce, onu beşiğinde çıplak veya yalnızca bezi varken bir süre gözlemleyin. Birazdan banyo yapacağını anlayacaktır.

Aynı şekilde, uyumadan önce de odayı biraz karanlık hale getirebilir, elektronik cihazları kapatabilir ve sessiz bir ortam yaratabilirsiniz. Çocuk yakında bunlara alışacaktır.

3 – 6 ay arası için aktiviteler

oyun oynayan bebek

Bu yaşta, bebek zaten bulunduğu ortamı benimsemiştir. Ayrıca daha aktiftir. Banyo zamanını bile bir oyuna çevirir.

Suya ayaklarını dokundurarak eğlenmesini sağlayın. Ayrıca ona oynaması için bir oyuncak ördek de verebilirsiniz.

Bez değiştirme zamanları da bir oyun şeklinde geçebilir. Çocuğunuzun karnını gıdıklayın, oyuncaklarla oynamasına izin verin ve ona şarkı söyleyin.

Bu yaşta, bebekler her şeyle oynamak ve ağzına götürmek ister. Dikkatli olun, küçük parçalar içeren oyuncaklarla oynamasına izin vermeyin. Ses çıkartan oyuncak hayvanlar ve oyun topları güvenli ve eğlenceli seçeneklerdir.

Bebeğiniz bacaklarınızın üzerinde ya da yumuşak bir zeminde dururken ona şarkılar söyleyin. Bebekler kendilerine şarkı söylenmesine bayılır.

Bu dönem, ona çocuk kitapları okumaya başlamak için iyi bir dönemdir. Tekrarlayan ve doğadaki seslerin yansımalarını içeren kitaplar tavsiye edilir.

6 – 9 ay arası için aktiviteler

Bu yaştaki çocuğun kol ve bacaklarında emeklemeye yetecek kadar güç vardır. Bir top ya da oyuncak atarak onunla oynayın.

Bir ksilofon, piyano veya ses çıkaran başka oyuncaklarla oynamasına izin verin ve ses çıkarmalarını sağlayın.

Ona oyunlarla geometrik şekilleri tanıtın. Bebekler nesneleri tanımlamak için değişik sesler çıkarırlar.

9 – 12 ay arası için aktiviteler

deniz kenarında oynayan çocuk

Her şeye merak duyma durumu bu dönemde de devam eder. Daha emeklemede bile ustalaşmadan, çocuğunuz koşmaya başlamak ister. Küçük nesnelere veya duvara yaslanarak ayağa kalkmanın yollarını arar.

Bu aşamada onu her zaman gözetiminiz altında tutmalısınız. Elektrik soketlerine koruyucu yerleştirerek güvenli bir ortam oluşturmak önemlidir.

Çocuğun tehlikesizce oynayabileceği ve keşfedebileceği bir köpük paspasınız olması da tavsiye edilen bir diğer husustur.

Müzik repertuarlarını ve okuma becerilerini keşfetmeye devam edin. Çocuğunuza ismini söyleyin ve yüz ifadelerine dikkat edin. Bu yaşlarda atçılık oynayabilirler. Ayrıca onlara oynayabilecekleri evcil hayvanlar da temin edebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.