Oral Pamukçuk: Nedenleri, Belirtileri ve Önlenmesi

Yenidoğanlarda bu sorunu önlemek için oral pamukçuk hakkında bilgi edinin. Sebepleri, semptomları ve sonuçları öğrenin ve önlemek için bu önerileri izleyin.
Oral Pamukçuk: Nedenleri, Belirtileri ve Önlenmesi

Son Güncelleme: 12 Ağustos, 2019

Oral pamukçuk, candida albicans mantarının neden olduğu oral bir enfeksiyondur. Oldukça tatsız ve rahatsız edici olabilir. Bu enfeksiyon, çocuklar arasında sandığınızdan daha yaygındır.

Bebek bezi isiliğine ve genellikle kandidiyazis olarak bilinen vajinal enfeksiyonlara neden olabilen aynı mantardan kaynaklanır.

Oral pamukçuk nedenleri

Normalde vücudumuz, içinde yaşayan mikro organizmalar arasında bir denge kurar. Bununla birlikte, bazen bu denge çeşitli nedenlerle değişmektedir. Candida albicans gibi mantarlar, özellikle ağızda ve farenkste hızlandırılmış bir oranda çoğalmaya başlar.

Bu daha büyük çocuklarda veya yetişkinlerde meydana geldiğinde, bir bağışıklık sistemi bozukluğunun varlığını gösterir. Ancak oral kandidiyazis yenidoğanlarda sık görülür.

Bağışıklık sisteminin anlık olarak zarar görmesinin sebeplerinden biri, başka bir enfeksiyonla savaşmak için antibiyotik kullanımıdır .

Diğer bir ana sebep doğumun kendisidir. Annenin doğum sırasında vajinal bir enfeksiyonu varsa, bebek mantarla temas eder ve kolayca enfekte olabilir. Aynı zamanda bir biberondan da geçirilebilir.

Belirtileri ve tedavisi

Mantar ağız bölgesinde gelişir ve dil ve damak bölgesini kaplar. Ayrıca iç yanaklara ve farenkslere de yayılabilir. Topaklı ve taneli beyaz lekeler gibi görünür.

Bu lekeler geliştikten sonra çok dikkatli olun. Kaşınırlar veya açılırlarsa, çok kanarlar ve bebek ağrı nedeniyle emzirilmeyi reddedebilir.

Yukarıda belirtildiği gibi, bu mantar aynı zamanda bebek bezi isiliğinden de sorumludur. Bu durumda, enfeksiyon beyaz yerine kırmızı yumrular gibi görünür. Vajinal bir enfeksiyon durumunda, bebek bezi isiliğine benzer.

Genel olarak, enfeksiyon kendiliğinden gider. Bununla birlikte, doktora görünmesi önemlidir, böylece enfeksiyonun ciddiyetini görebilir ve uygun tedaviyi önerebilir.

oral pamukçuk yaşayan çocuk

Uzmanlar nedenini belirlemek için mikroskop kullanarak mantarı değerlendirebilirler. Bu, gelecekteki hastalıklardan kaçınmaya yardımcı olmak için uygun bir öneride bulunmalarını sağlar.

Tedavisi için, genellikle doktorlar oral yolla alınacak ilaçları reçete eder veya ilaçlar doğrudan ağız ve farenkste oluşan yamalar üzerine uygulanır.

Hijyen uygulamalarını yoğunlaştırmak da iyi bir fikirdir. Bunlar sık sık el yıkama, çocuk bezini düzenli olarak değiştirme, bebeğinizin elleri kirliyse ağzına koymasını engelleme ve yetişkinler için gargara kullanmalarını içerir.

Önleme

Mantıken, bu mantar söz konusu olduğunda enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu, yayılmasına yardım eden koşulları ortadan kaldırmaktır:

  • İlk olarak, kadınların enfeksiyon bulunmadığını doğrulamak için doğumdan 15 gün önce idrar tahlili yaptırmaları gerekir. Vajinal bir enfeksiyon varsa, mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlayın. Doğumdan birkaç gün önce sorunun tamamen çözülüp çözülmediğini kontrol edin. Bu başka bir idrar tahlili ile yapılabilir.
  • Biberonları titizlikle dezenfekte etmek de önemlidir. Yukarıda belirtildiği gibi, biberon uçları, enfeksiyonun yayıldığı ana yollardan biridir. Yapılacak en iyi şey bir şişe sterilizatörü kullanmak ya da biberon uçlarını 3 dk boyunca kaynar suda tutmak ya da 5 dakika boyunca buhara sokmaktır.
muayene sırasında ağlayan bebek
  • En önemli şey bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bunu yapmak için anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğin tek besin kaynağı olmalıdır. Bebeğin tamamen sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri  sağlamanın en iyi yolu budur.
  • Oral pamukçuk hastalığından kaçınmanın başka bir yolu hijyene dikkat etmektir. Bebeğinizin elleri kirliyse ağzına sokmasını engelleyin. Bebeğinizin isiliği varsa, tahriş olduğu için bölgeye dokunabilir ve mantarı bu şekilde ağza aktarabilir.

“Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için anne sütü ilk 6 ay için tek besin kaynağı olmalı”

Bu ipuçları, yenidoğan bebeğinizde oral pamukçuk oluşumunu önlemenize ve bebeğinizin rahatsız olmasını engellemenize yardımcı olacaktır. Bunları aklınızda bulundurun ve önleyici tedbirleri ihmal etmeyin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.